Ljeto nam se vratilo, i to ono pravo, s gužvama na autocestama i na plažama. Na odmoru zaboravljamo svoje rutine kako bismo se posvetili obitelji, prijateljima, svježem zraku i suncu. Pri tome neke dobre prakse ne bismo trebali zanemariti ni u vrijeme opuštanja – prije svega kako sigurno koristiti internet i kako zaštiti svoje uređaje – prijenosna računala, pametne telefone, tablete… bez kojih je danas teško zamisliti ikakve svakodnevne aktivnosti pa tako i odmor.

A za ugodan odmor važna je dobra priprema. Zapamtite da vaš odmor počinje od trenutka rezervacije smještaja i karata za put, a završava nekoliko tjedana nakon povrataka. Tako to, naime, izgleda iz perspektive kibernetskih kriminalaca. Zato obavezno rezervirajte putovanja preko renomirane tvrtke, putem sigurne veze i pratite svoje korisničke račune prije, tijekom i dugo nakon putovanja kako biste zamijetili sumnjive aktivnosti.

Prema podacima hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova računalne prevare, a to su prevare utemeljene na manipulaciji podacima, prvenstveno financijskim, čine oko 80 posto prijavljenih kaznenih djela u području kibernetičkog kriminaliteta.

Imajući sve to na umu, evo što biste još trebali učiniti prije odlaska na odmor i tijekom odmora kako biste se doista mogli opustiti i uživati.

Prije odlaska na odmor napravite back up

Jedan od najvažnijih koraka je napraviti sigurnosne kopije svojih podataka. Nezgode se mogu dogoditi u svakom trenutku i bilo gdje. Možda vam telefon padne u more ili zaboravite na njega prilikom skoka u more, mogli biste ga izgubiti ili vam ga mogu ukrasti. Ako se bilo što slično dogodi, dobro je imati sigurnosne kopije na koje se možete osloniti kada zamijenite uređaj.

Dobra vijest je da danas postoje razne mogućnosti za izradu sigurnosnih kopija. Neka tržišno dostupna rješenja automatski izrađuju back up podataka u odabranim intervalima kako bi vam olakšali posao.

Poželjno je imati nekoliko sigurnosnih kopija. Na primjer, jednu u oblaku, a jednu na tvrdom disku.

Razmislite i o kriptiranju podataka. Tako će podaci biti zaštićeni ako vam netko ukrade uređaj.

I ne zaboravite ažurirati aplikacije koje koristite jer najnovije inačice sadrže sigurnosne zakrpe koje pridonose zaštiti vaših uređaja i podataka. Izbrišite aplikacije koje ne upotrebljavate.

Primijenite jače alate za autentifikaciju

Korisnička imena i lozinke nisu dovoljni da zaštitite ključne servise kao što su elektronička pošta, mobilno i internetsko bankarstvo ili društvene mreže. Pripremite svoje račune prije odlaska na odmor i primijenite snažnije alate za autentifikaciju poput biometrije, sigurnosnih ključeva ili višefaktorske autentifikacije.

Nakon što podesite alate za autentifikaciju, postavite automatsko zaključavanje uređaja nakon određenog razdoblja neaktivnosti. To će u slučaju fizičke krađe spriječiti lopova da lako dođe do vaših podataka.

Kad imate uređaj sa sobom, nastojte ga uvijek imati u vidokrugu, kako biste smanjili rizik od fizičke krađe.

Aktivirajte opciju “Pronađi moj telefon“. I Apple i Android uređaji imaju ovu opciju koja pomaže u traženju izgubljenog ili ukradenog telefona uz pomoć drugog uređaja.

Budite oprezni prilikom korištenja javnih WiFi mreža

Ne šaljite osobne podatke, ne koristite usluge za koje se morate prijaviti, ne obavljajte bankarske transakcije, nemojte kupovati ako ste na internet priključeni preko nesigurne mreže. A to su javne mreže koje vam nude besplatan pristup internetu u kafićima, restoranima, u zračnim lukama i hotelskim predvorjima. Na prvu se čini vrlo pogodno, ali nesigurne javne Wi-Fi mreže predstavljaju sigurnosni rizik koji može dovesti do hakiranja vašeg uređaja, instaliranja zlonamjernog softvera, neovlaštenog pristupa vašoj elektroničkoj pošti te krađe i zlouporabe vaših lozinki, PIN-ova, brojeva bankovnih kartica.

Ako ste u inozemstvu, jednostavno rješenje je za surfanje koristiti SIM karticu s podatkovnim paketom lokalnog mobilnog operatora koji uživa dobru reputaciju. Druga mogućnost je da prilikom povezivanja preko javnog hot spota koristite virtualnu privatnu mrežu (VPN).

Ako vam WiFi i Bluetooth nisu potrebni, isključite ih. Tako ćete spriječiti da se vaš mobilni uređaj automatski povezuje s nepoznatim mrežama. Kada budete u dometu sigurne mreže, ponovo uključite WiFi ili Bluetooth.

Koristite sigurnosni softver

Iako je riječ o mjeri koja uopće ne bi trebala biti upitna, mnogi i dalje podcjenjuju vrijednost upotrebe sigurnosnog softvera kada su u pitanju pametni telefoni i tableti. Olako zaboravljamo da je riječ o računalima na kojima su pohranjeni osjetljivi podaci i koje koristimo za financijske transakcije. Tu su i sve popularniji elektronički novčanici koje su mnogima praktičniji od klasičnih pa smartphone koristimo za plaćanje kad god je to moguće. Stoga je nužno instalirati na uređaje pouzdan sigurnosni softver koji nudi cjelovitu zaštitu od zlonamjernog softvera.

Nikada nemojte koristiti javna računala za osjetljivu komunikaciju

Budite izuzetno oprezni prilikom korištenja javno dostupnih računala u zračnim lukama, hotelskim predvorjima i internetskim kafićima. Ako ih koristite, očistite cache i povijest pregledavanja te izbrišite sve privremene datoteke. Nikada nemojte dopustiti da preglednik zapamti vaše korisničko ime i lozinku.

Također, izbjegavajte punjenje telefona na javnim punionicama. Bez obzira na to koristite li vlastiti kabel ili onaj koji je postavljen. U shemi nazvanoj “juicejacking” kriminalci mame putnike da priključe uređaje na punjenje, ali kabel je zapravo povezan sa skrivenim računalom koje preuzima sve podatke s uređaja koji se puni. Bolja je opcija vlastiti vanjski punjač ili adapter za uključivanje u običnu utičnicu (ako ste u zemlji u kojoj se ne primjenjuje “europski” standard).

Suzdržite se od objava dok se ne vratite s odmora

Ne moraju svi znati gdje putujete odnosno gdje se trenutno nalazite i što radite. Alati koji pokazuju vašu lokaciju mogu biti korisni na odmoru, ali oni, baš kao i objavljene fotografije, otkrivaju gdje se trenutno nalazite. Podesite postavke privatnosti i sigurnosti na internetskim servisima, aplikacijama, društvenim mrežama i uređajima na razumnu razinu. Sasvim je u redu ograničiti s kime i kako dijelite informacije, pogotovo ako ste odsutni od kuće.

Dobro razmislite prije objavljivanja slika koje otkrivaju da niste kod kuće ili onih koje ne biste željeli da vide određeni ljudi (na primjer, roditelji ili poslodavci). Neka vaše slike i postovi na društvenim mrežama budu vidljivi samo prijateljima.

Dakle, smanjite dijeljenje podataka na najmanju moguću mjeru; nemojte to raditi u stvarnom vremenu; ne objavljujte više podataka nego što je nužno, uključujući sve što može nagovijestiti vašu lokaciju, poput naziva restorana ili mjesta. Objavom takvih podataka dok ste na odmoru praktično pozivate provalnike u stan.

Također, pripazite što objavljujete o drugim osobama. Nemojte objavljivati ono što ne biste željeli da oni objavljuju o vama.

Podrška profesionalaca

Ako ste među onima koji rade na odmoru, ako ste poduzetnik ili vodite poduzeće pa morate kontaktirati s dijelom tima koji nije na odmoru, morate poznavati mjere kibernetičke zaštite kako biste zaštitili sebe i tim od zloćudnih napada. Prethodno navedeni savjeti vrijede bez obzira na to hoćete li digitalne uređaje koristiti za osobne ili poslovne potrebe.

A tu je i opcija da se oslonite na podršku profesionalaca. Combis je krajem prošle godine predstavio uslugu 30SEC koja nudi cjelovitu sigurnosnu kibernetsku zaštitu 24 sata dnevno kao kombinaciju vrhunske ekspertize i znanja Combisovih zaposlenika u području sigurnosno-tehnoloških rješenja.

Istovremeno je Combis pokrenuo široku edukacijsku kampanju o online prijetnjama. U okviru kampanje pokrenuta je suradnja s pivovarom Varionica koja je rezultirala novim craft pivom Hack3r. Početkom srpnja predstavljena je edicija Black Hat, a u rujnu, nakon povratka s odmora, slijedi White Hat. Edicije simboliziraju nadmetanje ‘bijelih’ i ‘crnih’ šešira odnosno “dobrih” i “zločestih” hakera.

“Lansiranje Hack3ra popratit ćemo novom edukacijom o sigurnosti jer unutar ovog područja ima jako puno tema o kojima se nedovoljno zna i priča. Svima savjetujemo, bez obzira na to jeste li u uredu ili negdje na plaži – uvijek bar jednim okom pazite i da ste online sigurni”, poručio je predsjednik Uprave Combisa Goran Car.

A kad već spominjemo povratak s odmora, dobro bi bilo da kada stignete kući ažurirate sigurnosni softver i promijeniti lozinke na svim uređajima. Pogotovo ako ste bili na odmoru u inozemstvu. Tako ćete prevenirati rizik ako su uređaji zaraženi zloćudnim softverom prilikom povezivanja s lokalnim mrežama u inozemstvu.

Budete li se pridržavali ovih savjeta, vaše ljetovanje bit će sigurnije i opuštenije. Želimo vam ugodan odmor!


Tekst o kibernetičkoj sigurnosti je omogućio Combis u sklopu projekta #Getinvolved