Stiže Android 13 – evo koje nam novine donosi

Android 13 donosi mnoge promjene, no neke od njih neće biti omogućene na svim uređajima. Google dopušta proizvođačima uređaja da prilagode sustav, tako da korištenje Google Pixela i Samsung Galaxy telefona pruža vrlo različita iskustva

448
Android 13

Godinu dana trajao je razvoj sustava Android 13, nove velike nadogradnje za telefone pogonjene operativnim sustavom Android. Sada će se ažurirana verzija konačno pojaviti na odabranim telefonima. Pa što donosi nova inačica?

Android 13 nije još jedan mali redizajn kao što je bio Android 12. Google se ovoga puta usredotočio na poboljšanja prilikom upotrebe telefona i na sigurnosne nadogradnje. Naravno, ima nekih promjena u samom prikazu, kao što je ažurirani media player u brzim postavkama i tematske ikone koje odgovaraju boji pozadine. Međutim, proizvođači uređaja mogu na svojim telefonima promijeniti prikaz svake značajke.

Alatna traka za velike ekrane predstavljena u Androidu 12L također je poboljšana: ugrađene su ikone za pokretanje aplikacije i druge značajke. Android 13 ima niz malih promjena u cijelom operativnom sustavu koje doprinose boljem iskustvu. Sada možete postaviti različite jezike za pojedinačne aplikacije, koristiti Spatial Audio na podržanim uređajima i slušalicama, koristiti Bluetooth Low Energy (LE) Audio, snimati HDR video u aplikacijama za kameru trećih strana i još mnogo toga.

Podrška za Bluetooth LE Audio posebno je važna za buduće bežične slušalice jer može smanjiti trošenje baterije i kašnjenje Bluetooth zvuka na podržanim uređajima. Google je također ponovno ažurirao sustav dozvola. Aplikacije sada moraju izričito tražiti odobrenje da vam šalju obavijesti — baš kao na iPhoneu i iPadu. Već ranije ste na Androidu mogli blokirati obavijesti koje šalju aplikacije, ali sada je onemogućeno njihovo slanje prema zadanim postavkama.

Google također predstavlja novi alat za odabir fotografija namijenjen za zamjenu manje sigurne značajke read_external_storage koja pruža zaštićeni pristup za čitanje vanjskoj pohrani, a treba ju odobriti.

Google je u najavi novog sustava poručio: “Android 13 omogućit će da vaš uređaj bude prilagođen upravo vama – i to uz uvjete koje ste sami odredili. Nudi niz novih mogućnosti za vaš telefon i tablet, poput većeg broja tema u raznim bojama za aplikacije, podešavanje jezičnih postavki na razini aplikacija, bolju kontrolu privatnosti, pa čak i mogućnost kopiranja teksta s jednog Android uređaja na drugi samo jednim klikom”.

Iako Android 13 donosi mnoge promjene, neke od njih neće biti omogućene na svim uređajima. Google dopušta proizvođačima uređaja da prilagode sustav, tako da korištenje Google Pixela i Samsung Galaxy telefona pruža vrlo različita iskustva. Samsungova verzija Androida 13 (One UI 5.0) uz Googleove promjene uključivat će widgete koji se mogu slagati, nove opcije zvuka, više postavki pristupačnosti i druga mogućnosti podešavanja.

Kada ću Android 13 biti dostupan?

Kao i obično, Android 13 će se prvo pojaviti na telefonima Google Pixel: stiže na Pixel 4 i novije verzije telefona, uključujući seriju 4a. Pixel 3a i 3a XL službeno su izostavljeni prilikom ovog ažuriranja jer su konačnu inačicu operativnog sustava dobili ranije ove godine, a podrška za Pixel 3 i 3 XL ugašena je u veljači.

Google je najavi poručio da će se Android 13 “tijekom ove godine pojaviti na nizu popularnih uređaja – od Samsung Galaxyja, Asusa, HMD-a (Nokia telefoni), iQOO-a, Motorole, OnePlusa, Oppoa, Realmea, Sharpa, Sonyja, Tecnoa, Vivoa, Xiaomija…”. Samsungu obično treba nekoliko mjeseci da dovrši prilagodbe operativnog sustava nakon što ga Google objavi. Između globalnog predstavljanja Androida 12 i Samsungove verzije One UI 4.0 prošla su tri mjeseca. No, s novom verzijom taj bi razmak mogao biti manji ako se u posljednjem trenutku ne otkriju greške. Lani beta verzija One UI 4 nije objavljena do rujna, ali je beta verzija One UI 5 za Android 12 stigla ranije.

Osim Googleovih vlastitih Pixel telefona, ne zna se točno koji će telefoni i tableti dobiti Android 13, a koji će biti izostavljeni. Samsungovi telefoni i tableti srednje i više klase dobivaju podršku kroz ažurirane verzije operativnog sustava najmanje tri godine od trenutka kada je uređaj pušten u prodaju, a za odabrane novije modele podrška traje četiri godine.