Što je blockchain?

Blockchain tehnologija biti će šire prihvaćena kada najveći igrači na današnjim financijskim i tehnološkim tržištima riješe problem interoperabilnosti vlastitih sustava i kad regulatori smisle globalno važeće propise kojima će sve primjene blockchaina urediti

2439
blockchain

Blockchain je javno dostupan popis višestruko ovjerenih na više mjesta zapisanih zaštićenih elektroničkih transakcija koji se ne može izbrisati niti izmijeniti, a svatko s pristupom internetu može mu pristupiti.

Nalazi se na većem broju računala u većem broju kopija. Nastaje tako da se zapisi o transakcijama prikupe i povežu u zasebne nizove, blokove zapisa.

Svaki blok zapisa sastoji se od četiri podatka: reference o prethodnom bloku zapisa, sažetka o transakcijama koje se nalaze u tom bloku, vremenske oznake stvaranja tog bloka zapisa i dokaza o stvaranju dotičnog bloka zaštićenih zapisa.

>>Ujedinjeni narodi imaju pet blockchain projekata

Ti blokovi se zatim povezuju u niz – lanac (otud ime: blockchain) zapisa koji ne dopušta nikakve nedosljednosti.

Nitko ne upravlja tim sustavom – niti jedna država, tvrtka, skupina pojedinaca ili jedan čovjek. Sustav se sam regulira neprestanim provjeravanjem dosljednosti blokova zapisa o transakcijama i sigurnosno je zaštićen.

Bitcoin je najpoznatiji sustav koji se koristi blockchain tehnologijom

Svaki blok zapisa, da bi bio valjan, treba imati veći broj međusobno neovisnih potvrda. To znači da niti jedan pojedinac u tom sustavu ne može “jednim klikom” odobriti prijenos jednog bitcoina (ta virtualna valuta najpoznatiji je sustav koji se koristi blockchain tehnologijom), a kamoli milijun eura s jednog računa na drugi.

Jednadžbe koje se nalaze u temelju svega toga namjerno su komplicirane – tako da ih se ne može tek tako razbiti, a računalo koje bi vam bilo potrebno za tu rabotu nije obični laptop.

Uz to, ne možete “uređivati” postojeće blokove transakcija. Svaki blok zapisa sigurnosno je zaštićen tako da je gotovo nemoguće u njega upasti i nešto promijeniti.

>>Nema kriptovaluta bez blockchaina…

Novi zapisi u blokchain ulaze stalno, svakih nekoliko minuta, no postaju valjani tek kad ih sva računala u mreži ovjere, a to čine čim dobiju zadovoljavajući dokaz da je nova informacija u sustavu točna. Kad neka transakcija, neki zapis, uđe u blok tamo je zapisana zauvijek.

I vi, ako želite, možete pristupiti blockchain mreži. Vaše računalo će obrađivati zapise, a vi ćete, zauzvrat, za to biti plaćeni.

Primjene blockchain tehnologije

Blockchain je vjerojatno najvažnija i najdetaljnija metoda zapisivanja i ovjeravanja transakcija u dosadašnjoj ljudskoj povijesti – to je svima dostupna trajna memorija.

Danas već ima mnoštvo primjena. Gotovo svakoga dana pojavi se netko s novom idejom o tome kako primijeniti blockchain tehnologiju na neki novi način.

Nakon uspjeha Bitcoina, prve digitalne valute utemeljene na blockchain sustavu, najočitija dalja primjena bila je opet u financijskoj industriji.

Jedna od ne-financijskih primjena blockchain tehnologije je i decentralizirano slanje poruka.

Središnje banke mnogih tehnološki naprednijih država već eksperimentiraju s nacionalnim digitalnim valutama, utemeljenima na blockchain tehnologijama. Njih to zanima jer bi im omogućilo veći nadzor nad monetarnom politikom, bolje praćenje sustava plaćanja i automatizaciju naplate poreza.

Slijedeće područje uporabe blockchain tehnologije su tzv. pametni ugovori (preciznije rečeno, to su unaprijed programirane transakcije). Putem tih ugovora plaćanja mogu postati uvjetna: primjerice, naručite kontejner robe iz Kine i prihvatite ga u luci Rijeka. Otvorite ga i provjerite je li sve kako je dogovoreno i – date naredbu za plaćanje.

Jedna od ne-financijskih primjena blockchain tehnologije je i decentralizirano slanje poruka. Na sličan način kao što možete nekome poslati novac putem bitcoina, možete mu poslati i poruku tako da uopće ne koristite neki od alata (Gmail, npr.) za slanje e-pošte ili sustave za slanje poruka putem društvenih mreža (Facebook, Viber, Twitter). Ono što šaljete, vidjet će samo oni kojima ste to poslali.

Dokaz vlasništva i autentičnosti

Blockchain sustav zapisivanja transakcija može se primijeniti i na upis vlasništva nad bilo kojom vrstom imovine – bilo to dionica, zlatna poluga, nekretnina, automobil, dragulji ili bilo što drugo.

>>Šest središnjih banaka priprema vlastitu digitalnu valutu

Uz dokaz vlasništva, druga važna osobina blockchain sustava je dokaz autentičnosti. To je važno u raznim djelatnostima, počevši od javnobilježničkih poslova do certificiranja razne robe, posebno one robe i predmeta u kojoj marka presudno definira vrijednost (dizajnerska odjeća, obuća i ostali predmeti luksuznog životnog stila). Proizvođač će svakom takvom proizvodu moći dodijeliti blockchain zapis kojim će potvrđivati njegovu autentičnost.

Blockchain ima primjenu i u upravljanju digitalnim identitetima, a omogućiti će i sigurnost elektroničkih izbora i referenduma. Primjenom blockchain tehnologija u sustavima za izvedbu izbora ne samo da će vaš glas biti siguran, moći ćete provjeriti i jesu li ga brojili – i pri tome ostati anonimni.

>>Tehnologija blokchaina donijela bi uštede prehrambenoj industriji

Analitičari tvrde da će blockchain tehnologija biti šire prihvaćena kada najveći igrači na današnjim financijskim i tehnološkim tržištima riješe problem interoperabilnosti vlastitih blockchain sustava i kad regulatori smisle globalno važeće propise kojima će sve te nove primjene urediti.