Bosch u kampusu u Stuttgart-Feuerbachu pokreće svoju prvu 5G mrežu

Bosch je mrežu uspostavio u partnerstvu s Nokijom: Bosch je razvio metode primjene, a Nokia je pružila komponente za 5G mrežu. Planiranje i servisiranje mreže te upravljanje njome zajednička je odgovornost obaju društava

48
Bosch 5G
Kampus u Feuerbachu pokriva osam malih baznih stanica koje osiguravaju dobar prijam signala u cijelom pogonu koji obuhvaća oko 10 tisuća četvornih metara

Kompanija Bosch u svom glavnom pogonu za Industriju 4.0 u Stuttgart-Feuerbachu pokreće svoju prvu 5G mrežu. Po prvi će put biti omogućena bežična implementacija za ključne primjene pri kojima je potrebna savršena preciznost i sigurnost. Ljudi i strojevi bez iznimke će moći surađivati sigurno i bez prepreka.

“5G mrežom povećavamo svoju konkurentnost i ostvarujemo još veći potencijal Industrije 4.0”, istaknuo je dr. Michael Bolle, član Boscheva upravnog odbora i glavni digitalni direktor / glavni tehnološki direktor.

Kvalitetne komponente

Za industriju 4.0 posebno su važne komponente mreže jer ključni zahtjevi su da mreža pokriva cijeli pogon i da bude pouzdana. Mrežu je moguće optimizirati i prilagoditi veoma zahtjevnim industrijskim primjenama.

Kampus u Feuerbachu pokriva osam malih baznih stanica koje osiguravaju dobar prijam signala u cijelom pogonu koji obuhvaća oko 10 tisuća četvornih metara. S tako povezanim strojevima i sustavima omogućena je međusobna komunikacija u stvarnom vremenu i razmjena podataka u nekoliko milisekundi.

Mreža 5G na kampusu integrirana je u postojeću računalnu infrastrukturu i neprestano se prati te omogućuje najveću moguću sigurnost i neovisnost. “Mreže na kampusima omogućuju nam upravljanje onime što se događa u tvornici i upravljanje prijenosom podataka unutar i izvan tvornice”, tumači Bolle.

Partnerstvo s Nokijom

Bosch je mrežu uspostavio u partnerstvu s Nokijom: Bosch je razvio metode primjene, a Nokia je pružila komponente za 5G mrežu. Planiranje i servisiranje mreže te upravljanje njome zajednička je odgovornost obaju društava.

Inovacije u Feuerbachu također omogućuju izvanrednu simbiozu: povezivanje Industrije 4.0 s 5G mrežom i njezinu optimizaciju s pomoću umjetne inteligencije. U sklopu projekta KICK, koji financira njemačko Savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja, Nokia i ostali partneri provode istraživanje o mogućnostima da umjetne inteligencije pojednostavni rad i održavanje 5G mreža na kampusu.

Dr. Bolle najavio je da će Bosch postupno uvoditi 5G mrežu u oko 250 svojih postrojenja u cijelom svijetu. Među tim lokacijama je i njihov istraživački kampus u Renningenu, u Njemačkoj.

Društvo također razvija proizvode koji su podržana tehnologijom 5G i planira plasirati na tržište svoja prva rješenja za uporabu u industriji. Svima koji žele iskoristiti potencijal novog standarda mobilne komunikacije u tvornicama potrebna je 5G mreža, ali i oprema i strojevi koji podržavaju bežičnu interakciju.

Tvornice budućnosti

“Imamo jasnu viziju tvornice budućnosti i kako trebamo razvijati svoje proizvode da bismo udovoljili njezinim zahtjevima. U tom kontekstu 5G mreža ‘odskočna inovacija’, tehnologija koja će temeljito promijeniti tržište”, izjavio je Rolf Najork, član Boscheva upravnog odbora zadužen za industrijsku tehnologiju.

Društvo Capgemini utvrdilo je da 65 posto industrijskih kompanija u svijetu planira uvesti 5G mrežu u roku od prve dvije godine nakon što ona postane dostupna [1]. Bosch razvija rješenja kako bi zadovoljio tu potražnju.

Na sajmu Hannover Messe 2019. društvo je predstavilo svoj uređaj ActiveShuttle, kojemu podrška za 5G mrežu i inteligentan softver omogućavaju jednostavnu i sigurnu integraciju u postupke unutarnje logistike. ActiveShuttle lakoćom se i autonomno kreće duž hala, izbjegava ljude i vozila, zaobilazi kutije za skladištenje, prilazi proizvodnoj liniji, zaustavlja se, istovara teret i odlazi na novi zadatak.

5G mreža također ima važnu ulogu u tehnologiji za upravljanje. Naime, platforma ctrlX Automation društva Bosch Rexroth od samog je početka namijenjena za 5G mrežu.

“Gradimo nove putove i uklanjamo prepreke između upravljačkih sustava, informacijske tehnologije i interneta stvari. U sklopu naše nove tehnologije novi standard mobilne komunikacije služit će za povezivanje širokog raspona uređaja”, izjavio je Najork.

Do 2025. bit će 70 milijardi povezanih uređaja

5G mreža počinje se primjenjivati u zdravstvu, poljoprivredi, mobilnosti i urbanom razvoju, a ne samo u proizvodnoj industriji. Stručnjaci procjenjuju da će do 2025. godine u svijetu biti do 70 milijardi povezanih uređaja [2], od industrijskih robota i autonomnih automobila do senzora koji pružaju informacije o sastavu hranjivih tvari ili razini vlage u obradivom tlu. U tome važnu ulogu ima novi standard mobilne komunikacije, koji postaje konkurentan čimbenik.

“Imamo aktivnu ulogu u oblikovanju 5G mreže. Bosch je počeo istraživati 5G mrežu već 2014.”, izjavio je Bolle. To uključuje aktivnosti kao što su 5G NetMobil, projekt kojim se pokazuje kako ostvariti potpuno povezanu vožnju i kako se ona može učiniti sigurnijom s pomoću moderne komunikacijske tehnologije.

U isto vrijeme međunarodna udruga 5G-SMART istražuje moguće učinke 5G mreže na složenu proizvodnju poluvodiča. Ti se nalazi uključuju u planiranje 5G mreža, među ostalim u Boschevoj novoj tvornici poluvodičkih pločica u Dresdenu, koja će biti spremna za 5G mrežu od samog početka.

Osim toga, Bosch predsjeda inicijativom 5G-ACIA. Njezinih više od 70 članova su društva  koja nastoje oblikovati 5G mrežu kako bi od samog početka zadovoljavala potrebe proizvodne industrije.


[1] Vidi Capgemini: „5G in industrial operations: How telcos and industrial companies stand to benefit” (5G mreža u industrijskim postrojenjima: kako će telefonske i industrijske kompanije imati koristi od toga), str. 7.

[2] Vidi Roland Berger: „Erfolgsfaktor 5G. Innovation und Vielfalt für die nächste Stufe der Digitalisierung” (5G mreža kao čimbenik uspjeha. Inovacije i raznovrsnost za novu razinu digitalizacije), str. 11.