Gamechuck: Video igre afirmiraju se kao kulturno važni projekti

Iznos nije toliko bitan, koliko je bitno da je grad Zagreb prepoznao našu inovativnost. O igrama se dugo nije ni razgovaralo kao o umjetničkim projektima, a sada se polako probijamo u javnu sferu, kaže Aleksandar Gavrilović, jedan od osnivača Gamechucka

169
Gamechuck

Zagrebački gejmerski studio Gamechuck lansirao je nedavno akcijsku arkadnu videoigru Speed Limit. Jedna nova igra na tržištu više-manje, rekli bi mnogi. No, Gamechuck je ipak malo drugačiji od drugih gejmerskih startupova. O trome smo razgovarali s Aleksandrom Gavrilovićem, jednim od četvorice osnivača.

“Danas se igre razvijaju sedam-osam godina. A mi smo mali studio koji je to uspio napraviti u vrlo kratkom roku i učiniti svoju igru dostupnom na svim konzolama. Speed Limit je jedina hrvatska igrica koja se može kupiti u fizičkom izdanju za Nintendo i Play Station 5. Veći studiji često se time ne žele baviti i odlučuju se isključivo za digitalno izdanje. Mi smo htjeli zadržati taj retro đir, da se može kupiti kutija kao nekad”, tumači Aleksandar.

“Druga bitna stvar vezana je uz ustroj firme, a to je da smo jedina hrvatska firma za izradu igara koja je većinski sindicirana. Većina radnika su članovi sindikata, imamo dogovor o podijeli profita, imamo politiku da nema prekovremenih, nego da se sve odradi u neko normalno radno vrijeme. To su nama jako bitne stvari kojih općenito u IT industriji nema. To nam je od početka bilo bitno, a zahvaljujući tome privukli smo izuzetno stručne i kvalitetne ljude kojima su te vrijednosti također važne. Naš glavni programer je, na primjer, doktor znanosti iz Bruxellesa, Piet Bromders; pisac naših igara Jan Juračić završio je kreativno pisanje na londonskom Brunel Collegeu; kompozitor Fenton Hutson je iz Manchestera, završio je Royal Northern College of Music.”

Sada imaju 15 zaposlenih na stalno vrijeme i nekoliko stalnih vanjskih suradnika. “Imamo nevjerojatno dobru ekipu za malu tvrtku koja je osnovana relativno nedavno, prije nekoliko godina”, naglašava naš sugovornik.

Podrška javnog sektora

Treća posebnost koju ističe Aleksandar jest da je njihova igrica “Trip the Ark Fantastic” na kojoj još rade prva video igrica iz Hrvatske kojoj su odobrena sredstva za razvoj u okviru programa Creative Europe.

“To je program kroz koji se uglavnom financiraju kvalitetni europski filmovi, poput filmova ‘Hitler – konačan pad’ ili ‘Djevojka s bisernom naušnicom’, a među video igrama koje su financirane kroz ovaj program je, na primjer, ‘Witcher’. To su veliki inovativni projekti, a eto prva hrvatska igrica koja je dobila sredstva je naša. Dobili smo gotovo 150 tisuća eura i to nam je puno pomoglo.”

Također, Gamechuck je prvi studio koji je za video igru od grada Zagreba dobio poticaj u za razvoj audiovizualnog djela.

“Iznos nije toliko bitan, koliko je bitno da nas je grad prepoznao, da je prepoznao našu inovativnu ideju. I da su potporu prvi put odobrili za razvoj video igre. O igrama se dugo nije ni razgovaralo kao o umjetničkim projektima, a sada se polako probijamo u javnu sferu kao kulturno važni projekti”, kaže Aleksandar te dodaje kako bismo ove godine mogli dobiti i poseban natječaj za video igre s obzirom na to da “postoji niz kreativnih projekata u tom segmentu”.

Ističe da ih javni sektor podupire na svim razinama: lokalnoj, državnoj, europskoj…

Nagrade za inovativnost

“To pokazuje da radimo kvalitetne stvari. I stalno dobivamo nagrade. U svibnju ćemo biti na festivalu BIG (Brazil’s Independent Games Festival) u Brazilu, jednoj od najvećih svjetskih smotri video igara, gdje je naš Speed Limit nominiran za najinovativniju igru godine. To su velike stvari”, ističe Aleksandar.

Do sada su napravili nekoliko igara po narudžbi: za udrugu Rode napravili su edukativne igre za djecu o prometu i aktivizmu, a za Muzej grada Sinja simulaciju slavne bitke s Turcima te simulacije alkarskih svečanosti.

Takvi projekti su im pomogli da financiraju svoj osnovni rad, ali i dobra su prilika za učenje mladim programerima prije nego što ih se “ubaci u vatru” na vlastitim projektima.

“Naša prvi vlastiti projekt na svjetskom tržištu bio je interaktivni strip ‘All You Can Eat’ koji je nominiran za niz nagrada: na Casual Connectu u Londonu i AzPlayu u Bilbau za najbolju ideju, ušao je u finale izbora za najbolji transmedijski projekt na Filmteractive u Varšavi… “

Kod “ All You Can Eat” inovativno je bilo da se igraču nakon avanture ponudilo da isprinta strip kako je odigrao igru.

Nakon toga slijedila je “vApe Escape”, igra koja je plasirane preko globalne platforme Humble Bundle. “Ta platforma za prodaju igara svakog mjeseca odabire jednu igru iz cijelog svijeta koju smatra inovativnom i zanimljivom. Tako su odabrali našu igru. Nakon toga smo izbacili ‘Speed Limit’ i sad radimo ‘Trip the Ark Fantastic’”, objašnjava Aleksandar.

Gamechuck je mali studio koji radi relativno kratke, ali kvalitetne igre. “Limit Speed” dobar igrač može proći u sat vremena, napominje Aleksandar. “Ne forsiramo visoke cijene jer želimo dobar odnos cijene i trajanja igre. Trudimo se da radimo kvalitetno pa onda igre ne mogu biti jako duge. Naše igre su sažeta i kvalitetna iskustva.”

Nagrade i konferencije povećavaju vidljivost

Ističe Aleksandar da, ako želiš kvalitetnu igru, svaku komponentu moraš shvatiti jednako važnom: scenarij, dizajn, muziku… Soundtrack za “Speed Limit” jedan je izdavač procijenio toliko dobrim da ga prodaje zasebno.

“Ako imaš kvalitetan, do kraja izgrađen proizvod, izdavača je lako naći”, kaže Aleksandar. “Problem je kako se financirati dok ne dođeš do kvalitetnog prototipa. Za završnu verziju ‘Speed Limita’ je bilo zainteresirano nekoliko izdavača. Ali prije nego što smo došli do te verzije razgovarao sam na sajmovima sa stotinjak izdavača i nitko nije bio zainteresiran, A nakon završne verzije bilo ih je masa zainteresiranih. Bitan je kvalitetan proizvod.”

Gamechuck je uz potporu fondova od početka dobio i podršku dvojice domaćih investitora, koji su, uz kreativne začetnike Gamechucka Aleksandra Gavrilovića i Igora Kolara, osnivači tvrtke. “Uspjeli bismo vjerojatno i bez toga, ali rasli bismo puno sporije”, kaže Aleksandar.

Dodaje kako im svaka nagrada, svako pojavljivanje na konferenciji ili objava na portalima povećavaju vidljivost studija.

“Nije to nešto ekstremno veliko, ali sve to jača brend naše tvrtke. Često pričam s izdavačima i spomenem nešto što smo radili, onda on zagugla i kaže: ‘Znam, pa vidio sam to negdje!.”

Gamechuck ide dalje

Aleksandar kaže kako namjeravaju nastaviti u istom stilu pa čak isprobati neke nove modele upravljanja i odlučivanja za koje do sada možda nisu bili spremni.

“Sada svi u firmi imaju iste plaća i svi će imati jednaka prihode od igara kada počnemo ostvarivati profit od njihove prodaje. No, ono što još nismo probali je, na primjer, suodlučivanje o financijskim strategijama. Nakon ‘Speed Limita” svi zajedno smo glasali koju ćemo igru sljedeću raditi. Mogućnosti su velike. U tome možete ići puno dalje od onog klasičnog hijerarhijskog ustroja firme.”

Također, kaže kako često traže dodatni kapital. “Ponekad je potrebno osigurati vrijeme da možeš u miru razvijati proizvod, a da pritom zbog nedostatka novaca ne moraš raditi za klijente ili raditi kompromise na uštrb kvalitete i ideja. Stoga bismo bili presretni da dobijemo financijsku injekciju kojom bismo mogli povećati obujam i kvalitetu onoga što radimo”.

Kratkoročni plan je završiti prototip igre “Trip the Ark Fantastic” te pronaći svjetskog izdavača koji će znati kako jednu takvu neobičnu inovativnu kompleksnu igru plasirati na tržište. Aleksandar procjenjuje da bi igra mogla biti na tržištu početkom 2023. godine.

“Drugo, nastaviti na uspjehu ‘Speed Limita’ širiti bazu fanova i razviti novu interakcijsku igru te nastaviti s interakcijskim stripovima koji su također jako dobro primljeni i po kojima nas ljudi pamte jer smo s njima počeli. Tu je i hardverski dio na kojem radimo… Ima još dosta toga, ali ovo su, rekao bih, najbitnije stvari”, zaključio je Aleksandar u ime tima Gamechucka.