Udruge traže liberalizaciju Zakona o doprinosima, a Marić jače argumente

Udruge Lipa, Women in Adria i Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske upozoravaju da njihove ankete pokazuju da zbog Zakona o doprinosima koji je na snazi od 1. siječnja 2019. dolazi do masovnog zatvaranja trgovačkih društava mikropoduzetnika

130
zakon o doprinosima

Udruge Lipa, Women in Adria te Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) zatražile su u utorak od ministra financija Zdravka Marića izmjene Zakona o doprinosima zbog masovnog zatvaranje malih tvrtki.

Udruge smatraju da je Zakon o doprinosima koji je na snazi od 1. siječnja 2019. godine u suprotnosti s ciljevima i strategijama za razvoj poduzetništva Europske unije i Hrvatske. Zakon se izrazito nepovoljno odrazio na poduzetnike početnike, na generiranje novih poduzetničkih pothvata te uplate u proračun.

“Kao što smo i upozoravali u trenutku najave obveznog plaćanja doprinosa za direktore i članove uprava, a bez obzira na veličinu i financijske mogućnosti kompanija, prema našim anketama dolazi do masovnog zatvaranja trgovačkih društava mikro poduzetnika. Riječ je o stotinama tvrtki koja su se zatvorile u 2019. godini, a njihovi vlasnici više neće biti neto uplatitelji u proračun”, navodi se u zajedničkoj objavi triju udruga.

>>Marić prijedlog Zakona o doprinosima mora povući jer je loš, a ne zbog “pritiska politike i poduzetnika”

“Nažalost, zatvaranja će se nastaviti i u ovoj godini kad porezne uprave dostave razliku doprinosa koje su dužni platiti i onih već uplaćenih, što će fizičke osobe, direktore, članove uprava mikropoduzeća i likvidatore dovesti u nove financijske i egzistencijalne probleme”, ocjenjuje se.

Zahtjevi udruga temelje se, između ostaloga, na anketama koje su predstavile u studenom prošle godine. Prva anketa obuhvatila je 250 računovodstvenih servisa čiji su klijenti osjetili negativan utjecaj Zakona o doprinosima na svoje poslovanje. U anketi je 439 trgovačkih društava najavilo da će zatvoriti trenutni model poslovanja, ali da će nastaviti poslovanje na neki drugi način, dok su vlasnici 442 trgovačka društva najavila konačno zatvaranje poslovanja.

U drugoj anketi, koja je obuhvatila 225 poduzetnika pogođenih izmjenama Zakona o doprinosima, 54 posto ispitanika najavilo je da će zbog povećanih doprinosa odustati od poduzetništva.

U obzir treba uzeti veličinu i kapacitete poduzetnika

Udruge predlažu da se direktori početnici do tri godine od početka poslovanja, direktori-roditelji djece koja su mlađa od školske dobi ili su u sustavu redovnog školovanja koji odluče raditi kraće od punog radnog vremena, kao i direktori/likvidatori društava čiji je mjesečni prihod manji od 15 tisuća kuna, budu izuzeti od plaćanja doprinosa na puno radno vrijeme.

“Tražimo da navedene kategorije budu izuzete od obračuna razlike doprinosa, retroaktivno, od 1. siječnja 2019. godine, kako bismo izbjegli njihovo zatvaranje u 2020. zbog nemogućnosti plaćanja istih”, poručuju iz udruženja.

Također, apeliraju da se nova pravila i propisi koje Vlada donosi ne primjenjuju ne sve poduzetnike jednako, ignorirajući njihovu veličinu, financijske i organizacijske kapacitete, te da se neizostavno primjenjuje “Think Small First” princip.

“Tražimo da zaštitite poduzetnike početnike, bez obzira na njihov organizacijski oblik (d.o.o., j.d.o.o., obrt i sl.) te im olakšate dosezanje veličine u kojoj će biti kreatori novih radnih mjesta, te neto uplatitelji u proračun. To se može postići samo ukidanjem administrativnih i drugih prepreka, te donošenje kvalitetnih i usuglašenih propisa umjesto dosadašnjih ad hoc propisa kojima se dugoročno onemogućava njihovo poslovanje”, zaključuje se u priopćenju.

Marić: Razgovarati možemo, ali njihovi argumenti trebaju jaču podlogu

Odgovarajući na upit novinara uoči užeg kabineta Vlade ministar Zdravko Marić odgovorio im je da su on i njegove kolege u Poreznoj upravi uvijek spremni sjesti i razgovarati, bez prejudiciranja ikakvih rješenja, ali da u ovom slučaju nije riječ o plaćama nego o osnovicama za obračun doprinosa.

Ministar naglašava kako treba uzeti u obzir načelo solidarnosti i ostala načela poreznog sustava. Podsjetio je da su brojni porezni obveznici tražili od Ministarstva financija jednak tretman svih poreznih obveznika.

Dodao je da je spreman razgovarati o svim temama pa i o onome što u svom pismu predlažu tri udruge, ali da su izmjene Zakona o doprinosima na snagu stupile nedavno tako da se o njihovoj argumentaciji može razgovarati kada bude postojala malo jača podloga. Zamjerio je udrugama na pristupu. Rekao je da informacije koje su objavile “nisu bile baš uvijek točne, argumentirane i pristojne”.

Marić je najavio da Porezna uprava radi analizu o kojoj za sada ne može podrobnije govoriti jer je veliki broj ljudi iz Ministarstva angažiran na pripremi prvog sastanka Vijeća ekonomskih i financijskih ministara koji će se održati idućeg tjedna.

Ministarstvo također radi na nizu pravilnika koji se odnose na četvrti krug porezne reforme, a jedan od njih, odnosno uredba koju će vlada uskoro donijeti, odnosi se na “brzu, kratku zakonsku izmjenu s obzirom na ovo što smo otkrili u proteklih nekoliko dana”, rekao je Marić.

Ponovio je ministar na kraju da je spreman razgovarati o izmjenama poreznog zakonodavstva, ali da misli kako je sada trenutak da se malo zastane i razmotri što je do sada napravljeno dobro, a što loše.