Poduzetnici jednoglasni: Kasne tehničke upute o reaktiviranju poslovanja

Upute epidemiologa o uvjetima poslovanja trebale su biti objavljene paralelno s vladinim planom reaktiviranja gospodarstva. Tek kada budu znali te uvjete, poduzetnici će moći procijeniti je li moguće profitabilno ili održivo poslovati u takvim uvjetima

72
upute o reaktiviranju poslovanja

Poduzetničke udruge su generalno pozdravile Vladin plan reaktiviranja gospodarstva, ali upozoravaju da je već sama objava relaksacijskih mjera trebala biti popraćena jasnim i preciznim uputama i uvjetima koje moraju zadovoljiti pojedini sektori da bi mogli početi raditi te koje mjere moraju provoditi da bi mogli raditi. Tek kada budu znali te uvjete, poduzetnici će moći procijeniti je li moguće profitabilno ili održivo poslovati u takvim uvjetima.

Vlada “zaboravila” parafiskalne namete

U kritici je najoštrija Udruga Glas poduzetnika pa tako Dražen Oreščanin kaže kako je katastrofa da Vlada “nije ni taknula članarine za HGK i HOK, kao ni parafiskalne namete”. Upozorava da će mnogi mali poduzetnici koji se bave uslužnim djelatnostima ostvarivati minimalne prihode i teško će podmirivati obveze.

>>Glas poduzetnika: Četiri postulata za Hrvatsku 2.0

Podsjećamo da je još đočetkom mjeseca ministar gospodarstva Darko Horvat najavio da će se prijedlog o smanjenju ili ukidanju dijela parafisklanih nameta naći na sjednici Vlade najkasnije za dva tjedna. No, ponavlja se stara priča: puno obećanja i najava, a odluka nema.

Strah zbog nedefiniranih mjera zaštite

Savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Mrko Jurčić rekao je u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog rekao je kako je reakcija poduzetnika dvostruka. S jedne strane je zadovoljstvo što se stvari pokreću i otvaraju, a druge je nedoumica, čak i strah zbog toga što će sve morati primijeniti kako bi mogli raditi.

>>Mjere za reaktiviranje gospodarskih i drugih djelatnosti

“Nedostaju jasne i precizne upute kako bi se trebalo raditi, od ugostiteljskih objekata koji se otvaraju u trećem valu do trgovina odjećom, a to stvara pomutnju i psihozu da uvjeti otvaranje neće biti povoljni”, tumači Jurčić. “Koje će se mjere morati poštivati kako bi se posao mogao obavljati i koliki su novi troškovi koji će se pojaviti? A o tome ovisi odluka isplati li se otvoriti posao. Razgovaramo o cijeni pleksiglasa, a ne znamo hoće li uopće trebati.”

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec kaže kako su tražili da se uvjeti objave barem tri do pet dana prije otvaranja poslovanja kako bi se svi mogli pripremiti na vrijeme.

“Trenutačno u ljekarnama možete kupiti samo dvije maske. Obrtnik koji ima tri do pet zaposlenih jednostavno ne može organizirati posao. Moramo znati kakva su pravila kada građanin dođe u javni prostor. Treba li on imati masku i rukavice ili mu to mora osigurati obrtnik kada uđe u poslovni prostor? Da bismo krenuli u nabavu, moramo znati uvjete. Također, dok ne vidimo preporuke epidemiologa ne bismo trebali špekulirati o tome koliko će trebati potrošiti na prilagodbu”, razlaže Ranogajec.

“Epidemiološke mjere i upute trebale su biti spremne u trenutku kada je Vlada donijela odluku o reaktiviranju gospodarstva, barem za prvu drugu fazu”, poručuje predsjednik HOK-a. “Čekamo mjere kako bi znali koliko će obrtnika koštati da ispuni uvjete. Nitko neće svjesno stvarati gubitak. Osim toga, nitko ne jamči da ćemo zadržati potpore za očuvanje radnih mjesta.

Tko će i kako tumačiti mjere

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska gospodarska komora slažu se kako treba što prije objaviti jasne i nedvosmislene upute i pravila kako bi se izbjegli problemi s inspekcijama kakve smo viđali prethodnih dana.

“Precizne upute su potrebne tvrtkama kako bi mogle poduzeti sve što je potrebno za poslovanje u novim uvjetima, sukladno uputama epidemiologa. Tako će se najbrže osigurati uvjeti koji jamče sigurnost zaposlenika, ali i klijenata, kupaca i potrošača, te omogućiti nastavak gospodarske aktivnosti bez prijetnji kaznama i zatvaranjima zbog mogućih nejasnih interpretacija. Važno je da zajedno osiguramo da mjere koje se traže budu primjenjive i izvedive u praksi“, poručuje glavni direktor HUP-a, Davor Majetić.

“Inspekcija je problem poduzetnika već duže vrijeme. Ovo neki dan nije bila neredovna situacija”, kaže Marko Jurčić. “Stvar je u tome da propisi dopuštaju takvo ponašanje. HGK predlaže da se propisi i zakoni promijene tako da se uvjetuje da inspekcija prije nego što donese odluku o zatvaranju poslovanja opomene poduzetnika i da uputu kako nešto ispraviti. To bi inspekciju učinilo pomoćnim, a ne represivnim aparatom i dugoročno bi s nje skinula stigma sredstva reketa ili pritiska. To bi bilo odlično rješenje da se uspostavi veće povjerenje između inspekcije i poslodavaca.”

Epidemiolozi pripremaju upute

Prim. dr. med. Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je u emisiji Hrvatskog radija da epidemiolozi rade na uputama i da bi one trebale biti objavljene tijekom dana.

“Upute moraju proći recenziju i odobrenje Stožera civilne zaštite i očekujem da će sve djelatnosti koje trebaju biti otvorene od ponedjeljka dobiti upute. Već početkom sljedećeg tjedna počinjemo pripremati upute i za ostale faze otvaranja tako da bi svi trebali dobiti upute na vrijeme”, rekao je dr. Kaić.

Dodao je kako se epidemiologe uvijek može kontaktirati radi tumačenja uputa.

“Do problema dolazi kada upute različito tumače voditelji nekih aktivnosti. Pokušat ćemo biti što jasniji, a tumačenje se može zatražiti u onom dijelu za koji smo mi zaduženi. Ali nije uvijek stvar tumačenja uputa. Nekada se rješenja o zatvaranju donose iz nekih drugih razloga.”

Kako nabaviti zaštitna sredstva

Predsjednik HOK-a Ranogajec ukazao je pak kako obrtnicima ništa ne znači da u nedjelju ujutro doznaju što trebaju poduzeti kako bi u ponedjeljak mogli raditi.

“Obrtnici u nedjelju nemaju gdje nabaviti zaštitna sredstva. Spremni smo raditi, želimo raditi, ali teško je donijeti odluku dok nije riješen javni prijevoz, dok nisu riješene propusnice, dok nije riješeno što će biti s djecom kada roditelji odlaze na posao… To su konkretni, životni problemi. Tehničke pripreme kasne i bojimo se da će se opet dogoditi problemi s inspekcijom. A pečaćenje prostora se ne smije ponovo dogoditi.”

Na pitanje o nedostatku zaštitne opreme za građane i poduzetnike pokušao je odgovoriti Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu.

“Na sastanku u Ministarstvu gospodarstva prije dva dana raspravljali smo o tome. Rečeno je da su veledrogerije spremne nabaviti zaštitna sredstva i maske koje bi bile dovoljne građanima ili djelatnicima da zaštite sebe i druge. Tendencija je da se većina maski proizvodi u Hrvatskoj. Dio konfekcijskih tvrtki to već čini. Riječ je o platnenim maskama koje su dugotrajne, mogu se prati iskuhavati i peglati. One ne predstavljaju veliki trošak jer ih ne treba, poput jednokratnih maski, nakon određenog vremena baciti i uzeti druge.”

Odluka o obaveznom nošenju maski ovisi o njihovoj dostupnosti

Trut je dodao kako HZZJ i epidemiolozi kažu da je platnene maska dovoljna zaštita za građanstvo te da se ne smije zaboraviti na fizički razmak koji je potreban kako bi se spriječilo prenošenje virusa s jedne osobe na drugu.
No, spremnost veledrogerija da nabave maske ne znači da su one raspoložive u trgovinama ili ljekarnama. “Oni su ih spremni nabaviti, ali mi ih trebamo jučer”, rekao je Dragutin Ranogajec.

Dr. Kaić je pak upozorio kako od maske nema nikakve koristi ako ju čovjek stalno namješta. spusti ispod nosa da lakše diše ili stalno pipka po njoj prljavim prstima pa unese nečistoće i potencijalni virus u oči ili nos.

“Morat ćemo svakako opisati kako se maske ispravno koriste, a hoće li biti obavezne to ovisi o njihovoj dostupnosti. O tome će ovisiti odluka stožera jesu li maske obvezne ili preporučljive. No, bilo bi dobro da se nose, jer kakve god bile, platnene ili kirurške, one smanjuju izlučivanje sekreta iz dišnih putova tijekom govora, pjevanja, kašljanja ili kihanja. Maske su korisne kakve god da jesu”, istaknuo je dr. Bernard Kaić.