Balmaris – ekološka tehnologija za obradu balastnih voda

Riječ je o zelenoj, potpuno bezopasnoj tehnologiji koja na mehaničko-fizikalnom principu pročišćava i dezinficira različite tekućine. Primjenjiva je za ekološku obradu bazenskih i otpadnih voda, voda za navodnjavanje u poljoprivredi, tekućina u prehrambenoj industriji, medicini i sl.

347
Balmaris
Martina Cvetković, osnivačica i direktorica Balmarisa

Riječki startup Balmaris razvio je ekološki prihvatljivi sustav za obradu balastnih voda na brodovima, ali i pročišćavanje drugih tekućina koje je potrebno dezinficirati.

„Ideja o tehnologiji za obradu balastnih voda nastala je u suradnji s mojim mentorima, a kao dio doktorskog rada na poslijediplomskom studiju zaštite okoliša na Sveučilištu u Ljubljani“, kazuje osnivačica i direktorica tvrtke dr.sc. Martina Cvetković. Odskočna daska pak u svijet poduzetništva bilo je osvajanje nagrade na natječaju Zagrebačke banke – Moja zelena zona 2015..

Balmaris prilagodljiv prostoru

„Naša tehnologija je zelena, potpuno bezopasna za ljude i okoliš, ne koristi kemikalije. Radi se o jednostavnoj i cjenovno prihvatljivoj inovativnoj tehnologiji, koja radi na mehaničko-fizikalnom principu, ima dugi životni vijek i može se prilagoditi prostoru“, objašnjava Cvetković.

Dodaje kako se ova tehnologija može koristiti i u brojnim drugim područjima kako bi se pročistile i dezinficirale različite tekućine. Primjenjiva je za ekološku obradu bazenskih i otpadnih voda, voda za navodnjavanje u poljoprivredi, tekućina u prehrambenoj industriji, medicini i sl.

Balmaris
Pilot uređaj Balmarisa

„Do sada smo izradili nekoliko generacija funkcionalnog prototipa proizvoda koji je pokazao gotovo stopostotnu učinkovitost kod uništenja različitih vrsta i stadija morskih organizama. Nedavno smo dobili i hrvatski patent za tehnologiju, a trenutačno smo u procesu dobivanja međunarodnog patenta“, ističe Cvetković.

Međunarodna natjecanja

Pojašnjava kako poslovni model tvrtke nije samostalna proizvodnja i prodaja, već licenciranje tehnologije velikim proizvođačima sustava za balastne vode kako bi tehnologija čim prije zaživjela na tržištu.

Do sada nisu bili u programima klasičnih poduzetničkih inkubatora. „Na samom početku bili smo uključeni u program inkubacije Znanstveno-tehnologijskog parka u Rijeci, STEP RI. Tu smo dobili određena znanja o specifičnim temama iz domene poduzetništva, kao i podršku kod pisanja poslovnog plana i sličnih dokumenata.“

Balmarisova tehnologija, osim nagradu na natječaju Moj Zaba Start, osnivačici je osigurala i ulazak u finale prošlogodišnjeg natjecanja EBAN Winter University. „Istaknula bih i nagradu za najbolju inovaciju u Primorsko-goranskoj županiji koju sam osvojila 2015., a velika je čast i čak dva puta u mjesec dana predstavljati zemlju na međunarodnim natjecanjima.“

Ovoga mjeseca predstavit će se naime na natjecanju Ideje iz Europe, koje se održava u organizaciji Europske komisije u Estoniji te na natjecanju Power up! u organizaciji Inno Energya, koje se pak održava u Budimpešti.

Povezala znanost i poduzetništvo

Budući da je izrada ovakve tehnologije prilično financijski zahtjevna, kapital je tvrtki više nego dobro došao. „No, osim kapitala, za nas su ključni i kontakti, pa tako kod investitora preferiramo da se sam nalazi unutar mreže poduzeća iz domene pomorstva ili proizvođača sistema za pročišćavanje, ili pak da ima jaku poveznicu s navedenim područjima.“

U tvrtki su trenutačno najviše fokusirani na pripreme za skorašnja međunarodna natjecanja. Nakon povratka u planu je nastavak pregovora s jednom jakom domaćom institucijom iz domene pomorstva o uspostavljanju suradnje, nastavak razgovora s potencijalnim međunarodnim investitorima te izvođenje eksperimenata koji će riješiti problem pročišćavanja voda za navodnjavanje.

„Posebno sam ponosna što sam svojim radom dokazala kako je moguće povezati dvije potpuno različite sfere – znanost i poduzetništvo. Naročito me veseli da sam se kao žena našla rame uz rame muškarcima u pomorskoj industriji te da moj rad cijene kolege“, zaključuje Cvetković.