Mjere aktivnog zapošljavanja: što se mijenja u ovoj godini

Ove godine potpore za samozapošljavanje su u rasponu od 7.000 do 20.000 eura, ovisno o djelatnostima te jesu li vezane uz zelenu/digitalnu tranziciju, a trajanje mjere je 24 mjeseca

123
mjere aktivnog zapošljavanja
[Image by Nattanan Kanchanaprat from Pixabay]

U Hrvatskoj gospodarskoj komori Zagreba predstavljene su Mjere aktivnog zapošljavanja za 2023. godinu. Za nove mjere aktivne politike zapošljavanja, poticaja zapošljavanja te samozapošljavanja koje je povezano sa zelenom i digitalnom tranzicijom gospodarstva, do kraja 2025. osigurano je 146 milijuna eura, a dodatnih 39,8 milijuna eura osigurano je za obrazovanje putem vaučera do 2026. godine. U provedbi novih mjera zapošljavanja u fokusu će biti dugotrajno nezaposlene te mlade osobe.

“Kako bismo Hrvatsku učinili konkurentnom i potaknuli gospodarski rast, kreirali smo tri nove mjere koje pridonose digitalnoj i zelenoj tranziciji”, kazao je će Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U ovoj godini isplaćeno je četiri milijuna eura za mjere Aktivne politike zapošljavanja, a u njih je do danas uključeno 2.500 osoba.

Potpora za samozapošljavanje

Potpora za samozapošljavanje i dalje je ključna mjera poticanja poduzetništva i nositelj mjera aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj. Ove godine potpore su u rasponu od 7.000 do 20.000 eura, ovisno o djelatnostima te jesu li vezane uz zelenu/digitalnu tranziciju, a trajanje mjere je 24 mjeseca. Maksimalni iznos potpore moguće je ostvariti u skupini prerađivačka industrija kod samozapošljavanja za ‘zelena’ zanimanja i digitalnu tranziciju.

U ovoj godini došlo je do izmjene u više mjera aktivne politike zapošljavanja. Kod potpora za zapošljavanje/pripravništvo poslodavac sada mora poslovati najmanje 12 mjeseci, umjesto dosadašnjih 6 mjeseci, te mora imati najmanje jednog zaposlenog radnika unazad 3 mjeseca od dana podnošenja zahtjeva.

Programi potpora za usavršavanje moraju biti usklađeni s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom, dok je potpora za očuvanje radnih mjesta – skraćivanje radnog vremena ograničena samo za poslodavce iz sektora Prerađivačka industrija (NKD područje C) koji obavljaju gospodarsku djelatnost te zapošljavaju 10 i više radnika.

Oko 70 posto korisnika potpore za samozapošljavanje i dalje je aktivno na tržištu

Novost je i da su u mjeri mobilnost radne snage – Biram Hrvatsku dodane nove države kao prihvatljive kod povratka u Hrvatsku, a to su Argentina, Brazil, SAD, Čile, Kanada i Novi Zeland. Za korisnike mjere Biram Hrvatsku dodjeljuje se dodatnih 3500 eura za internu mobilnost, za korisnike koji sele iz područja viših indeksa razvijenosti u niža, odnosno 7000 eura za preseljenje iz inozemstva. Ostaju i mjere Obrazovanje i osposobljavanje, Stalni sezonac i Javni rad.

Isplaćeno 4 milijuna eura za mjere zapošljavanja

Od početka godine odobreno je oko 2.500 zahtjeva za potpore u vrijednosti oko 4 milijuna eura, istaknuo je rukovoditelj Odjela za aktivnu politiku zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Vjekoslav Špoljarić.

Od listopada 2016. do kraja prosinca 2022. u mjere aktivne politike zapošljavanja uključene su 212.454 osobe, za što je izdvojeno više od 951 milijuna eura.

U prošloj godini u programe je bio uključen 31.481 korisnik, najviše u mjere obrazovanja i samozapošljavanja, te je uloženo 158 milijuna eura od čega je 99 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda.

Oko 70 posto korisnika potpore za samozapošljavanje i dalje je aktivno na tržištu.

Sustav vaučera za obrazovanje

Sustav vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba, koji je pokrenut u travnju 2022. izazvao je veliki interes korisnika. U nešto više u mjesece dana ove godine na njih se prijavilo čak 10.000 osoba.

Da su i sami iznenađeni interesom za vaučere za stjecanje digitalnih znanja, kazao je i  Vidiš, te dodao da će ubrzo, od travnja, vaučeri biti ponovno dostupni.

Od svibnja ove godine će se proširiti i odobravat će se za razvoj svih vještina, najavio je državni tajnik.

Sada se sufinanciranje programa obrazovanja odraslih provodi u području zelenih i digitalnih zanimanja. Zbog velikog interesa iznos za digitalna zanimanja uskoro će se potrošiti, ali će se za tu namjenu osigurati dodatna sredstva.

Sustav vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba od svibnja ove godine će se proširiti i odobravat će se za razvoj svih vještina