Hrvatski startup Ascalia pomaže industriji da bude zelenija

Ascalijin hardver, koji je dio rješenja, prilagođava se staroj opremi i starim strojevima koji se tako digitaliziraju i omogućavaju da se iz njih prikupljaju podaci u realnom vremenu baš kao što to mogu i moderni strojevi

880
Ascalia
Marin Bek

Startup Ascalia i ove godine ušao je u EIT Climate-Kic akcelerator, najveći europski akceleracijski program za startupove koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete. Lani su dobili potporu od 15 tisuća eura, a ove godine, u trećoj razvojnoj fazi, ćeka ih 30 tisuća eura potpore. Program akceleratora u Hrvatskoj provodi Zagrebaćki inovacijski centar (ZICER).

Lani je Ascalia, koju su prije gotovo dvije godine pokrenuli Marin Bek i Dejan Strbad, ostvarila investiciju od 1,2 milijuna kuna. Glavni investitor bila je tvrtka Iverpan, jedan od najvećih hrvatskih proizvođača materijala za izradu namještaja i kuhinjske opreme.

“Mi pomažemo industriji da bude zelenija. Kako to radimo? Prikupljamo razne podatke iz industrijskih postrojenja, tvornica, kako bismo im pomogli u analizi proizvodnog procesa s ciljem uštede materijala i energije te smanjenja njihovog ekološkog otiska”, objasnio je Marin.

Kako do industrije 4.0

“Današnja industrija je većinom mala i srednja po nekim europskim mjerilima”, razlaže Marin. “Za razliku od velikih industrijskih sustava takva industrija si teško može priuštiti da investira velike iznose u modernizaciju i novu opremu. Za njih je veliki izazov kako doći do industrije 4.0. Mi smo taj problem prepoznali i odlučili smo ga riješiti na malo drugačiji način. Od svojih klijenata ne zahtijevamo da kupuju gomilu nove opreme i da mijenjaju svoje strojeve. Naš hardver, koji je dio rješenja, prilagođava se staroj opremi i starim strojevima. Imamo klijente koji koriste 20 godina stare strojeve, koji kada su nastali nisu imali nikakve veze internetom, a danas su digitalizirani i omogućavaju da se iz njih prikupljaju podaci u realnom vremenu baš kao što to mogu i moderni strojevi.”

Kada se takvo postrojenje spoji na Ascaliju, dobiva se uvid u funkcioniranje tog postrojenja u realnom vremenu i u sve prateće parametre. Jednostavan primjer je, navodi Marin, postrojenje za proizvodnju namještaja koje troši energiju i neke sirove resurse.

“Obično industrija samo okvirno zna koliko se čega utrošilo, a često se ti podaci ne analiziraju i ne mogu se povezati jedni s drugima. Kada se spoji Ascalia, mi svojim klijentima dajemo na uvid analizu koliko se energije potrošilo po jedinici proizvoda ili na jednu seriju. Dajemo im na uvid podatke koliko energije troše kada ništa ne proizvode, što je često glavni uzrok velikih troškova u tvornicama jer su sustavi jako kompleksni, hale su velike, ima ih mnogo, postoji niz proizvodnih linija. Jedna osoba ne može to sve pratiti i ne može vidjeti sve promjene u sustavu. Ascalia upravo to omogućava: da se vrlo lako pomoću strojnog učenja i umjetne inteligencije odredi gdje su gubici, gdje ima prostora za uštedu iii optimizaciju samog poslovanja.”

Otvaranje ureda u Njemačkoj

Marin kaže da trenutno imaju desetak tvornica koje koriste Ascaliju, Ove godine su trebali otvoriti ured i krenuti s prodajom u Njemačkoj, zahvaljujući uredu Njemačke gospodarske komore u Hrvatskoj. Zbog trenutačne situacije to je trenutno na čekanju.

“I dalje bilježimo rast interesa i prihoda, iako je sve jako usporeno”, kaže Marin. “Zbog ove situacije tvornice vide da je potreba za digitalizacijom i optimizacijom sve veća, tako da se ne bojimo. Jedini veliki problem je ograničenje kretanja. Planiramo da ćemo I dalje rasti. Lani nas je prije Climata bilo pet, sada nas je petnaestak. Brzo rastemo i imamo planove o   zapošljavanju, ali to će također malo pričekati da se situacija malo stiša”, poručio je na kraju Marin.