Kako ažurirati uređaj s operativnim sustavom Android

Android 13 na Pixel telefonima dostupan je od 15. kolovoza, dok bi Samsungova verzija  pod nazivom One UI 5 trebala biti dostupna u listopadu. Trenutno je u testnoj fazi

495
Android 12

Ažuriranjem svog telefona ili tableta dobivate novu inačicu operativnog sustava, s ispravljenim pogreškama i nedostacima, poboljšanja performansi i stabilnosti, a vjerojatno i poneku novu funkcionalnost. Ažuriranje je brzo je, jednostavno i besplatno, a u nastavku ćemo opisati kako ažurirati Android uređaj.

Proizvođači uređaja najnovije verzije softvera lansiraju putem interneta. Dakle, spojite se na telefonom na stabilnu Wi-Fi (ili mobilnu podatkovnu) mrežu, a zatim preuzmite i instalirajte dostupna ažuriranja. Telefon će se ponovno pokrenuti barem jednom kako bi instalirana ažuriranja postala aktivna.

Ažurirajte Android telefon ili tablet

Budući da Android uređaji različitih proizvođača koriste različite nazive opcija, vaš bi uređaj mogao prikazati naziv postavke koji je drugačiji od onih koje ćemo spomenuti u nastavku. Ipak, iz opisa ćete dobiti opću ideju koju opciju biste trebali odabrati na svom uređaju.

Za početak postupka pokrenite “Postavke” (Settings) na svom Android telefonu ili tabletu. Pomaknite se prema dolje u postavkama i odaberite “Sustav” (System).

Na stranici “Sustav” odaberite “Ažuriranja sustava”.

Vaš će uređaj automatski početi tražiti najnovija ažuriranja. Ako je ažuriranje dostupno, vidjet ćete ga na zaslonu.

Napomenimo da svi Android uređaji s vremenom prestanu primati ažuriranja. Ako je za vaš uređaj istekla podrška za ažuriranje, to znači da vam proizvođač poručuje kako je vrijeme da zamijenite svoj Android telefon ili tablet.

Dodirnite gumb “Preuzmi i instaliraj sada” (Download & Install Now) da preuzmete ažuriranje i instalirate ga na svoj uređaj.

Pričekajte da vaš telefon ili tablet preuzme ažuriranje. Kada to bude gotovo, softver će se automatski instalirati na uređaj. To može potrajati pa budite strpljivi. Zatim će se vaš uređaj ponovno pokrenuti, čime će promjene postati aktivne. Čestitamo! Imate najnoviju verziju operativnog sustava Android.

Ažurirajte Samsungove Android uređaje

Da biste ažurirali Samsung uređaj koji pokreće Android, prvo pokrenite Postavke (Settings) na svom uređaju. Zatim dodirnite “Ažuriranje softvera”.

Provjerite postoje li nova ažuriranja dodirom na “Preuzmi i instaliraj” (Download & Install). Zatim odaberite “Preuzmi” (Download) pa “Instaliraj” (Install) da biste instalirali najnovija ažuriranja na svoj telefon ili tablet.

Pričekajte da se vaš uređaj ponovno pokrene i tada ćete pokrenuti najnoviju verziju Androida. Nakon ažuriranja operativnog sustava, svakako ažurirajte i sve instalirane Android aplikacije.

Glavne verzije Androida općenito se objavljuju jednom godišnje (iako nije uvijek bilo tako), a u međuvremenu se objavljuju mjesečna sigurnosna ažuriranja. Povremeno Google  objavljuje ažurirane podverzije označene točkom i brojem (.1, .2, itd.). Riječ je o relativno značajnim ažuriranjima koja ipak nisu toliko značajna cjelovita izdanja novih inačica. Primjer je bila podverzija kojom se Androida 8.0 ažurirao na Android 8.1.

Dosadašnje verzije Androida

Rana verzije Androida imaju i kodna imena koje mnogi ljudi koriste umjesto brojčane oznake inačice. Dobivale su imena po slasticama.  

Ovo je kratak pregled dosadašnjih verzija Androida s kodnim imenom i datumom izdanja:

 • Android 1.5, Cupcake: 27. travnja 2009
 • Android 1.6, Donut: 15. rujna 2009
 • Android 2.0-2.1, Eclair: 26. listopada 2009. (početno izdanje)
 • Android 2.2-2.2.3, Froyo: 20. svibnja 2010. (prvo izdanje)
 • Android 2.3-2.3.7, Gingerbread: 6. prosinca 2010. (početno izdanje)
 • Android 3.0-3.2.6, Honeycomb: 22. veljače 2011. (prvo izdanje)
 • Android 4.0-4.0.4, Ice Cream Sandwich: 18. listopada 2011. (prvo izdanje)
 • Android 4.1-4.3.1, Jelly Bean: 9. srpnja 2012. (početno izdanje)
 • Android 4.4-4.4.4, KitKat: 31. listopada 2013. (prvo izdanje)
 • Android 5.0-5.1.1, Lollipop: 12. studenog 2014. (prvo izdanje)
 • Android 6.0-6.0.1, Marshmallow: 5. listopada 2015. (prvo izdanje)
 • Android 7.0-7.1.2, Nougat: 22. kolovoza 2016. (prvo izdanje)
 • Android 8.0-8.1, Oreo: 21. kolovoza 2017. (prvo izdanje)
 • Android 9.0, Pie: 6. kolovoza 2018
 • Android 10.0: 3. rujna 2019
 • Android 11.0: 8. rujna 2020
 • Android 12.0: 19. listopada 2021

Android 13 na Pixel telefonima dostupan je od 15. kolovoza, dok bi Samsungova verzija  pod nazivom One UI 5 trebala biti dostupna u listopadu. Trenutno je u testnoj fazi.

>>Stiže Android 13 – evo koje nam novine donosi

Zabavne crtice o Androidu

Evo još nekoliko zabavnih crtica o Androidu:

 • Honeycomb je bila jedina verzija Androida posebno namijenjena za tablete i radila je paralelno uz Gingerbread verziju za telefone. Kasnije su operativni sustavi za telefone i tablete objedinjeni, počevši od Ice Cream Sandwicha.
 • Ice Cream Sandwich je vjerojatno najdramatičnije ažuriranje Androida do danas. Ne samo da je spojio operativne sustave za tablete i telefone, već je i temeljito promijenio dizajn i korisničko iskustvo.
 • Google je u početku izdao Nexus uređaje usmjerene na programere kako bi istaknuo snagu svake verzije Androida. To se na kraju razvilo u liniju Pixel uređaja usmjerenu na potrošače kakvu imamo danas.
 • Android KitKat bio je prvo izdanje operativnog sustava kod kojeg se Google udružio s komercijalnim proizvođačem. Ponovno su to učinili za Android Oreo.