Chrome sada prepoznaje hakirane lozinke i na Androidu i iPhoneu

Korisnička imena i lozinke šalju se na Googleove poslužitelje kako bi se provjerilo jesu li ugrožene u zabilježenim hakerskim napadima. Sam Google ih ne može vidjeti, nego samo provjerava podudaraju li se s podacima koji su ugroženi u napadima

98
chrome

Chrome pokrenut na vašem pametnom telefonu sada može provjeriti jesu li vaše lozinke hakirane. Ova funkcionalnost već neko vrijeme postoji na osobnim računalima, a sada radi na iPhonima i uređajima koje pokreće Googleov operativni sustav Android, objavio je prije nekoliko dana Google.

Značajka šalje korisnička imena i lozinke na Googleove poslužitelje kako bi se provjerilo jesu li ugrožene u zabilježenim hakerskim napadima. Google sam ne može vidjeti vaša korisnička imena ili lozinke, nego samo provjerava podudaraju li se s podacima koji su ugroženi u napadima.

Googleova provjera lozinke, koja je implementirana u novu inačicu Chromea, funkcionira samo ako za pohranu lozinki upotrebljavate Chrome. Ali ideja je također ugrađena u nezavisne aplikacije za upravljanje lozinkama poput 1Passworda i preglednike poput Mozilla Firefoxa, Appleova Safarija i Microsoftova Edgea.

Chrome je uvjerljivo najpopularniji preglednik, a niz drugih preglednika poput Brave, Samsung Internet, Opera i Vivaldi izgrađeni su na temelju Chromiuma, temeljnog Googleova otvorenog koda za preglednike.

Google ima izrazito dominantnu poziciju i utjecaj na internet. S druge strane, Google nastoji biti konkurentan Appleovom operativnom sustavu iOS, što stvara napetost u tehnološkoj industriji i među programerima.

Lakša promjena lozinki

Jedno od područja u kojem se Google i Apple slažu je nova značajka osmišljena kako bi ljudima olakšala promjenu lozinki. Značajka koju su kreirali Appleovi inženjeri omogućava da aplikacije poput preglednika ili upravitelja lozinki pronađu adresu internetskih stranica za promjenu lozinki. Google je to sada implementirao u Chrome 86.

Chrome 86 na iOS-u također omogućava podršku za zaštitu kakvu Chrome za Android već ima, biometrijsku autentifikaciju potrebnu kako bi preglednik mogao automatski povući vaša korisnička imena i lozinke za pristup internetskim stranicama.

Chrome 86 Android uređajima dodaje i opciju Enhanced Safe Browsing, sigurnije pregledavanje internetskih stranica, kojoj je svrha smanjiti mogućnost phishinga odnosno krađe podataka o korisničkim imenima i lozinkama te drugih osjetljivih podataka.

Ako aktivirate tu mogućnost, Google će u stvarnom vremenu dobivati podatke o vašem surfanju dok ste prijavljeni. To mu omogućuje da prepozna brze napad koji nisu pokriveni sigurnosnim provjerama na temelju popisa blokiranih internetskih stranica koji se ažurira svakih 30 minuta. Opcija također omogućuje Googleu da provjeri sigurnost drugih usluga, kao što su Gmail ili Google Workspace, kako se sada naziva set Googleovih alata za produktivnost i suradnju, nekadašnji G Suite.