CroCube, prvi hrvatski satelit, će 2024. biti lansiran u svemir

Satelit je dizajniran da u orbiti bude funkcionalan godinu do dvije, što ovisi o uvjetima u svemiru tijekom kojih će na Zemlju slati fotografije i telemetriju te podatke iz eksperimenta “Astrotron 1000”

33
CroCube
[Izvor: CroCube]

U veljači iduće godine Hrvatska bi u svemir u sklopu misije SpaceX-a trebala lansirati CroCube, svoj prvi satelit. Satelit je svečano predstavljen u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER). Cilj CroCube misije pokretanje je svemirske industrije i ekonomije u Hrvatskoj, uz stvaranje novih radnih mjesta i znanja usmjerenih ka svemirskom sektoru i poslovima budućnosti.

CroCube je nanosatelit klase “1U Cubesat” veličine 10x10x10 centimetara i težine 1.100 grama. Satelit nosi kameru UCAM III, radio-primopredajnike s digitalnim repetitorom, tehnološki eksperiment Astrotron 1000, microSD memorijsku karticu s imenima donatora, komad Hrašćinskog meteorita i svu elektroniku neophodnu za rad satelita – antene, računala, baterije, solarne panele, sustav za napajanje te GPS navigacijski modul.

Svemir je moguće dohvatiti iz Hrvatske

Lansiranje je ugovoreno sa SpaceX-om, na misiji Transporter-10, koja je zakazana “najranije u veljači 2024. godine”. CroCube će biti lansiran raketom Falcon 9 iz Kalifornije u SAD-u. Satelit je dizajniran da u orbiti bude funkcionalan godinu do dvije, što ovisi o uvjetima u svemiru tijekom kojih će na Zemlju slati fotografije i telemetriju te podatke iz eksperimenta “Astrotron 1000”.

CroCube će kružiti u orbiti na visini od 510 kilometara, a očekuje se da će iznad Hrvatske prelijetati šest puta dnevno. Iza CroCubea neće ostati svemirski otpad, jer će naposljetku ući u atmosferu i izgorjeti.

Misija CroCube je volonterska inicijativa koju je prije gotovo dvije godine pokrenuo peteročlani tim predvođen Slovakinjom koja u Hrvatskoj živi već 13 godina, Danielom Jović, operativnom direktoricom tvrtke Spacemanic, uz Vedranu Radetić, voditeljicu marketinga Vulkala. Dio tima je i Luka Korov, student računarstva na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te član Društva EVO, partnera projekta. Odgovorna za strategiju crowdfunding kampanje je Višnja Željeznjak, dok je Tanja Prlenda Skenderija, vlasnica dizajnerskog studija Ward, osmislila i izradila prepoznatljivi branding koji CroCube krasi od početka.

CroCube – hrvatsko znanje

“Važno je naglasiti da CroCube predstavlja ogroman korak naprijed za Hrvatsku u području svemirske tehnologije. Njegovo sastavljanje, registracija i pripreme za lansiranje pokazuju da u Hrvatskoj imamo tehničku spremnost za sudjelovanje u visokotehnološkim svemirskim projektima. Prva hrvatska kockica je dokaz da je Svemir moguće dohvatiti iz Hrvatske”, rekla je Daniela Jović, voditeljica misije CroCube.

U prvi hrvatski satelit CroCube ugrađeno je hrvatsko znanje: tehnološki eksperiment ‘Astrotron 1000’ razvijen u hrvatskoj tvrtki Pulsar Labs. Ta je tvrtka radila i na pripremi PCB pločica koje su ugrađene u satelit. Izradu mobilne aplikacije za praćenje satelita i prikaz podataka napravila je riječka tvrtka Exevio. Domaće tvrtke Multinorm i Vodolim Šeketa radile su aluminijske dijelove za satelit. Izradu sučelja cargo.crocube.hr napravila je hrvatska softverska tvrtka Notch.

CroCube je u tjednu od 6. studenoga sklapan pod budnim okom Nikole Poljaka, profesora eksperimentalne fizike na zagrebačkom PMF-u. Satelit je sklopljen u čistoj sobi Odjela fizike PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.

Misija CroCube je volonterska inicijativa koju je prije gotovo dvije godine pokrenuo peteročlani tim predvođen Slovakinjom koja u Hrvatskoj živi već 13 godina, Danielom Jović, operativnom direktoricom tvrtke Spacemanic, uz Vedranu Radetić, voditeljicu marketinga Vulkala. Dio tima je i Luka Korov, student računarstva na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te član Društva EVO, partnera projekta. Odgovorna za strategiju crowdfunding kampanje je Višnja Željeznjak, dok je Tanja Prlenda Skenderija, vlasnica dizajnerskog studija Ward, osmislila i izradila prepoznatljivi branding koji CroCube krasi od početka.

Zahvaljujući Spacemanicovom timu, na čelu s glavnim inženjerom Marcelom Frajtom u sklopu misije napravljen je transfer znanja o satelitskim tehnologijama CroCubeovim inženjerima Matiji Makoteru, Romanu Mariću, Josipu Vinkoviću, Darku Lukši i Luki Orsagu.

Izvršni direktor Pulsar Labsa Ante Medić, je odgovoran za tehnološki eksperiment satelita Astrotron 1000, dok su radiokomunikacije preuzeli Željko Ulip, član Hrvatskog Radioamaterskog Saveza i Danko Kočiš, nacionalni koordinator World Space Week Asocijacije za RH. Razvoj mobilne aplikacije predvodi Edi Budimilić, direktor riječke tvrtke Exevio. Kreativni stroj projekta čine Eugen Dobrić, direktor SpacecraftEartha zaslužan za rendere satelita, Karlo Klaić, community manager i Nacionalna kontakt osoba za Hrvatsku pri UN-ovom Savjetodavnom vijeću svemirske generacije te Laura Busak, studentica fizike s ljubavi prema svemiru i okom za estetiku, koja je svojim dizajnima krasila CroCubeove društvene mreže i pojavljivanja na događajima.

Mishell Novosel i Jakov Čudina izradili su i održavaju web stranicu CroCubea, dok su Vedran Slukić i Filip Kisić softverski inženjeri misije. Grigor Danko, Dorotea Zaller i Lucija Friščić bili su uključeni u razne dijelove projekta, dok su podršku pružili Davor Sevšek, pravni konzultant i Ivana Ljevak u području grafičkog dizajna.

Simulacija lansiranja u Češkoj

“Vidjeti ovako nešto meni je i dalje nevjerojatno. Željno očekujem dan kada će CroCube biti gore u orbiti i vraćati nam slike i podatke”, rekao je Ante Medić, direktor Pulsar Labsa. “Svemir uvijek traži najbolje: najbolje od ljudi, najbolje od znanosti, najbolje od aplicirane znanosti, najbolje od inženjeringa, najbolje od proizvodnih praksi…”

Svoj doprinos dala je i Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti koja je osigurala potrebne frekvencije za komunikaciju satelita sa Zemljom. “Da bi satelit ostvario svoju misiju, on mora komunicirati sa Zemljom. Za tu komunikaciju potreban je radiofrekvencijski spektar. Tu smo obavili svoj dio posla kako bismo osigurali te frekvencije i odradili svu dokumentaciju na Zemaljskom nivou s Međunarodnom telekomunikacijskom unijom (ITU)”, rekao je ravnatelj Agencije Milan Gosta.

Prva postaja satelita CroCube na putu do svemira je Češka, gdje će biti podvrgnut vibracijskim testovima, odnosno simulaciji lansiranja.