Tajna uspjeha baranjskog kulena Matijević su domaći začini

Tradicionalnu obiteljsku recepturu Matijevići su usavršavali desetljećima. Iako sam recept za proizvodnju kulena nije tajna, jedinstvenost mu daje idealan omjer začina

1356
Kulen Matijević

Sušenje na zraku u zimsko vrijeme kada su sušili i naši stari, crvena začinska paprika i bijeli luk uzgojeni na baranjskim poljima te meso domaćih baranjskih svinja tajna su uspjeha kulena obitelji Matijević.

Tradicionalna obiteljska receptura brižno se usavršavala desetljećima i rezultirala je proizvodom koji je prepoznat kao vrhunski gurmanski užitak. Iako sam recept za proizvodnju kulena nije tajna, idealan omjer začina daje ovom kulenu njegovu jedinstvenost.

Iz hobija u posao

“U našoj je obitelji proizvodnja suhomesnatih proizvoda dugogodišnja tradicija. Ja sam je iz hobija, registriravši proizvodnju 2008. pretvorio u posao”, govori Hrvoje Matijević, proizvođač čuvenih kulena iz Suze koji nose zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i zaštitu izvornosti na razini Europske unije.

Danas iz pogona obitelji Matijević godišnje izlaze dvije tone kulena te po još dvije tone kulenovih seka i baranjske slanine. “Ovo su naši glavni proizvodi koji zauzimaju puni kapacitet zrione. Do prije tri godine smo svake godine postupno povećavali količine koje plasiramo na tržište. Sada je ovo već treća godina rada s maksimalnim kapacitetom. A potražnja na tržištu je daleko veća i nadmašuje naše sadašnje kapacitete”, ističe Matijević.

>>Pivo Plavuša rezultat 40 isprobanih recepata

Stoga će se sljedeće godine, najavljuje, prijaviti na natječaj u sklopu mjere 4.2 za dobivanje potpore za ulaganje u preradu, marketing odnosno razvoj poljoprivrednih proizvoda. Novac iz europskih fondova iskoristit će za proširenje zrione odnosno povećanje kapaciteta proizvodnje.

Angažman cijele obitelji

Kulen Matijevići rade na tradicionalan način ne koristeći startere, aditive ni nitrate. Začine također proizvode sami, a svinje iz čijeg se mesa dobivaju ove ukusne delicije uzgajaju u blizini pogona, ali ne na svom gospodarstvu kako bi zadovoljili higijenske standarde.

“Naši proizvodi rade se od mesa svinja produženog tova u kojem se razvije optimalna količina intermuskularnih masnoća”, otkriva tajnu Matijević.

Najviše proizvoda prodaju u Zagrebu u delikatesnim dućanima, a dio kupe turisti na njihovom kućnom pragu odnosno u kušaoni. U obitelji su svi angažirani oko proizvodnje kulena.

OPG Matijević nedavno je dobila Zlatnu povelju za svoj proizvod s oznakom zemljopisnog podrijetla na natjecanju Suncokret ruralnog turizma. “Do sada se nismo prijavljivali na natjecanja jer su nam najveća nagrada rasprodani proizvodi”, kazuje Matijević.

>>OPG Barbarić: Od vlastitog voća do nagrađivanih rakija

Ponavlja kako sadašnjim načinom proizvodnje ne mogu povećati isporučene količine, ali kako se nada da će proširenjem kapaciteta zrione vjerojatno isporučivati otprilike dvostruko više gotovih kulena.