Digitalna Europa 2020.

Kad je digitalni svijet u pitanju, Europska unija, ove će se godine najviše boriti protiv rasta moći sve utjecajnijih globalnih tehno tvrtki i dalje raditi na razvoju digitalnih usluga i kibernetičke zaštite

123
Digitalna Europa 2020
Margarethe Vestager

Tijekom prošle godine Europska unija se počela boriti protiv dezinformacija na Internetu, raspravljalo se o ozbiljnim rizicima na financijskim tržištima ukoliko se uspostavi Facebookova kripto-valuta Libra, o različitim strategijama uvođenja 5G tehnologija, o etici umjetne inteligencije, zaštiti privatnosti građana, najavljen je EU Cloud – Gaia-X, tražilo se bolja rješenja za borbu protiv kibernetičkih prijetnji, govorilo se o uvođenju digitalnih poreza, a naposljetku, donešena je i Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu, zakon koji je potakao najviše rasprave u povijesti pravne zaštite intelektualnog vlasništva.

Što se tiče 2020. godine kad je digitalni svijet u pitanju, Europska unija, pod vodstvom nove šefice za tu sferu, Margarethe Vestager, najviše će se boriti protiv rasta moći sve utjecajnijih globalnih (američkih i kineskih) tehno tvrtki. Radit će se dalje i na razvoju digitalnih usluga – trenutno se radi na usavršavanju novog zakona, Digital Services Act (DSA), koji treba zamijeniti desetljećima staru eCommerce direktivu.

Uz to, EU i dalje radi na razvoju svog pristupa umjetnoj inteligenciji, posebno na njenoj etici i specifično: u kontekstu intelektualnog vlasništva. Strategija o tome mora biti donesena u prvih stotinu dana vladanja nove Komisije. Prepoznavanje lica još je jedna tehnologija koja izaziva zabrinutost Europske unije, kao i razvoj tehnologija 5G telekomunikacijskih mreža iz aspekta sigurnosne zaštite.

Što se tiče zaštite podataka, raditi će se na usavršavanju okvira postavljenog GDPR direktivom i to će se nastojati dovršiti još za našeg, hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Više o tome kako će Europska unija uređivati digitalni svijet pročitajte u opširnom članku na portalu Euractiv.

Koje tehnološke teme bi, prema vašem mišljenju, trebale biti prioritet hrvatskog predsjedanja Vijećem EU?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...