Ugostitelji: Ovako propisane mjere jednake su zatvaranju lokala

Uz ove mjere nemoguće je poslovati pozitivno čak i ako si pun sve vrijeme, svakog dana. Da bismo ispoštovali propisana mjere i poslovali pozitivno, morali bismo udvostručiti cijene, kaže Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja

80
ugostiteljski objekti
Marin Medak

Nacionalni stožer civilne zaštite dobio je odluku kojom je ograničio radno vrijeme i uredio način rada ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga. Odluka stupa na snagu 14. listopada, a bit će na snazi za vrijeme trajanja proglašene epidemije COVID-19.

Prema odluci Stožera ugostiteljski objekti mogu raditi od 6,00 do 24,00 sata.

Propisano radno vrijeme odnosi se i na pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, osim za usluge smještaja.

Navedeno radno vrijeme ne odnosi se na ugostiteljske objekte iz skupina “Hoteli”, “Kampovi” i “Ostali ugostiteljski objekti za smještaj”, osim za ugostiteljske objekte drugih skupina koji rade u njihovom sastavu.

Na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga može se, za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, dodatno ograničiti.

Pravne ili fizičke osobe koje upravljaju ugostiteljskim objektima, pružatelji ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva obvezni su organizirati rad u skladu s općim i posebnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje su objavljene na njihovim mrežnim stranicama te osigurati da se njihovi zaposlenici i gosti pridržavaju utvrđenih epidemioloških mjera.

Propisani razmak među stolovima priječe arhitektonska ograničenja

“Mi razumijemo da su mjere potrebne i mi ćemo ih prihvatiti. No, mi ne možemo natjerati naše članove da rade po tome. Ljudi će u jednom trenutku shvatiti da je financijski nemoguće poslovati pozitivno ako se pridržavaš svih propisanih mjera, čak i ako si fizički pun sve vrijeme, svakog dana, s dva sittinga za ručak i dva sittinga za večeru. To je nemoguće. Ja ću prepustiti svu svoju imovinu bilo kome tko uspije pod ovim uvjetima biti financijski u plusu sa sadašnjim cijenama. Trebali bismo udvostručiti cijene da bismo poštivali mjere i poslovali financijski pozitivno”, rekao je Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.

Podsjetimo, nova pravila za rad ugostiteljskih objekata propisuju da gosti prilikom ulaska u lokal i dizanja od stola radi odlaska u taoalet ili bilo koje druge potrebe moraju nositi maske, broj gostiju u objektu ograničen je na jednu osobu na 4 četvorna metra (objekt površine sto četvornih metara smije imati najviše 25 gostiju), a razmak između stolova mora biti 3 metra, događanja s više od 50 gostiju moraju se prijaviti tri dana ranije kako bi Županijski stožer odobrio održavanje, na svakih 50 gostiju mora biti jedan educirani Covid-19 redar koji će pratiti provode li se sve potrebne mjere.

Zbog arhitektonskih ograničenja propisane mjere o udaljenosti stolova od tri metra neće biti moguće primijeniti u mnogim objektima i ljudi će se vjerojatno odlučiti na zatvaranje i neće uopće raditi, upozorava Medak.

Svadbe bez plesa

Svadbe neće imati plesni podij. Samo će mladenci i kumovi smjeti otplesati prvi ples. Morat će se također poštivati ograničenje od jedne osobe na četiri četvorna metra, a na svakih 50 gostiju bit će jedan Covid redar.

Medak kaže kako mu je teško zamisliti kao će svadbe izgledati bez plesnog podija. “Ne znam što će reći mladenke i mladenci na to. Ja sam u fazi nijekanja i pokušavam se uvjeriti da se ovo stvarno ne događa. Naša djelatnost jest centar društvene interakcije, mi jesmo izloženi. ali sve skupa se mijenja u smjeru za koji nisam siguran da je održiv i izvediv.”

“Ako bismo stav ugostitelja sveli na jednu izjavu, onda je to da je ovo jednako zatvaranju”, zaključio je Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.