Ekološki sapuni Silvan hit su tehnološke konferencije

Proizvodi pod kozmetičkim brendom Silvan jedinstveni su i drugačiji od ostalih sličnih proizvoda po ambalaži od biorazgradivog papira sa sjemenkama: ideja je da cijelo pakiranje zasadite, papir se razgradi, a iz sjemenki nikne divlje livadno cvijeće

266
Silvan
Jelena Bikić (desno) sa suradnicom Ivanom [Izvor: Točka na i media]

Kozmetički brend na tehnološkoj konferenciji za nekoga je iznenađenje, ali mlada poduzetnica Jelena Bikić iz mjesta Kljaci u Šibensko-kninskoj županiji, nedaleko Drniša, osmislila je i razvila prirodan, zeleni proizvod s pričom utemeljenom na tradiciji koji je privukao pozornost velike tehnološke kompanije koje je Jelenu pozvala u svoj Startup Tribe.

Silvan prirodna kozmetika obuhvaća ekološke, ručno rađene sapune iz kokosa, meda, mlijeka i aktivnog ugljena s čajevcem. Između ostaloga, jedinstveni su i drugačiji od ostalih sličnih proizvoda po ambalaži od biorazgradivog papira sa sjemenkama: ideja je da cijelo pakiranje zasadite, papir se razgradi, a iz sjemenki nikne divlje livadno cvijeće.

Cijelu priču koja se temelji na dalmatinsko-ilirskoj tradiciji osmislili su Jelena i njen momak Srđan Popara. Potaknula ih je televizijska emisija u kojoj su sudionici trebali osmisliti proizvod i prodati ga.

“Krenuli smo s radom 2016. godine, ali u prve dvije-tri godine bio je to više hobi, uz redoviti posao koji smo tada imali. Prije dvije godine sklopili smo ugovor o distribuciji s dm-om i u tom trenutku je krenula ozbiljnija prodaja i morali smo napraviti  korak dalje u samoj proizvodnji i količini koju smo trebali proizvesti. Od tada sam se potpuno posvetila kozmetici, no trenutno sam jedina zaposlena u Silvanu”, priča Jelena s kojom smo razgovarali na konferenciji Infobip Shift u Zadru, na kojoj je sudjelovala kao dio Infobipova Tribea koji okuplja perspektivne (globalne) startupove.

“Kada smo kretali ideja je bila napraviti što je moguće više prirodnu kozmetiku. Osim što koristimo isključivo prirodna biljna i eterična ulja, bez ikakvih umjetnih dodataka i konzervansa, odlučili smo naše proizvode zapakirati u posebno pakiranje – biorazgradivi papir sa sjemenkama”, tumači Jelena. “Samo ime brenda Silvan dolazi od ilirskog božanskog zaštitnika divlje prirode, tako da je to zaokružilo cijelu priču o prirodnoj kozmetici koju smo imali na umu i o pružanju najkvalitetnijeg prirodnog proizvoda krajnjem kupcu.”

Silvan proizvodi krute sapune i trenutno ima u portfelju pet različitih proizvoda: četiri pojedinačna kruta sapuna – sapun od aktivnog ugljena s eteričnim uljem čajevca za čišćenje lica, sapun od kokosa s morskom soli i jojobom, sapun maslinovog ulja s limunom i medom te sapun od lavande –  i jednu poklon kutiju pod nazivom “All You Need Is Soap”, u kojoj su dostupne manje verzije sapuna. “Kutija je osmišljena tako da sadrži sve što vam je potrebno za osnovnu dnevnu njegu: sapun za lice, sapun za ruke i sapun za tijelo”, dodaje Jelena.

Na pitanje o konkurenciji Jelena odgovara kako su od početka bili svjesni koliko je ona žestoka na tržištu kozmetičkih proizvoda: “U startu smo razmišljali o tome da na tržištu ima jako punom sličnih proizvoda. Ako ćemo to raditi, moramo ponuditi nešto drugačije, moramo ljudima koji će kupiti naš proizvod pružiti kvalitetu s dodanom vrijednošću. I tako je nastala priča o kutiji sa sjemenkama”.

“Krenuli smo od nule i sami smo, malo po malo, gradili priču, vlastitim sredstvima. Kako je vrijeme prolazilo, došli smo u priliku sudjelovati na različitim konferencija i na njima osvajati nagrade. U dva navrata to su bile financijske nagrade koje su nam značajno pomogle da razvijemo i nadogradimo proizvodnju te podignemo poslovanje na višu razinu.”

Prekretnica je bio ugovor s trgovačkim lancem dm. U tom trenutku bili su dio Ženskog poduzetničkog centra i posredstvom njih stupili u kontakt s dm-om i izložili im što rade. “Bili su izuzetno zainteresirani za naš rad. Čini mi se da je u tom trenutku počela jačati potražnja za zelenim proizvodima. Prije toga naše tržište nije bilo dovoljno zrelo za tako zelene ideje”, prisjeća se Jelena.

Dodaje kako im je sada dm najveći i najvažniji partner. u Hrvatskoj “Već dvije godine surađujemo s njima i jako smo zahvalni što su prepoznali kvalitetu onoga što radimo. Tržište je u tom trenutku bilo zrelo za jedan ovakav zeleni proizvod, potražnja je rasla i možemo reći da nam prodaja stalno raste i zadovoljni smo smjerom kojim idemo.” Za sada im plasiraju proizvode samo u Hrvatskoj, no sami rade na širenju na europska tržišta.

“Imamo nekoliko partnera u Poljskoj preko kojih prodajemo, a ove godine krenuli smo s distribucijom na talijansko tržište. Testirali smo tržište od veljače do srpnja. Distributeri su jako zadovoljni i sada krećemo u drugu fazu poslovanja”, zadovoljno ističe Jelena.

Dugo vremena su poslovali tako da nađu distributera za određeno tržište, partnera koji će prodavati proizvod krajnjem korisniku. “Sada kada smo narasli i kada je brend postao prepoznatljiviji, koristila bi nam vlastita internetska trgovina i namjera nam je razviti web shop u što skorijem vremenu.”

Važan segment za Silvanova poslovanja su i poslovni pokloni odnosno suradnja s turističkim sektorom. Proizvod se pokazao jako zanimljivim hotelijerima i turističkim zajednicama. “Imali smo i zanimljivu suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Civilnom zaštitom koja također radi na projektima očuvanja prirode, sa sveučilištima i nizom drugih institucija kojima su ovakvi zeleni proizvodi zanimljivi za promociju projekata održivosti na kojima rade, ili na projektima promocije kulturne baštine, s obzirom na to da se cijeli dizajn i ime proizvoda nadovezuje na kulturnu baštinu našeg podneblja,. To je još jedan segment na koji smo usredotočeni i na kojem rastemo.”

O sudjelovanju na Shiftu, Jelena kaže da ih svi pitaju kako su se tu našli, s obzirom da svojim proizvodom i cvjetnim aranžmanima na štandu odskaču od tehnološke konferencije.

“Prije nekoliko mjeseci sudjelovali smo na greentech konferenciji u Splitu i osvojili nagradu na natjecanju startupova koje je podržavao Infobip. Tada su nas pozvali da postanemo dio Tribea, a nakon nekog vremena poslali nam pozivnicu za Shift. Bilo je to iznenađenje, ali i jedinstvena, zanimljiva prilika. Očekivanja su se ostvarila, jer interes za naš proizvod na konferenciji nadmašio je sva očekivanja.”

Jelena je po struci povjesničarka umjetnosti, završila je Filozofski fakultet u Splitu, diplomirala engleski jezik i povijest umjetnosti. Radila je u školi, davala privatne instrukcije… “Sve to bilo je potpuno drugačije od ovoga što sada radim. Krenulo je kao hobi i toliko nas zainteresiralo da smo se odlučili ozbiljno primiti toga. Sve smo učili u hodu. Jako puno smo ulagali u vlastito obrazovanje, čitali, puno podcastova odslušali… Nastojali smo se kretati u pravim krugovima, učiti od pravih ljudi.”

Proizvodnju Jelena radi osobno, pa se morala prekvalificirati: “S obzirom da je moja osnovna struka nešto sasvim drugo, morala sam steći nekoliko diploma i certifikata iz ovog područja, uključujući sanitarnu zaštitu, izradu sapuna i rukovanje s kemijskim tvarima kako bi mogli registrirati proizvodni prostor. koji je morao proći nekoliko inspekcija da bismo dobili potvrdu da zadovoljava minimalne tehničke i sve ostale uvjete kako bi se proizvod mogao staviti na tržište. U startu nam je bilo bitno da sve bude uredno registrirano i da imamo potrebnu dokumentaciju kako bismo uopće mogli razgovarati s ozbiljnim partnerima. Vrijeme je pokazalo da je način kako smo razmišljali bio ispravan i da se isplatio”.

“Puno smo uložili u vizualni dizajn, imamo sjajnu dizajnericu, Dunju Volf, s kojom surađujemo cijelo vrijeme. Imamo super ekipu koja nam radi dokumentaciju proizvoda, tako da smo vrlo samouvjereni kada prezentiramo naš proizvod”, razlaže Jelena.

“Nadamo se da ćemo i dalje rasti kao do sada – ne pretjerano i ne prebrzo. Ne bismo voljeli da nas posao preplavi u nekom trenutku. Zadovoljni smo dosadašnjim organskim rastom. Sljedeća faza je širenje na europska tržišta i na tome sada radimo”, zaključila je mlada poduzetnica Jelena Bikić.