Jednostavna i besplatna izrada tablica za praćenje kućnog proračuna

Uz malo vremena, tipkanja i korištenje jednostavnog softvera možete dobiti mnogo bolji uvid u osobnu potrošnju i bolje planirati budućnost

1110
praćenje kućnog proračuna

Siječanj je i odlučili ste bolje pratiti svoje osobne financije, ali ne znate kako početi. Možete, naravno, kupiti računovodstveni softver, potražiti online uslugu ili provjeriti kakve vam opcije za upravljanje novcem nudi vaša banka. No, postoji vrlo jednostavna, besplatna, a vjerojatno i najbolja opcija: da sami izradite tablicu za praćenje kućnog proračuna.

Čak i ako nikada niste koristili softver za proračunske tablice i niste sigurni kako radi, izrada proračuna je jednostavna jer je većina posla već obavljena. Evo kako započeti.

Prvi korak: Odaberite program

Najprije odaberite program za kreiranje i uređivanje proračunskih tablica. Microsoft Excel je dugo bio ključna komponenta paketa Microsoft Office za Mac i Windows. Ako ga već nemate, možete pronaći verzije za Android i iOS ili besplatnu osnovnu verziju koja se pokreće u web-pregledniku.

Neki drugi besplatni ili unaprijed instalirani programi za proračunske tablice možda već postoje na vašem računalu. Google Sheets (za Android, iOS i web) i Appleov softver Numbers za iOS, macOS i web dva su takva primjera.

Ako niste zadovoljni onima što nude Microsoft, Google ili Apple, postoje i druga rješenja. Apache OpenOffice ima program za proračunske tablice Calc, kao i LibreOffice. Oba programa su besplatni open-source programi koji rade na Windows, Mac i Linux sustavima. A postoji i mnoge druge slične aplikacije koje možete kupiti ako to baš želite.

Drugi korak: Odaberite predložak

Programi za proračunske tablice za kućna računala postoje već 40 godina, što je programerima dalo dovoljno vremena da ih učine intuitivnima. Većina ih nudi predložak “osobni proračun” – s kategorijama potrošnje, dizajnom i već kreiranim jednadžbama. Iskoristite ih. Jednostavno utipkajte svoje podatke i softver će sve izračunati.

Otvorite program po vlastitom izboru i potražite “Predložak” ili “Projekt” galeriju. Odaberite predložak koji najbolje odgovara vašim potrebama, kao što je “Mjesečni kućni proračun” (“Monthly Home Budget”) kako biste izradili proračunsku tablicu.

Ako vam niti jedan ponuđeni predložak nije odgovarajući, pokušajte pronaći na internetu predložak koji vam više odgovara. Na primjer, stranica BudgetsAreSexy.com nudi specijalizirane predloške za one kojima je cilj prijevremeno umirovljenje ili za nedavno diplomirane studente. No, predlošci su prilagođeni američkom okruženju pa možda neće sasvim odgovarati vašim potrebama. Internetska stranica za osoben financije The Measure of a Plan također nudi proračunske predloške koji rade u Microsoft Excelu i Google Sheetsu. Online video tutoriali i softverske upute također mogu pomoći u kreiranju vlastitih proračunskih tablica.

Treći korak: Unesite vlastite podatke

Kada otvorite predložak, vidjet ćete polja (“cell”) koja trebate popunili svojim podacima. Prikupite podatke o plaći, računima i sve ostale podatke o troškovima koje ste imali tijekom mjeseca. Unesite ih u predviđena polja.

Uz iznos neto plaće, u pregledu biste trebali iskazati iznos poreza te doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Dodajete ostale mjesečne troškove – za plin, struju, telefon, odvoz smeća, vodu, komunalnu naknadu, kredite, kreditne kartice, premije osiguranja, članarine, troškove za namirnice, izlaske, održavanje automobila, troškove prijevoza….

Četvrti korak: Provjerite rezultate

Nakon što ste sve podatke upisali u tablicu, možete vidjeti dvije stvari. Prvo, mjesečni obračun svojih osobnih financija.

Drugo, većina predložaka omogućava dodavanje ukupnih iznosa u stupcima za prihode i troškove, tako da možete pratiti svoj novčani tijek na djelu. Neki predlošci sadrže i grafikone kako biste lakše vizualizirali svoju situaciju.

Ako vas praćenje osobnih financija na mjesečnoj razini potakne da napravite korak dalje – na praćenje osobnih financija na razini cijele godine ili detaljnije praćenje vlastitih financija – možete potražiti namjenske alate za praćenje kućnog proračuna koji prikazuju trendove i nude financijske savjete.

Za uređivanje i ažuriranje vaših proračunskih tablica treba truda i vremena, ali nema sumnje da je riječ o korisnim alatima koji će vam pomoći da dobijete bolji uvid u vlastite financije i da lakše i bolje shvatite kako trošite svoj novac.