Znate li što je TikTok i kako ga koristiti?

Aplikacija je u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance., a prema objavljenim podacima ima 500 milijuna aktivnih korisnika mjesečno diljem svijeta. U Sjedinjenim Državama je treća najpopularnija besplatna aplikacija na Appleovoj listi, iza Facebookova Instagrama i Googleova YouTubea

12816
TikTok

TikTok je aplikacija koja korisnicima omogućuje gledanje i kreiranje kratkih videozapisa koji su najčešće popraćeni popularnim pjesmama. Hit je među tinejdžerima, a postala je toliko popularna da je privukla pozornost Facebooka i Snapa.

Aplikacija je u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance. U Kini je poznata kao Douyin, a ByteDance je objavio da ima 500 milijuna aktivnih korisnika mjesečno diljem svijeta. U Sjedinjenim Državama je treća najpopularnija besplatna aplikacija na Appleovoj listi, iza Facebookova Instagram i Googleova YouTubea.

Snap je nedavno dodao TikTok na svoj popis konkurenata, na kojem su Twitter i YouTube, a Facebook je u studenom pokreno sličnu aplikaciju pod nazivom Lasso.

Jednostavna instalacija

TikTok je jedna od najjednostavnijih aplikacija za instaliranje. Za preuzimanje aplikacije i gledanje prvih videozapisa potrebno je manje od pet minuta.

TikTokovo glavno sučelje je “For You” (“za vas”) feed koji automatski navodi najpopularnije videozapise na aplikaciji.

Nakon instaliranja aplikacije ne morate tražiti ljude koji će vas pratiti ili odabirati videozapise koje ste postavili, pa je pokretanje aplikacije lakše od, na primjer, Twittera.

Registrirajte račun i nakon toga možete početi “lajkati” sadržaj. TikTok će s vremenom vaše lajkove koristiti kako bi prepoznao kakvi vas videozapisi zanimaju. Te videozapise prikazivat će u feedu “For You”. Ako vam se videozapis ne sviđa, dodirnite zaslon dok se ne pojave tri “tipke” i odaberite “Not interested” (“Nisam zainteresiran”).

TikTok ponavlja videozapis dok ne odlučite prijeći na sljedeći. Po tome je sličan aplikaciji Vine koju je Twitter svojevremeno kupio i zatim ugasio.

No, kod TikToka naglasak je na zvuku koji ide uz svaki video. Riječ o svojevrsnom zvučnom memeu. Memovi utemeljeni na slikama imaju tendenciju da slijede utvrđene formate kako bi kreirali šalu. Slična je ideja TikToka, ali duhovitost zapisa temelji se prvenstveno na zvuku.

Snimanje videozapisa

Naravo, ako želite možete izraditi i vlastiti videozapis. Na dnu aplikacije nalazi se tipka s oznakom plus. Dodirnite ju kako biste otvorili kameru koja će vam ponuditi u nekoliko opcija, na primjer efekt proširene stvarnosti, filtere za snimanje i slično.

Njavažnije je da možete odabrati pjesmu ili zvuk koji želite pridružiti vašem videozapisu. U izborniku zvuka možeze potražiti pjesmukoju želite ili jednostavno odabrati opciju”Top 20” koja vam nudi najpopularniji licencirane pjesme.

Kada ste spremni, pritisnite crvenu tipku na dnu ekrana kako biste započeli snimanje. Pustite da se zaustavi i ponovno pritisnite tipku kako biste snimili još jedan snimak. Nemojte se uzrujavati ako iz prvog pokušaja ne uspijete. Obično je potrebno nekoliko pokušaja da na TikToku dobijete ono što želite.

Ako ste zadovoljni uratkom, pritisnite crvenu ikonu s kvačicom. Na sljedećem ekranu možete dodati još neke efekte ili podesiti detalje, na primjer glasnoću. Dodirnite “Next” (“Sljedeći”) i na sljedećem prikazu ekrana upišite naslov, označite prijatelje ili dodajte neke hashtagove. Pritisnite “Post” za objavljivanje.