OPG Barbarić: Od vlastitog voća do nagrađivanih rakija

Osim proizvodnjom Iločkog vinjaka i mnogobrojnih vrsta voćnih rakija i likera, OPG Barbarić nudi i ugostiteljske usluge. Na imanju je uređena kušaonu za degustaciju rakija i ostalih proizvoda iz koje se može pratiti proces proizvodnje

1023
OPG Barbarić

biteljsko poljoprivredno gospodarstvo Barbarić iz Iloka već 13 godina bavi se proizvodnjom mnogobrojnih vrsta voćnih rakija i likera te iločkog vinjaka od kojeg je sve krenulo.

„Priča o našem vinjaku počela je uzgojem grožđa. Budući da nismo uspijevali plasirati sve voće, odlučili smo ga iskoristiti na drugačiji način odnosno destilirati“, kazuje nam Berislav Barbarić, vlasnik imanja OPG Barbarić.

Tada su se, djelomice i uz pomoć potpore Ministarstva turizma, nakon registracije OPG-a 2004., odlučili uložiti u kupnju stroja za destilaciju – Aromat – koji čuva karakterističan okus i miris voća od kojeg se rakija i vinjak proizvodi te garantira kvalitetu pića.

>>Tajna uspjeha baranjskog kulena Matijević su domaći začini

Od 1500 voćaka 13 rakija

Kako se posao s vinjakom pokazao uspješnim, obitelj je počela destilirati i ostalo voće koje uzgajaju na imanju. Danas od plodova više od 1.500 stabala raznog voća nastaje 13 vrsta registriranih rakija.

Slabe mogućnosti plasmana grožđa i njegova izuzetno niska cijena ponovno su ih 2014. navele na disperziranje proizvodnje. Ovoga puta okrenuli su se proizvodnji danas već nagrađivanih vina.

„Ove godine smo proizveli oko 20.000 litara vina jer je godina bila izuzetna i po kakvoći grožđa i po količinama. Inače na površini od 4 hektara držimo graševinu, traminac, merlot i frankovku“, pojašnjava Barbarić. Dodaje kako je cjelokupni ovogodišnji urod grožđa „pretvoren“ u vino. „Do sada smo već prodali 2.000 litara ovogodišnjeg vina pa nam pripremljene količine vjerojatno neće ni biti dovoljne do sljedeće berbe“.

Plasman nije problem

Najveći dio proizvedenih pića plasiraju na kućnom pragu, ali prepoznata vina i rakije prodaju i u restoranima, hotelima i kafićima.

Barbarići su ponosni što cijela obitelj sudjeluje u svim poslovima na imanju vezanim za proizvodnju vina i rakija. Međutim u sezoni berbe plodova primorani su angažirati pomoćne radnike.

>>OPG Mađerić: Tradicija i kreativnost – otočki put do uspjeha

Osim proizvodnjom Iločkog vinjaka i mnogobrojnih vrsta voćnih rakija i likera, Barbarići se bave i ugostiteljstvom te su na imanju uredili kušaonu za degustaciju rakija i ostalih proizvoda iz koje se može pratiti proces proizvodnje. Za one koji se požele dulje zadržati na imanju i uživati u njihovim kapljicama, nude i smještaj.

Iako su do sada osvojili brojne nagrade i priznanja, posebno ih veseli nedavno osvojena Zlatna povelja Suncokret ruralnog turizma u kategoriji Turistička seljačka obiteljska gospodarstva.