LittleDot aplikacija u trenu rješava nedoumice mladih roditelja

U aplikaciji koja je dostupna na pametnim telefonima i putem računala, roditelj vodi dnevnik zapažanja o djetetu, ali i podatke o hranjenju, spavanju, nicanju zubi, težini i visini... Kada mu zatrebaju konzultacije, sve informacije su na raspolaganju i liječniku s kojim kontaktira

644
LittleDot
Dario Šimović i prof. Milivoj Jovančević, pokretači aplikacije LittleDot

Iza aplikacije i web servisa LittleDot dvojica su entuzijasta s bogatim životnim i još bogatijim profesionalnim iskustvom, reći će Dario Šimović, direktor tvrtke More studio u okviru koje aplikacija nastaje. Na ideju o razvoju LittleDota kao servisa za praćenje razvoja i zdravstvenog stanja djeteta uz ponudu liječničkih online i telefonskih konzultacija došao je zajedno s iskusnim zagrebačkim pedijatrom prof. Milivojem Jovančevićem.

On sam ima bogato profesionalno iskustvo rada u velikoj tehnološkoj tvrtki, ali i osobno iskustvo dolazaka k pedijatru s djetetom. Upravo su mu posjeti pedijatru Jovančeviću dali ideju o dizajniranju aplikacije koja bi bila od pomoći i roditeljima i liječnicima.

LittleDot tim okuplja 12 stručnjaka

Roditeljskim rječnikom, prevladali su dječje bolesti. Iza njih su četiri godine rada na aplikaciji i web stranici koja nakon ljeta ove godine bilježi sve više posjeta. U timu LittleDota je 12 stručnjaka – liječnika, ali tu su i psiholog, logoped, savjetnica za dojenje, a u tim uskoro ulazi i socijalna radnica.

„Želja nam je obuhvatiti skrb o zdravlju djeteta u najširem smislu – i u onom tjelesnom, ali i duševnom i socijalnom“, pojašnjava prof. Jovančević.

Putem web stranice lansirane prije dvije godine i aplikacije nude privatne kratke konzultacije s pedijatrima i drugim stručnjacima, zatim telefonske konzultacije te drugo mišljenje.

Naglasak stavljaju na primarnu pedijatriju, granu u kojoj u Hrvatskoj kronično nedostaje liječnika specijalista i žele biti od pomoći roditeljima u brizi za njihovo dijete.

Dnevnik zapažanja

„S jedne strane pokušavamo edukativnim pisanim i video materijalima na web stranici pomoći roditeljima da se lakše uhvate u koštac sa svim dječjim stanjima i bolestima, a s druge strane nudimo tim iskusnih stručnjaka koji su roditeljima na raspolaganju putem aplikacije“, dodaje prof. Jovančević.

U aplikaciji koja je dostupna na pametnim telefonima, ali i putem računala, roditelj vodi dnevnik svojih zapažanja o djetetu. Unose se podaci o hranjenju, spavanju, nicanju zubi, težini i visini… Uz to, prate se uobičajeni parametri odnosno postignuća u rastu i razvoju djeteta. U aplikaciju se osim brojčanih podataka mogu unositi i vlastiti komentari te fotografije, ali i dokumenti poput knjižice cijepljenja ili zdravstvenog kartona.

Tu su i savjeti koji roditeljima olakšavaju primjerice mjerenje i bilježenje temperature odnosno snalaženje u svakom pojedinom segmentu brige o djetetu.

„Ako u aplikaciji postoji podatak o visini i težini djeteta, ona automatski sugerira dozu lijeka protiv visoke temperature koja je odgovarajuća djetetu“, tumače tvorci aplikacije.

Dovršen osnovni model

LittleDot nudi i brojne druge korisne informacije o pomoći pri brizi za dijete. U poglavlju o cijepljenju, osim općenitih informacija, mogu se naći kalendari obaveznih i neobaveznih cijepljenja. Na hrvatskim stranicama nalaze se podaci o ovdašnjim propisima, a u engleskoj su verziji važeći propisi za SAD i EU.

Unesene informacije moguće je jednostavno proslijediti odabranom liječniku čiji je kontakt u aplikaciji i time mu olakšati postavljanje dijagnoze i propisivanje terapije.

„U tehničkom smo dijelu pri kraju rada na osnovnom modelu. Platforma nudi aplikaciju i za liječnike i za roditelje za operativne sustave iOs i Android te web stranicu s medicinskim sadržajem i video materijalima. Riješen je i proces naplate konzultacija i ekspertiza“, kazuje Šimović.

Sigurni serveri

U LittleDot podatke mogu unositi sve osobe koje brinu o djetetu – dovoljno je da sinhroniziraju svoje telefone na jedan korisnički račun. A do spremljenih podataka može se doći i prijavom putem računala. Liječnik podacima do kojih mu pristup odobri roditelj ima samo u vrijeme kada je u kontaktu s roditeljima, a nakon što se veza prekine, podaci su mu ponovno nedostupni.

„Aplikacija je zaštićena sigurnosnim protokolom, a svi podaci smješteni su na sigurnom serveru prema najvišim standardima informacijske sigurnosti“, dodaje Šimović.

Za sada je dostupna na hrvatskom, engleskom, njemačkom i španjolskom jeziku, a prevedena je i na slovenski. Na webu su također gotovo svi tekstovi prevedeni na engleski, njemački i dijelom na španjolski. Korisnici iz Hrvatske, ali i inozemstva, koji su do sada isprobali LittleDot njime su izuzetno zadovoljni.

U finalu Moj Zaba Start

Projekt LittleDot nedavno je ušao među finaliste natječaja Moj Zaba Start u kategoriji Poduzetništvo, a to im je ujedno prvo natjecanje u njihovom zajedničkom poduzetničkom iskustvu.

Do sada su u razvoj web stranice i aplikacije uglavnom ulagali vlastiti novac, a kreativni i tehnički dio posla prepustili su domaćoj tvrtki s inozemnim ugledom Pet minuta za koju imaju samo riječi hvale. U budućnosti prihode tvrtke planiraju od marketinga, ali i naplate usluga odnosno savjeta liječnika.

„Pri tome ćemo se strogo pridržavati Pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko“, najavljuje prof. Jovančević. Dodaje kako već postoji i suradnja s domaćom veledrogerijom što im pokriva tekuće administrativne troškove.

Širenje na regiju i svijet

„Planovi za razvoj poslovanja je mnogo. Razgovaramo s velikim svjetskim kompanijama o upotrebi machine learninga i umjetne inteligencije u sklopu aplikacije. Ideja imamo, a znanja nam ne nedostaje“, uvjeren je Šimović.

U najskorije vrijeme formirat će tim liječnika i u Sloveniji, a kasnije se planiraju širiti na tržište Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i Austrije, Njemačke, Ukrajine… U svim zemljama u potrazi su za pouzdanim suradnicima sa stručnim i ljudskim kredibilitetom. Interes za plasiranjem aplikacije postoji i u jednoj velikoj južnoameričkoj zemlji.

Budući da današnje doba pruža gotovo nepregledno more informacija, svima nam je izuzetno zahtjevno razlučiti bitne od nebitnih. Posebno su osjetljiva skupina mladi roditelji. Tvorci aplikacije LittleDot u sveobuhvatnoj usluzi prvoj takve vrste koja se nudi u svijetu vide svoju priliku.

Namjera im je biti na raspolaganju roditeljima i slušati i njihove savjete i reakcije kako bi aplikaciju što više prilagodili onima kojima je namijenjena. „Tema dječjeg zdravlja je prevažna da bi se njome olako postupalo“, zaključuje prof. Jovančević.