Poluvodički divovi u godinu dana povećali tržišnu vrijednost za 1,1 bilijun dolara

U siječnju je ukupna tržišna kapitalizacija Nvidije, Taiwan Semiconductor Manufacturinga, Broadcoma, Samsunga i ASML Holdinga iznosila 2,99 bilijuna dolara, da bi u posljednjem tjednu travnja dosegnula 4,1 bilijun dolara.

26
[Izvor: Pexels/Pixabay]

Nakon izazovne godine 2023. godine, globalna industrija poluvodiča je na putu oporavka, potaknuta rastućom potražnjom čipova za umjetnu inteligenciju, osobito u segmentu generativne umjetne inteligencije. Očekuje se da će globalna prodaja poluvodiča u 2024. dosegnuti 588 milijardi dolara, što je 13 posto više nego prošle godine i 2,5 posto više od rekordnog prihoda od 574 milijarde dolara ostvarenog u 2022. Ovaj pozitivan trend pomogao je najvećim igračima na tržištu da povećaju vrijednost svojih dionica za stotine milijardi dolara.

Prema podacima koje je predstavio Altindex.com, pet najvećih proizvođača poluvodiča ukupno je povećalo vrijednost svojih dionica za više od 1,1 bilijuna dolara. Najveći dio tog kolača zagrabila je Nvidia.

U siječnju je ukupna tržišna kapitalizacija Nvidije, Taiwan Semiconductor Manufacturinga, Broadcoma, Samsunga i ASML Holdinga iznosila 2,99 bilijuna dolara, da bi u posljednjem tjednu travnja dosegnula 4,1 bilijun dolara. Svaki od njih povećao je tržišnu vrijednost za desetke, pa i stotine milijardi dolara, ali nitko nije bio ni blizu Nvidije.

Fantastično razdoblje za Nvidiju

Treća najveća svjetska tehnološka tvrtka i najveći proizvođač poluvodiča po tržišnoj vrijednosti odradio je još jednu fantastičnu godinu. U 2023. Nvidia je bila najuspješnija među dionicama uvrštenima u S&P 500 s dobitkom od 236 posto, a u prva tri mjeseca ove godine tržišna kapitalizacija kompanije porasla je za više od milijardu dolara, odnosno za 15 posto više nego u cijeloj 2023. godini.

U siječnju je tržišna vrijednost Nvidije iznosila 1,2 milijarde dolara. Do kraja ožujka dosegnula je 2,3 milijarde dolara, pokazujući impresivan rast od 90 posto u samo tri mjeseca. Iako je tržišna kapitalizacija kompanije nakon toga pala za 10 posto i u posljednjem tjednu travnja iznosila je 2,06 milijardi dolara, Nvidia je u ovoj godini povećala vrijednost svojih dionica za impresivne 833 milijarde dolara.

Samsung jedini gubitnik

Tržišna vrijednost tajvanske kompanije Taiwan Semiconductor Manufacturing porasla je u istom razdoblju za gotovo 170 milijardi dolara ili za 31 posto, što je drugi najveći rast među vodećom petorkom. U siječnju je tržišna kapitalizacija tajvanskog tehnološkog diva
iznosila je 539 milijardi dolara, a krajem travnja premašila je 708 milijardi dolara.

Američki Broadcom povećao je tržišnu vrijednost u ovoj godini za 77 milijardi dolara, dosegnuvši krajem travnja gotovo 600 milijardi dolara, dok je nizozemski ASML Holding porastao za 58 milijardi dolara, na 356 milijardi dolara.

Jedini gubitnik je Samsung čija je tržišna vrijednost u ovoj godini pala za 30 milijardi dolara. Vodeći svjetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora izvijestio je u siječnju o padu operativne dobiti u četvrtom tromjesečju prošle godine za 35 posto, što je bio gori rezultat nego što su predviđali analitičari. Cijena dionice je pala i Samsung je izgubio desetke milijardi dolara.

Vrijednost dionica korejskog tehnološkog diva pala je s 401 milijarde dolara u siječnju na 371 milijardu krajem travnja – gubitak je veći od 30 milijardi dolara.