Evo što se mijenja u sustavu potpora za zapošljavanje

Pri provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. naglasak će biti na provedbi potpora za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva (pripravništva), kojima će se mladima omogućiti zapošljavanje uz sklapanje ugovora o radu

1032
potpore za zapošljavanje

U idućoj godini ukida se stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, a naglasak u davanju potpora za zapošljavanje stavlja se na mjeru pripravništva, priopćili su u petak iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

“Pri provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini naglasak će biti na provedbi potpora za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva / pripravništva, koja će mladima omogućiti zapošljavanje uz sklapanje ugovora o radu”, navodi se u priopćenju HZZ-a, nakon što je Upravno vijeće te ustanove usvojilo nove uvjete ostvarivanja potpora za zapošljavanje.

Stručno osposobljavanje za rad i osposobljavanje za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva (SOR) ukidaju se zbog promjena na tržištu rada, navodi se u priopćenju te ističa kako će zapošljavanjem uz pripravništvo mladi imati “ekonomsku i socijalnu sigurnost”.

Umjesto novčane pomoći koju su primali prilikom stručnog osoposobljavanja za rad i osposobljavanja za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva, u pripravništvu će primati plaću sukladno razini obrazovanja i složenosti poslova koje obavljaju te imati materijalna i druga prava iz kolektivnog ugovora, obrazlaže se u priopćenju.

Druga značajna promjena je ukidanje gornjeg ograničenja sufinanciranja kod potpora za zapošljavanje. Sufinancirat će se 50 ili 75 posto plaće bez gornjeg ograničenja, u skladsu s odlukom o plaći koju poslodavac isplaćuje, tumače u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Kod Potpora za usavršavanje proširuje se krug razloga zbog kojih poslodavci mogu podnijeti zahtjev za korištenje potpora. U 2020. potpore će se moći tražiti i zbog organizacijskih promjena, promjene strukture proizvodnje ili metode rada.

Potpore za samozapošljavanje vežu se uz prebivalište i sjedište

Kod potpore za samozapošljavanje u 2020. godini uvode se tri vrste potpore s obzirom na područje u kojem osoba ima prebivalište i u kojem otvara poslovni subjekt.

>>Razmišljate o samozapošljavanju? Evo što biste trebali znati

Nove podmjere uvedene su kod mjera obrazovanja i osposobljavanja: Obrazovanje zaposlenih, Obrazovanje za završetak osnovne škole i stjecanje prvog zanimanja te Aktivacijski program. Kod mjere osposobljavanja nezaposlenih osoba kod poslodavca povećane su  naknade za mentore: 1000 kuna za jednostavne programe po osobi, 1200 za složenije programe i 1500 za jako složene programe.

Potpore za očuvanje radnih mjesta i mjera stalni sezonac nastavljaju provoditi bez izmjena.