GIG ekonomija i kanabis pobjednici američkih izbora

Jedna od najvažnijih odluka donesena je u Kaliforniji gdje je većina glasača odobrila nova pravila prema kojima je tvrtkama poput Ubera i Lyfta omogućeno da i dalje posluju s vozačima kao neovisnim isporučiteljima usluga

115
gig ekonomija
U Kaliforniji je većina glasača odobrila nova pravila prema kojima je tvrtkama poput Ubera i Lyfta omogućeno da i dalje posluju s vozačima i dostavljačima kao neovisnim isporučiteljima usluga.

U sjeni predsjedničkih izbora u američkim saveznim državama održan je niz referenduma na kojima se, između ostaloga, odlučivalo o pravilima po kojima će poslovati tehnološka pa i neka druga poduzeća. U fokusu se bile politike prema potrošačima i zaposlenicima, legalizacija kanabisa te primjena tehnologije prepoznavanja lica, piše TechCrunch.

Jedna od najvažnijih odluka donesena je u Kaliforniji gdje je većina glasača odobrila nova pravila prema kojima je tvrtkama poput Ubera i Lyfta omogućeno da i dalje posluju s vozačima kao neovisnim isporučiteljima usluga. Prethodni državni zakon i na njemu utemeljena tužba zahtijevali su da vozači budu stalno zaposleni.

Uber i Lyft tvrdili su da bi im stalno zapošljavanje vozača nanijelo nepopravljivu štetu. U presudi donesenoj prošlog mjeseca sudac je rekao da niti jedna tvrtka neće pretrpjeti “ozbiljnu ili nepopravljivu štetu zabranom kršenja zakona” i da njihovo financijsko opterećenje “neće predstavljati nepopravljivu štetu”.

Usvajanjem novih pravila na referendumu tužba gubi pravnu osnovu. Uber je već ranije najavio da slična pravna rješenja budu prihvaćena i u drugim državama.

Uber, Lyft, Instacart i DoorDash, četiri tvrtke kojih se referendum izravno ticao, u afirmativnu kampanju uložile su kroz izravna i neizravna ulaganje te zajmove više od 184 milijuna dolara: Ulog im se vraća kroz rast dionica nakon objave rezultata referenduma.

Pet država legalizira marihuanu

U pet saveznih država odlučivalo se legalizaciji kanabisa. Birači u Oregonu, gdje je kanabis već legaliziran, podržali su dekriminalizaciju posjedovanja manjih količina uličnih droga te upotrebu halucinogenih gljiva u medicinske svrhe.

Od pet država koje su glasale za kanabis, četiri države – New Jersey, Montana, Južna Dakota Arizona – odobrile su rekreativnu upotrebu marihuane osobama starijim od 21 godine. Mississippi je odobrio medicinsku uporabu, dok je Južna Dakota istovremeno odobrila i rekreativnu i medicinsku upotrebu.

Ovo je važna odluka za startupove koji se bave kanabisom jer otvara nova tržišta. Svaka nova država koja legalizira marihuanu prilika je za širenje poslovanja i povećanje broja klijenata. No, svaka država ima drugačija pravila i propise koje treba istražiti i s njima se uskladiti.

Još prije nekoliko godina je kanabis, ili kako ga još nazivamo marihuana, gandža ili trava, bio ilegalan diljem Sjedinjenih Država. Prekretnica se desila 2012. kada su birači u saveznim državama Coloradu i Washingtonu odobrili rekreativnu upotrebu. Iako je na nacionalnoj razini još uvijek riječ o ilegalnoj aktivnosti, nakon ovogodišnjih izbora svaki treći Amerikanac će moći legalno kupiti travu.

New Jersey

Birači iz New Jerseyja odobrili su rekreativnu upotrebu kanabisa, a odluka stupa na snagu 1. siječnja 2021. Sada treba pravno regulirati tržišna pravila i propise.

New Jersey je prva država u srednjoatlantskoj regiji koja je legalizirala rekreativnu upotrebu kanabisa.

Montana

U Montani su birači odobrili prijedlog i ustavni amandman kojim se odobrava legalna upotreba marihuane osobama starijim od 21 godine.

Stanovnici Montane mogu posjedovati, konzumirati i uzgajati marihuanu od 1. siječnja 2021. u 00:01 sati. Sretna Nova godina!

Prodaja marihuane u rekreativne svrhe trebala bi početi u siječnju 2022. godine.

Južna Dakota

Južna Dakota prva je američka savezna država koja je istovremeno legalizirala upotrebu marihuane u medicinske i rekreativne svrhe. To je proizašlo iz ustavnih amandmana i odluke glasača. Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem, članica Republikanske stranke, rekla je kako su birači “pogrešno izabrali”.

Kanabis ostaje ilegalan do 1. srpnja 2021. godine, a nakon toga stanovnici Južne Dakote mogu posjedovati i konzumirati marihuanu te uzgajati do tri stabljike konoplje odnosno kanabisa.

Prodaja marihuane za medicinsku uporabu počinje 1. srpnja 2021. godine.

Država mora do 1. travnja 2022. usvojiti pravila i propise za prodaju kanabisa u rekreativne svrhe.

Arizona

Nakon što 2016. godine nisu usvojili zakon o legalizaciji kanabisa, glasači u Arizoni su ovog puta “ispravili pogrešku” i podržali su prijedlog kojim se legalizira upotreba kanabisa u rekreativne svrhe.

No, nejasno je kada će legalno postati posjedovanje kanabisa.

Prodaja u rekreativne svrhe mogla bi početi 5. travnja 2021., a možda i ranije.

Mississippi

Glasači u Mississippiju odobrili su an referendumu medicinsku upotrebu marihuane.

Država mora uspostaviti regulativu do 1. srpnja 2021. godine.

Oregon

Oregon je prva država koja je legalizirala reguliranu medicinsku uporabu psilocibina, tvari koja se uglavnom nalazi u takozvanim čarobnim gljivama.

Medicinska uporaba uslijedit će nakon dvogodišnjeg prijelaznog razdoblja.

Oregonski birači također su podržali prijedlog o dekriminalizaciji posjedovanja manje količine ulične droge. Ubuduće će se to tretirati kao prekršaje sličan prometnim prekršajima.

Pobjeda zagovornika privatnosti u Maineu

U gradu Portlandu, u saveznoj državi Maine, glasači su odlučivali o vladinoj i policijskoj upotrebi tehnologije prepoznavanja lica, navodi lokalni dnevnik Bangor Daily News. Nakon prebrojavanja glasova pokazalo se da je riječ o maloj, ali važnoj pobjedi zagovornika privatnosti.

>>Kako spriječiti Google i Facebook da prepoznaju vaše lice

Zakon o zabrani nadzora putem prepoznavanja lica zabranjuje gradu Portlandu i njegovim odjelima i službenicima upotrebu ili odobravanje upotrebe bilo kakvog softvera za nadzor lica na bilo kojoj skupini ili osobi u javnosti, te daje pravo svakoj osobi na tužbu ako procijeni da su podaci o nadzoru lica nezakonito prikupljeni i / ili korišteni.

Tako se gradić u Mainu s oko 70 tisuća stanovnika – što otprilke odgovara Zadru u Hrvatskoj – pridružio San Franciscu, Bostonu i onom poznatijem i većem Portlandu u Oregonu koji su nedavno donijeli slične odluke o zabrani ili ograničenju upotrebe tehnologije za prepoznavanje lica.