Očekuje se do 300.000 korisnika potpora za skraćeno radno vrijeme

Mjera će biti na snazi od 1. lipnja do 31. prosinca ove godine, a očekivani trošak od 3 milijarde kuna financirat će se kroz program SURE Europske komisije

245
potpora za skraćeno radno vrijeme
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom poslodavcima je omogućeno sufinanciranje plaća radnika u iznosu od 3250 kuna za ožujak te 4000 kuna za travanj i svibanj, a Hrvatski zavod za zapošljavanje preuzeo je plaćanje odgovarajućih doprinosa. Za lipanj je su sa socijalnim partnerima dogovoreni prilagođeni uvjeti prema kojima su potpore mogu koristiti samo najugroženiji sektori.

Ukupne do sada isplaćene potpore za ovu mjeru što obuhvaća potpore isplaćene za ožujak i travanj te veći dio potpora za svibanj – iznose 5,3 milijarde kuna,a dodaju li se tome i odgovarajući doprinosi ukupno je isplaćeno 7,6 milijardi kuna.

Za razdoblje od 1. lipnja do 31. prosinca ove godine na snazi će biti mjera za očuvanje radnih mjesta kroz skraćivanje radnog vremena. U tijeku su dogovori sa socijalnim partnerima – sindikatima i poslodavcima – o kriterijima za odobravanje ove potpore.

Potpora je namijenjena poslodavcima koji zbog poteškoća u poslovanju i pada poslovnih aktivnosti imaju potrebu za skraćenim radnim vremenom. Kroz mjeru će se omogućiti sufinanciranje razmjernog dijela plaće sukladno skraćenom radnom vremenu u postotku od 10 do najviše 50 posto.

Očekuje se 200 do 300 tisuća korisnika potpore

Potporu će moći koristiti tvrtke s deset i više zaposlenih iz svih sektora, a da bi se primijenila u lipnju mora se i zatražiti u lipnju. No, poslodavci i radnici koji su koristili mjeru za očuvanje radnih mjesta za lipanj neće moći biti korisnici ove mjere.

“U ovom trenutku je teško procijeniti za koliko radnika će se tražiti ova mjera, no prve preliminarne procjene govore o 200 do 300 tisuća radnika. Ali to su vrlo okvirne procjene. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati u prvom mjesecu primjene. Korona kriza jako utječe na volatilnost tržišta rada i zato je teško raditi prognoze”, rekao je ministar Aladrović u srijedu na marginama okruglog stola održanog u HUP-u.

Program bi se trebao financirati sredstvima iz SURE programa Europske komisije. Hrvatskoj je kroz SURE program odobreno oko 400 milijuna eura koji će se sukcesivno isplaćivati tijekom trajanja programa. Ministar Aladrović potvrdio je kako Vlada procjenjuje da bi ukupna investicija u ovu mjeru trebala iznositi nešto manje od 3 milijarde eura, što odgovora iznosu odobrenom kroz SURE program. No, treba podsjetiti da je riječ o zajmu, a ne o bespovratnim sredstvima.

Zašto potpore ne mogu koristiti tvrtke s manje od 10 zaposlenih

Potpore kojima će se sufinancirati skraćeno radno vrijeme moći će koristiti samo tvrtke s deset i više zaposlenih. Ministar rada i mirovinskog sustva Josip Aladrović objasnio je za portal tockanai.hr zašto je mjera namijenjena samo srednjim i velikim tvrtkama.

“Mjere za skraćivanje radnog vremena u pravilu su orijentirane prema većim tvrtkama, ne samo zbog kontrole, nego zato što je koncept te mjere prilagođen srednjim i velikim tvrtkama. Najčešća europska praksa je da su to tvrtka s više od 50 zaposlenih, a mi smo išli na tvrtke s deset i više zaposlenih“.

No, ministar Aladrović nije htio komentirati izjavu Dražena Oreščanina iz Udruge Glas poduzetnika prilikom gostovanja na HTV-u da je ministar na njegov upit zašto tvrtke s manje od 10 zaposlenih nisu obuhvaćene mjerom kojom se sufnancira skraćeno radno vrijeme odgovorio kako bi to HZZ-u bilo prekomplicirano kontrolirati.

Mogu li potpore dobiti zatvoreni hoteli

Još jedno sporno pitanje je moguća isplata potpora hotelima koji će ostati zatvoreni.

“O tome doista trebamo razgovarati“, rekao je Aladrović. “Ono što smo htjeli postići s mjerama za lipanj, a govorimo o ugostiteljstvu i turizmu, je da pomognemo poslodavcima koji se bore na tržištu. Međutim, dolaze informacije od pojedinih poslodavaca da neki jednostavno zatvaraju objekte i misle da će tako jednostavnije riješiti problem. Takvo ponašanje nećemo tolerirati. Situacija je teška, ali ako se pokaže da sezona može funkcionirati, i ako bude nešto turista, očekujemo od poslodavaca da se bore za te turiste.“

Ministar je dodao kako se vjerojatno neće tražiti povlačenje novca, ali da “one koji će se tako ponašati u budućnosti nećemo financirati”.