Globalni BDP rast će zahvaljujući umjetnoj inteligenciji

Najveća gospodarska dobit od umjetne inteligencije ostvarit će se u Kini (26 posto veći BDP 2030. godine) i Sjevernoj Americi (povećanje od 14,5 posto), što odgovara ukupnom iznosu od 10,7 bilijuna američkih dolara

48
umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija najveća je poslovna prilika u današnjoj ekonomiji, a ona će 2030. godine globalnom gospodarstvu doprinijeti s 15,7 bilijuna američkih dolara, što je više od sadašnje objedinjene proizvodnje Kine i Indije. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, do 2030. globalni će BDP biti 14 posto veći, pokazuje novo istraživanje PwC-a “Sizing the prize”.

Očekuje se da će poboljšanja na području produktivnosti rada činiti više od pola sveukupne gospodarske dobiti od UI-e tijekom razdoblja od 2016. do 2030. godine. Povećana potražnja potrošača koja proizlazi iz poboljšanja proizvoda UI-om činit će ostatak.

Najveća gospodarska dobit od UI-e ostvarit će se u Kini (26 posto veći BDP 2030. godine) i Sjevernoj Americi (povećanje od 14,5 posto), što odgovara ukupnom iznosu od 10,7 bilijuna američkih dolara te čini gotovo 70 posto globalnog gospodarskog učinka.

Naglasci istraživanja

  • U početku će Sjeverna Amerika brže steći korist od produktivnost od Kine, što je potaknuto njenom spremnošću za UI te visokim udjelom radnih mjesta koja se mogu zamijeniti tehnologijama s većom produktivnošću.
  • Kina će za deset godina početi pretjecati SAD u povećanju produktivnost zbog UI-e, nakon što dostigne korak s nešto sporijim stjecanjem potrebne tehnologije i stručnosti.
  • Europa i razvijena Azija također će iskusiti značajnu gospodarsku dobit od UI-e (9-12 % BDP-a 2030. godine)
  • Države u razvoju doživjet će skromnije povećanje (manje od 6 % BDP-a) zbog znatno nižih očekivanih stopa usvajanja tehnologija UI-e (uključujući i Latinsku Ameriku te Afriku).

“Analiza ističe da je vrijednost UI-e koja povećava i poboljšava ono što poduzeća mogu učiniti velika, ako ne i veća od automatizacije”, kaže Anand Rao, globalni lider za umjetnu inteligenciju u PwC-u.

Napominje i kako analiza pokazuje koliko će važnu ulogu igrati UI, mijenjajući živote nas kao pojedinaca, poduzeća i društva.

PwC-ov index utjecaja UI-e, AI Impact, koji je uključen u analizu, utvrđuje tri područja poslovanja s najvećim potencijalom za UI u svakom od osam sektora. Utvrđena područja uključuju dijagnostiku na temelju slike, proizvodnju na zahtjev i autonomno upravljanje prometom.

Najveća dobit za maloprodaju

Najveća apsolutna dobit za pojedini sektor ostvarit će se u maloprodaji, financijskim uslugama i zdravstvenoj skrbi jer UI povećava produktivnost, vrijednost proizvoda i potrošnju.

Do 2030. godine, dodatnih devet bilijuna američkih dolara BDP-a ostvarit će se kroz poboljšanja proizvoda i promjene u potražnji ponašanju potrošača, pri čemu će dobit od potrošnje potaknute UI-om prestići dobit zbog produktivnosti.

“Nijedan sektor ili poduzeće nisu ni na koji način imuni na utjecaj UI-e. Utjecaj samo na produktivnost mogao bi transformirati konkurentnost, pa čak ih potpuno promijeniti. Poduzeća koja ne prihvate UI mogla bi ubrzo početi zaostajati za drugima u obrtnom vremenu, kao i u troškovima i iskustvu te time mogu izgubiti značajan tržišni udio”, kometirao je Gerard Verweij, globalni lider za podatke i analitiku PwC-a.

Analiza naglašava da opseg mogućnosti UI-e mora pratiti temeljitije i čvršće korporativno upravljanje i novi operativni modeli da bi se ostvario njegov puni potencijal.