Koliko dugo proračun može izdržati isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta

Koliko bude potrebno, toliko ćemo biti na raspolaganju, ali i radnici i poslodavci moraju biti svjesni fiskalnih ograničenja državnog proračunai, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u Dnevniku HTV-a

127
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović gostujući u subotu u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je o tome koliko dugo državni proračun može izdržati isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta koje će se isplaćivati i u travnju.

“Državni proračun ima svoje okvire, ima svoja ograničenja i vrlo je sporno koliko to dugo može trajati”, rekao je ministar Aladrović u subotu te dodao kako Vlada ta ograničenja pokušava prolongirati i probiti kako bi pomogla poslodavcima i radnicima.

“Nadamo se da će ovo razdoblje završiti što ranije. Koliko bude potrebno, toliko ćemo biti na raspolaganju, ali i radnici i poslodavci moraju biti svjesni fiskalnih ograničenja državnog proračuna”, ponovio je ministar Aladrović.

Potvrdio je da su neko vrijeme isplate kasnile, ali tvrdi da su to sada sanirali. Podsjetio je da od 1. travnja kreću prijave za ožujak.

Do sada je iz proračuna kroz mjeru za očuvanje radnih mjesta isplaćeno oko 10 milijardi kuna, a pridodaju li se tome doprinosi, iznos doseže 14 milijardi kuna.

U Vladi mnogo očekuju od turističke sezone. Aladrović je rekao vjeruju da će ova sezona biti znatno bolja od prošlogodišnje i što bliže onoj iz 2019.

Iako u Vladi uvijek ističu kako je riječ o potporama poslodavcima, isplatom potpora za očuvanje radnih mjesta Vlada pokušava održati broj zaposlenih. Ako potpora ne bude, broj nezaposlenih mogao bi početi rasti, tako da je logično pretpostaviti da će potpore, s obzirom na to da su pred nama lokalni izbori, biti isplaćene još barem za svibanj.

Osnovano je pretpostaviti da je Vlada u lipnju računala na turističku sezonu i obustavu isplate potpora nakon lokalnih izbora, ali nedostatak cjepiva i epidemiološka situacija ne ukazuju na povoljan razvoj situacije. No, jasno je da se potpore ne mogu isplaćivati vječno pa će biti zanimljivo vidjeti što će se dešavati od lipnja nadalje.

Zakon o radu bit će donesen iduće godine

Aladrović je rekao kako nas je pandemija osvijestila o mogućnostima rada od kuće, odnosno na izdvojenom mjestu rada. Najavio je kako bi novi zakon o radu trebao biti donesen tijekom iduće godine.

“Očekujemo da će kao pozitivan efekt pandemije ostati da će više radnika raditi na izdvojenom mjestu rada ili od kuće. U skladu s time smo pokrenuli proceduru prema izmjenama Zakona o radu koji definira između ostalog i ove elemente. Očekujemo da ćemo ga realizirati tijekom sljedeće godine, ali već sada krećemo u formalne pretpostavke za izmjenu zakona”, rekao je Aladrović. Tijekom travnja bi trebale biti osnovane radne skupine.

Kroz usklađivanje zakona o radu s najboljim europskim praksama rada na daljinu hrvatsko bi gospodarsko trebalo postati konkurentnije, a to je temeljni cilj izmjena zakona o radu, tvrdi Aladrović.

“Ne bih rekao da će ove izmjene dovesti do pada plaća, odnosno poprilično sam siguran da će uz mjerenje efikasnosti te plaće nakon izmjena zakona i rasti”, dodao je ministar.
Jedna od nedoumica u pregovorima Vlade s poslodavcima i sindikatima je kako tretirati troškove koji nastaju prilikom rada kod kuće, odnosno na izdvojenom mjestu. “Idemo u smjeru bi dio tih troškova bio plaćen kroz neoporezivi dio”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava.