Potpore mikropoduzetnicima i ugroženim djelatnostima produžene do 31. prosinca

Mjera isplate potpora za mikropoduzetnike koji su imali pad prihoda veći od 50 posto odnosi se na sve sektore gospodarstva. Isplaćuje se 2000 kuna po radniku, a potpora uključuje i otpis pripadajućih doprinosa

203
pomoć gospodarstvu Covid-19
Osim za ugrožene djelatnosti, mjera isplate potpore od 4000 kuna po radniku omogućit će se i onim poduzetnicima i djelatnostima koje budu zatvorene odlukama lokalnog ili nacionalnog stožera civilne zaštite, kao što su nedavno aztvorene teretane u Splitsko-dalmatinskoj županiji. [Image by David Mark from Pixabay]

Vlada je na sjednici održanoj u četvrtrak donijela odluku o nastavku mjera za pomoć gospodarstvu u krizi izazvanoj epidemijom bolesti Covid-19. Odluku je razložio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Kako bismo omogućili poduzetnicima da funkcioniraju bez panike i straha te da dobro planiraju svoje aktivnosti, nastavit ćemo s mjerom koja se odonosi na skraćeno radno vrijeme, prema kojoj se isplaćuje potpora od maksimalno 2000 kuna po radniku uz pripadajuće doprinose.

Produžit ćemo do 31. prosinca mjeru potpora za mikropoduzetnike prema kojoj se također isplaćuje 2000 kuna po radniku ako je poslovni subjekt imao pad prihoda veći od 50 posto, mjera se odnosi se na sve sektore gospodarstva, a potpora uključuje i otpis pripadajućih doprinosa.

Za ugrožene djelatnosti do 31. prosinca ove godine nastavljamo s primjenom mjere ispalte potpore od 4000 kuna po radniku. To su djelatnosti iz područja prijevoza putnika, djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića (dio ugostiteljstva), djelatnost putničkih agencija i organizatora putovanja (touroperaora) te djelatnosti vezane za rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje ako su imali pad prometa veći od 60 posto. I ova potpora uključuje otpis pripadajućih doprinosa.

Osim za ugrožene djelatnosti, mjera isplate potpore od 4000 kuna po radniku omogućit će se i onim poduzetnicima i djelatnostima koje budu zatvorene odlukama lokalnog ili nacionalnog stožera civilne zaštite”, rekao je predjednik Vlade.

Za finananciranje mjera 800 milijuna kuna

Dodao je kako se procjenjuje da će nas ove mjere koštati u ova četiri mjeseca oko 800 milijuna kuna, a financrat će se iz državnog proračuna. No, dio tih sredstva se kompenzira i namiruje sredstvima iz europskih fondova – dio iz postojeće financijske perspektive, pro futuro iz zajmova SURE programa te iz budućih programa kao što je React te iz Fonda za oporavak i otpornost koji je ključni instrument za oporavak gospodarstva na razini Europske unije.

Podsjetio je da je Vlada dala jamstvo od 95 milijuna eura kako bismo povukli zajam od otprilike 3 milijarde kuna u sklopu programa SURE. “Sada je, s obzirom na raspoloživost sredstva, moguće povoći čak 7,5 milijardi kuna, ali to ne znači da moramo konzumirati cijeli iznos.”

“Poduzeli smo mjere na vrijeme, nismo čekali da se na razini EU usvoje pravni akti, instrumenti, iznađu sredstva pa da kasnije krenemo s implementacijom. Reagirali smo na vrijeme i zbog toga u ovakvoj krizi nismo osjetili veći porast nezaposlenosti i omogućili smo premoštavanje krize brojnim gospodarskim subjektima.

“Aktivnosti koje sada poduzimamo na tragu su takve poltike vlade i smatram da ćemo sve ove mjere temeljito raspraviti sa socijalnim partnerima, predstavnicima sindikata i udruge psolodavaca, te da ćemo putem HAMAG-BICRO-a i putem programa HBOR-a nastaviti s mjerama za likvidnost poduzetnika koje smo kolokvijalno zvali kovid-kreditima”, zaključio je predsjednik Vlade.

O mjerama za očuvanje radnih mjesta za mikropoduzetnike portal točkanai.hr je već pisao pa više informacija možete pročitati u tekstu Mikropoduzetnici zahtjeve za potpore mogu predati do 31. srpnja.

>>Pravo na potpore za lipanj imat će tvrtke iz najugroženijih sektora

>>Kako bi trebale funkcionirati potpore za skraćeno radno vrijeme