Microsoft povećava europske investicije u cloud na 3 mlrd dolara

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella i predsjednik kompanije Brad Smith predstavili su novosti o Microsoftovim europskim planovima vezanim uz cloud u Dublinu

48
Microsoft_ Satya Nadella

U posljednjih godinu dana Microsoft je više nego udvostručio svoj kapacitet u oblaku u Europi, rekao je u ponedjeljak izvršni direktor kompanije Satya Nadella. Istaknuo je da je tvrtka do sada uložila više od 3 milijarde američkih dolara diljem Europe te da Microsoft u 2017. namjerava početi isporučivati Microsoft Cloud iz podatkovnih centara u Francuskoj.

Izvršni direktor (CEO) Satya Nadella i predsjednik kompanije Brad Smith predstavili su novosti o Microsoftovim europskim planovima vezanim uz ulaganja u cloud u Dublinu, na početku četverodnevnog posjeta Europi tijekom kojeg će se susresti s poslovnim i političkim vođama.

Nove investicije u cloudu pomažu klijentima – uključujući Ministarstvo obrane Velike Britanije, Renault-Nissan, Irsku izvršnu zdravstvenu službu i ZF iz Njemačke – da stvaraju inovacije u svojim industrijama i premjeste svoje poslovanje u cloud te da ostvare potreban suverenitet, sigurnost i usklađenost europskih podataka. Nastavljajući svoje nastojanje da cloud učini pouzdanijim, odgovornijim i inkluzivnijim, Microsoft je također izdao novu knjigu pod naslovom “Cloud za javno dobro” (A Cloud for Global Good), objavljeno je u Dublinu.

“Nastavljamo sa značajnim ulaganjima u infrastrukturu clouda kako bismo zadovoljili rastuću potražnju europskih kupaca i partnera”, rekao je Satya Nadella. “Izgradnja globalne, pouzdane, inteligentne cloud platforme je jezgra naše misije da osnažimo svaku osobu i organizaciju na planeti da postignu više. Nikada nije bilo bolje vrijeme za organizacije diljem Europe da iskoriste novi rast i priliku s Microsoft Cloudom”.

Kao dio spomenutih aktivnosti, Microsoft je objavio da planira ponuditi Microsoft Azure, Office 365 i Dynamics 365 iz više podatkovnih centara u Francuskoj od početka 2017. godine. To će, zajedno s investicijama u podatkovne centre u Nizozemskoj i Irskoj koji se i dalje šire te lokacijama u Austriji i Finskoj, omogućuti američkoj kompaniji da zadovolji očekivanu potražnju kupaca u Europi i ponudi im veću mogućnost za digitalnu transformaciju njihovih organizacija kroz cloud, zadovoljavajući potrebe za sigurnošću i usklađenošću s razumijevanjem gdje se njihovi podaci nalaze.

Microsoft Cloud, uključujući Azure, Office 365 i Dynamics 365, kupcima nudi pouzdanu globalnu infrastrukturu s 30 postojećih i 36 je najavljenih podatkovnih centara – više nego bilo koji drugi veliki pružatelj usluga u oblaku u Europi i svijetu.

Kao doprinos raspravi o važnosti clouda, Microsoft je u ponedjeljak objavio knjigu “Cloud za javno dobro” (A Cloud for Global Good) koja sadrži 78 preporuka za javne politike u 15 kategorija kako bi se povećalo povjerenje u cloud tehnologije kao i njena uključenost. Teme uključuju vještine budućih generacija, unaprjeđenje sigurnosti i privatnosti u digitalnom dobu, održivi okoliš, sigurnost zajednica te osiguranje bolje budućnosti za nove naraštaje. Pojedine preporuke odnose se na izazove  kao što su prekidi tijeka podataka koji mogu narušiti pružanje nekih društveno važnih usluga, zaštita osoba od online prevara i iskorištavanja te osiguranje da osobe s poteškoćama imaju pristup e-uslugama lokalnih i nacionalnih vlasti.

“Cloud ima potencijal riješiti neke od najvećih svjetskih izazova i kao što je to slučaj sa svim tehnološkim unaprjeđenjima postavlja u prvi plan važna pitanja za društvo”, rekao je Brad Smith, predsjednik Microsofta. “Moramo zajednički raditi na tome da napravimo cloud za javno dobro. Nadamo se da će ideje iz ove knjige pomoći većem korištenju tehnologije, istovremeno vodeći računa da nitko nije zakinut”.

Satya Nadella i Brad Smith europsku turneju nastavljaju u Parizu, Berlinu i Londonu. Susrest će se s klijentima, partnerima, developerima i predstavnicima vlada europskih zemalja. Događanja će uključivati predavanja na svakom od tržišta te susrete s mladima, uključujući programerke u Parizu te izbjeglice u osnovnoj školi u Berlinu koji koriste Microsoftov softver kako bi učili njemački jezik.