Ugostitelji: Ovako propisane mjere jednake su zatvaranju lokala

Uz ove mjere nemoguće je poslovati pozitivno čak i ako si pun sve vrijeme, svakog dana. Da bismo ispoštovali propisana mjere i poslovali pozitivno, morali bismo udvostručiti cijene, kaže Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja

65
ugostiteljski objekti
Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja

Nacionalni stožer civilne zaštite dobio je odluku kojom je ograničio radno vrijeme i uredio način rada ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga. Odluka stupa na snagu 14. listopada, a bit će na snazi za vrijeme trajanja proglašene epidemije COVID-19.

Prema odluci Stožera ugostiteljski objekti mogu raditi od 6,00 do 24,00 sata.

Propisano radno vrijeme odnosi se i na pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, osim za usluge smještaja.

Navedeno radno vrijeme ne odnosi se na ugostiteljske objekte iz skupina “Hoteli”, “Kampovi” i “Ostali ugostiteljski objekti za smještaj”, osim za ugostiteljske objekte drugih skupina koji rade u njihovom sastavu.

Na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga može se, za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, dodatno ograničiti.

Pravne ili fizičke osobe koje upravljaju ugostiteljskim objektima, pružatelji ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva obvezni su organizirati rad u skladu s općim i posebnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje su objavljene na njihovim mrežnim stranicama te osigurati da se njihovi zaposlenici i gosti pridržavaju utvrđenih epidemioloških mjera.

Propisani razmak među stolovima priječe arhitektonska ograničenja

“Mi razumijemo da su mjere potrebne i mi ćemo ih prihvatiti. No, mi ne možemo natjerati naše članove da rade po tome. Ljudi će u jednom trenutku shvatiti da je financijski nemoguće poslovati pozitivno ako se pridržavaš svih propisanih mjera, čak i ako si fizički pun sve vrijeme, svakog dana, s dva sittinga za ručak i dva sittinga za večeru. To je nemoguće. Ja ću prepustiti svu svoju imovinu bilo kome tko uspije pod ovim uvjetima biti financijski u plusu sa sadašnjim cijenama. Trebali bismo udvostručiti cijene da bismo poštivali mjere i poslovali financijski pozitivno”, rekao je Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.

Podsjetimo, nova pravila za rad ugostiteljskih objekata propisuju da gosti prilikom ulaska u lokal i dizanja od stola radi odlaska u taoalet ili bilo koje druge potrebe moraju nositi maske, broj gostiju u objektu ograničen je na jednu osobu na 4 četvorna metra (objekt površine sto četvornih metara smije imati najviše 25 gostiju), a razmak između stolova mora biti 3 metra, događanja s više od 50 gostiju moraju se prijaviti tri dana ranije kako bi Županijski stožer odobrio održavanje, na svakih 50 gostiju mora biti jedan educirani Covid-19 redar koji će pratiti provode li se sve potrebne mjere.

Zbog arhitektonskih ograničenja propisane mjere o udaljenosti stolova od tri metra neće biti moguće primijeniti u mnogim objektima i ljudi će se vjerojatno odlučiti na zatvaranje i neće uopće raditi, upozorava Medak.

Svadbe bez plesa

Svadbe neće imati plesni podij. Samo će mladenci i kumovi smjeti otplesati prvi ples. Morat će se također poštivati ograničenje od jedne osobe na četiri četvorna metra, a na svakih 50 gostiju bit će jedan Covid redar.

Medak kaže kako mu je teško zamisliti kao će svadbe izgledati bez plesnog podija. “Ne znam što će reći mladenke i mladenci na to. Ja sam u fazi nijekanja i pokušavam se uvjeriti da se ovo stvarno ne događa. Naša djelatnost jest centar društvene interakcije, mi jesmo izloženi. ali sve skupa se mijenja u smjeru za koji nisam siguran da je održiv i izvediv.”

“Ako bismo stav ugostitelja sveli na jednu izjavu, onda je to da je ovo jednako zatvaranju”, zaključio je Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.