Realizirajte svoju poduzetničku ideju uz Moj Zaba Start

Zagrebačka banka već šestu godinu zaredom raspisuje natječaj Moj Zaba Start koji okuplja, promovira i gradi bolje društvo. Uz novčanu potporu, Zaba nudi edukaciju i promociju, a upravo to su tri stvari koje ća vam pomoći u realizaciji svoje ideje

540
natječaj Moj Zaba Start
Photo by mentatdgt from Pexels

Realizirati dobru ideju nije jednostavno, bez obzira na to je li riječ o poslovnom, društvenom ili znanstvenom pothvatu. Potrebno je osigurati financijske temelje, podršku okruženja, ali i imati malo sreće.

Samo pokretanje tvrtke, kada govorimo o poslovnom pothvatu, lakši je dio zadatka. Teže je plasirati proizvod ili uslugu na tržište, pronaći klijente, kupce, postati prepoznatljiv i  izboriti se za svoje mjesto na tržištu. Čak ni sjajna inovacija vam ne garantira uspjeh i održivost poslovanja.

Slično je i s društvenim projektima koji su usmjereni na dobrobit zajednice i poboljšanje svakodnevnog života, bez obzira je li riječ o poboljšanjima za sve ili za određene društvene skupine: mlade, invalide, građane treće životne dobi… Takvi projekti, uz izazov financiranja, traže i mnogo planiranja, vremena i truda.

Da biste pokrenuli neki društveni projekt, prvo morate utvrditi što je potrebno vašoj zajednici i što biste mogli učiniti, odnosno kako biste mogli riješiti problem.

>>Kako do zdravije hrane: Pametna mikro kapsula za veliku i zdravu biljku

Kako pokrenuti i ostvariti uspješan društveni projekt

Koje vještine i talenti vam trebaju da biste riješili problem? Koliko vremena možete tomu posvetiti? Koliko ljudi treba sudjelovati u projektu? Koliko vam novaca treba? Ovo su neka od pitanja koja si morate postaviti i odgovoriti na njih prije pokretanja samog projekta.

Razmislite o konkretnim akcijama. Okupite ljude koji su spremni pomoći u postizanju cilja koji ste si postavili. Razgovarajte s njima, razmijenite ideje, javite se onima koji su već pokrenuli slične projekte i podijelite iskustva.

>>Kreativnost je umjetnost, inovativnost je biznis – osiguraj financijsku potporu za realizaciju svojeg projekta

No, jedan od najvećih izazova je svakako financiranje i sastavljanje proračuna. Koliko novca će vam trebati za pojedine stavke? Koliko će vam ukupno novaca trebati? Pazite da nešto ne izostavite. Na primjer, ako organizirate neki događaj, nemojte zaboraviti da vam vjerojatno treba dozvola. Možda ćete nekome morati platiti za dodatnu promociju kako biste dobili publicitet. Nemojte zaboraviti ni eventualne troškove prijevoza i hrane za volontere.

Novac i pridobivanje publiciteta mogu postati glavna prepreka prilikom provedbe projekta. Promocija će vam vjerojatno pomoći da lakše prikupite novac. Možete zatražiti da vam u financiranju pomognu lokalne tvrtke, lokalna uprava ili pokušati prikupiti donacije od građana. Ili se prijavite na natječaj Moj Zaba Start!

Edukacija, financiranje, promocija – upravo to je ono što će vam znatno pomoći da ostvarite svoj cilj i pokrenete projekt ili poboljšate i proširite već onaj postojeći.

>>Pobjeda na natječaju Moj Zaba Start dala nam je snažan vjetar u leđa

990.000 kuna za najbolje poduzetničke projekte

Zagrebačka banka već šestu godinu zaredom raspisuje natječaj Moj Zaba Start koji okuplja, promovira i gradi bolje društvo.

I ove će godine najbolje poduzetničke ideje i društveno korisni projekti biti nagrađeni u tri kategorije: Poduzetništvo, Kultura i znanost te Društvo, a dodijeljene potpore će biti ukupne vrijednosti gotovo milijun kuna.

  • Natječaj Poduzetništvo namijenjen je projektima koji uključuju primjenu novih tehnologija, razvoj novih proizvoda i usluga te inovacije.
  • Natječaj Kultura i znanost namijenjen je projektima koji uključuju nezavisnu kulturnu scenu, znanstvene i istraživačke projekte ili primjenu novih medija i tehnologija u znanosti, kulturi i umjetnosti.
  • Natječaj Društvo namijenjen je projektima koji uključuju unaprjeđenje svakodnevnog života u zajednici, podršku invalidima i osobama s posebnim potrebama, podršku razvoju mladih te kvaliteti života starijih osoba.

Osim financijske potpore Zaba će najboljima pružiti i mogućnost edukacije te promocije.

Program je osmišljen i usmjeren na poticanje izvrsnosti u našem društvu. Osim materijalne potpore, kroz radionice se potiče razmjena znanja i razvoj poduzetništva, a znanstvenim i kulturnim ustanovama pruža se poticaj u realizaciji vrijednih projekata.

>>Moj Zaba Start 2019: 990.000 kuna za najbolje poduzetničke projekte

Prijave na natječaj do 10. srpnja

Na natječaj Moj Zaba Start do sada je prijavljeno više od dvije tisuće projekata, a 50 ih je nagrađeno. Ukupno je dodijeljeno gotovo pet milijuna kuna potpora.

Naime, u svakoj kategoriji komisija bira tri najbolja rada koji dobivaju nagrade od 120.000, 100.000. i 80.000 kuna. Osim toga, u svakoj kategoriji dodjeljuje se i posebna nagrada javnosti u iznosu od 30.000 kuna.

Prijave za ovogodišnji natječaj otvorene su do 10. srpnja. Stoga, ako imate dobru poduzetničku ideju, znanstveni projekt ili ideju kako pomoći društvenoj zajednici, nemojte propustiti priliku i prijavite se. Uz Moj Zaba Start bit će vam mnogo lakše ostvariti svoju ideju.

>>Saznajte tko su dobitnici natječaja Moj Zaba Start 2018 ili kako je podijeljen milijun kuna