Parklio: Mobilna aplikacija za upravljanje parkirališnim mjestom

Na startup natjecanju održanom u svibnju u Singapuru, u jakoj konkurenciji od 5000 startupa iz više od sto zemalja, Parklio je proglašen drugim najboljim startupom u ranoj fazi razvoja

1514
Parklio

Svi vozači u velikim, a i u malo manjim gradovima, gotovo svakodnevno imaju “muke po parkiranju“. Četvorka koja danas stoji iza sustava Parklio – Marko Smoljo, Karlo Gašpar, Josip Labrović i Dario Boras – u vrijeme kada su imali tvrtku u dijelu Splita gdje je problem naći mjesto za limenog ljubimca, odlučila je isprobati kineski model barijere koja se kontrolira putem daljinskog upravljača.

“Kako to obično biva kod inženjera, barijera je po dostavljanju završila rastavljena u dijelovima kako bismo otkrili na koji način funkcionira. U to vrijeme smo radili na projektu kontroliranja temperature klima uređaja putem mobilne aplikacije i bežični modul iz tog projekta smo prebacili u naručenu parking barijeru. Unutar jednog dana napravili smo primitivnu mobilnu aplikaciju koja diže i spušta barijeru ne sluteći da smo na tragu nečega velikoga”, kazuje Dario Boras, direktor tvrtke.

Slijedilo je stvaranje sustava Parklio koji rješava problem zauzimanja parkirališnih mjesta, sprječava neovlašteno parkiranje, a omogućava i rezerviranje parkirališnog mjesta u realnom vremenu.

“Poduzetništvo nam je svima u krvi, surađivali smo već na fakultetu. Vidjeli smo da dobro funkcioniramo te da imamo komplementaran set znanja i tada smo odlučili otvoriti tvrtku.“

Prva mobilna aplikacija za dizanje i spuštanje barijere izazvala je pozitivan odjek sa svih strana pa su njeni tvorci krenuli istraživati. “Uvidjeli smo da na tržištu ne postoji ništa slično i da imamo rješenje za problem koji svakog dana postaje sve veći.“

Za korištenje sustava potreban je pametni telefon s Parklio mobilnom aplikacijom koja postoji za iOS i android operativne sustave te Parklio parking barijera.

“Korisnik se putem mobilne aplikacije upari s barijerom koristeći Bluetooth i time dobiva sva administratorska prava. Može dizati ili spuštati barijeru i slati privremene digitalne ključeve drugim korisnicima“, objašnjava Boras.

Get in the Ring

Jedna od najljepših uspomena koju nose sa svog poduzetničkog puta je natjecanje Get in the ring. Pobjeda na hrvatskom izdanju odvela ih je u Singapur gdje su, zahvaljući proizvodu, ali i odlično pripremljenom “pitchu”, proglašeni drugim najboljim startupom na svijetu u ranoj fazi razvoja.

“Tajna dobrog pitcha leži u pripremljenosti, vjerovanju u sebe i projekt kojeg prezentirate”, savjetuje Boras.

Danas sustav Parklio nastaje unutar tvrtke Amplifico i u potpunosti je hrvatski proizvod. “Partner u ovom projektu nam je tvrtka Pro-Lim iz Našica. Oni su zaduženi za proizvodnju i obradu metalnih dijelova parking barijere i s tom suradnjom smo jako zadovoljni.”

Investicija iz Slovačke

Parklio je nedavno zaključio pregovore s investitorom iz Slovačke. “Sada imamo financijsku infrastrukturu za daljnji razvoj poslovanja. Proizvodnja je također počela. Za nekoliko tjedana bit će gotovi svi alati i dijelovi i Parklio barijere će napokon ugledati svjetlo dana”, najavljuje Boras. Već u ovoj fazi interes za njihovim proizvodom je velik, a u konačnici ciljalju na hrvatsko, ali i europsko tržište.

“Parklio mobilna aplikacija je besplatna, a cijena barijere je 320 eura i može je nabaviti svatko. S obzirom na to da Parklio rješava niz problema vezanih uz parkiranje, realno je očekivati da će paleta krajnjih korisnika zaista biti široka.“

Na svom poduzetničkom putu mlada splitska četvorka ne može se pohvaliti dobrim iskustvima s hrvatskom poduzetničkom klimom.

“Putovali smo po svijetu, stekli mnoga poslovna poznanstva i dobili uvid u način funkcioniranja poduzetništva u inozemstvu. Uvidjeli smo koliko zaostajemo, posebice kad je u pitanju mlado i inovativno poduzetništvo. Mislim da govorim u ime svih poduzetnika kad kažem da bi eliminacija birokracije uvelike olakšala poslovanje.”

Pomoć Grada Splita

U ranijim fazama postojanja tvrtke nisu imali sreću biti dijelom nekog inkubatora s obzirom da su locirani u Splitu.

“Najveću pomoć pri financiranju i razvoju samog projekta dobili smo od Splitsko-dalmatinske županije kroz program Tehnološki razvoj i inovacije. Osim toga, koristili smo i neke mjere HAMAG-BICRO-a, a Grad Split nam je sa 16.000 kuna sufinancirao kupovinu opreme.“

“Sada nemamo potrebe za svježim kapitalom. Dobili smo željenu investiciju iz Slovačke i predstoji nam realizacija planiranih ciljeva kroz sljedećih godinu dana”, kazuje Boras ne želeći otkriti o kolikom se iznosu radi.

“Smatram se sretnikom što radim s tri prijatelja koji su mi ujedno i poslovni partneri. Svaki dan na posao dolazim s osmijehom na licu. Prošli smo zajedno sve dječje bolesti startupa, bilo je tu razilaženja u mišljenu i teških trenutaka, no unatoč svemu smo ostali skupa i rezultat toga je Parklio.”

Tvrtka trenutačno zapošljava četiri djelatnika, no nakon dobivene investicije i skore selidbe planiraju dodatna zapošljavanja.

“Mi smo bili dovoljno sretni da napornim radom dođemo do točke gdje se nalazimo danas. No, za sve studente koji imaju ideje zaista je šteta da u Splitu ne postoji tehnološki inkubator s pripadajućom infrastrukturom koji će omogućiti i pomoći realizaciju njihovih ideja”, zaključuje Boras.