Top Digital Agency
Osnivač tvrtke TDA Goran Deak i novinar portala tockanai.hr

Tvrtka Top Digital Agency (TDA), prvi marketplace koji spaja kompanije i digitalne agencije diljem svijeta, ujedno je i prva izravna investicija fonda rizičnog kapitala Fil Rouge Capital. Tvrtka je osnovana prošle godine, ali sama ideja nastala je još 2011., kaže Goran Deak, osnivač i direktor TDA. Prije dvije godine kao partner mu se priključio Scott Coleman.

“U Goranu i njegovom timu vidimo potencijal kojim mogu poremetiti tržište, a to je jedna od glavnih kriterija prilikom ulaganja”, rekao je  Stevica Kuharski iz Fil Rouge Capitala..

Početak je bio ForgeBIT

“U to vrijeme, 2011. godine, radio sam kao voditelj IT odjela u tvrtki M-Profil i razmišljao sam o tome kako se u IT-iju niz stvari može odraditi dislocirano. No, sve je ostalo na razini ideje. Tijekom godina sam odlučio izaći iz IT-ija. Uvijek su me zanimali marketing i prodaja pa sam 2014. osnovao digitalnu agenciju ForgeBIT. S obzirom na to da IT nema previše utjecaja u marketinškom odlučivanju, počeo sam praktično graditi karijeru i posao iz početka. Kroz četiri godine stvorili smo agenciju s više od četiri stotine projekata u 28 zemalja na pet kontinenata”, prisjeća se Goran.

“Kroz to razdoblje”, nastavlja, “kao mala agencija borili smo se da pokažemo svoju kvalitetu i da se istaknemo na stranim tržištima. Tada mi se vratila ideja o platformi koja pomaže kompanijama da pronađu najbolje partnere za svoje projekte, a agencijama olakšava put do novih klijenata i projekata”.

Kako je vrijeme prolazilo, iz ideje je unutar digitalne agencije nastao projekt internetske stranice. “Ideja mi se sve više sviđala i počeo sam u projekt ulagati više vremena i novaca. U jednom trenutku to je postalo prezahtjevno, uzimalo je mnogo novaca iz tadašnje tvrtke. Nismo tada imali preveliki bonitet, ali otišao sam u banku, rekao da imam ideju i pitao koliko će nam novaca dati. Usprkos bonitetu, dobili smo kredit. Posao je rastao i uskoro smo zatražili novi kredit. I osobno sam se zadužio jer sam vidio da priča ima smisla”, priča Goran.

Izdvajanje u posebnu tvrtku

Stjecali su sve više iskustva, a ubrzo se pokazalo da postoji uzorak, da klijenti imaju iste probleme kada traže agencije. “Uglavnom im se to ne da raditi, oduzima im vrijeme i ima određeni trošak. Htjeli smo riješiti te probleme. S vremenom sam odlučio izdvojiti projekt u posebnu tvrtku i tako je nastao Top Digital Agency.”

ForgeBIT je Goran prepustio bratu, koji je pokazao da vrlo uspješno može voditi agenciju. “To je bila moja prva ‘beba’. Puno mi je značilo to što sam znao da ju predajem u sigurne ruke pa sam se lakše mogao posvetiti novom projektu.”

>>Hrvatski Top Digital Agency prva je investicija fonda Fil Rouge Capital

Pokazalo se da je Top Digital Agency jako dobra ključna fraza koja se lako može dobro pozicionirati, a relevantna je za industriju. “Kroz par mjeseci smo se kroz lansiranje beta stranice progurali vrlo visoko na globalnom Googleu. Sada se zahvaljujući imenu borimo za prva tri mjesta”, ističe Goran.

Pobjeda na natječaju Spark.me

Veliki poticaj bila je pobjeda na Spark.me natjecanju prošle godine. “Bilo je to prvo natjecanje na koje smo se prijavili i odmah smo osvojili prvu nagradu”, dodaje.

Nastup na konferenciji Spark.me potvrdio je da kompanije i agencije žele koristiti njihovu platformu, ali i da postoji interes investitora za njihov projekt.

Prvo su pregovarali s jednim američkim fondom rizičnog kapitala. “Pokazalo se”, kaže Goran, “da je teško dobiti investiciju ako niste u krugu od sto milja oko njih. A mi smo htjeli pokazati da iz Hrvatske možemo napraviti globalni proizvod i globalnu kompaniju. Bilo je teško reći ne, ali imamo svoju viziju.”

Funderbeam kampanja

Drugi američki fond pristao je investirati bez obzira na lokaciju, ali odbili su ga jer se pojavila nova mogućnost financiranja – crowdfunding platforma Funderbeam. Goran kaže kako im se svidio koncept i tim koji u Hrvatskoj vodi Damir Bićanić.

“Damir je rekao da imamo zanimljiv proizvod, da bi tržište moglo biti zainteresirano i da pokušamo preko Funderbeama. Prihvatili smo prijedlog, zamrznuli pregovore s fondom i počeli smo pripremati kampanju. Pripreme su bile izuzetno zahtjevne, trajale su oko tri mjeseca, spavalo se vrlo malo”, prisjeća se Goran. “Bilo je vrlo stresno. Proputovali smo pola Europe, ali odlučili smo ići maksimalno ozbiljno.”

Sama kampanja lansirana je krajem veljače ove godine. U roku od samo 26 sati prikupili su ciljanih 416 tisuća eura. Prikupljena sredstva uložili su u rast i razvoj. “Od svibnja do kolovoza smo složili vrlo kvalitetan tim koji iskustvom i kompetencijama može snažno napadati tržište.”

Oko 4500 agencija i 70 projekata

Na platformi TDA je danas registrirano oko 4500 agencija iz 111 zemalja koje pokrivaju 38 poslovnih vertikala, od odnosa s javnošću, društvenih mreža, web dizajna, brandinga do blockchaina i umjetne inteligencije.

S druge strane je na platformu prijavljeno oko 70 projekata, a njihova ukupna vrijednost premašuje 40 milijuna dolara, odnosno 260 milijuna kuna.

Platforma TDA je hibrid u kojem su s jedne strane agencije koje nude svoje usluge, a s druge klijenti koji traže partnere za svoje projekte. “Mi smo mašinerija koja prodaje i promiče digitalnu transformaciju”, kaže Goran.

Agencije se besplatno prijave na platformu i kreiraju svoj profil u kojem navode reference, slučajeve na kojima su radili, opisuju što vole raditi i kakvi su im projekti zanimljivi. Mogu birati između tri modela koji im donose određeni broj tokena (žetona) koje mogu koristiti za promociju ili prijavu na natječaj. Paketi se razlikuju po omjeru vrijednosti kune i tokena te po razini podrške koju TDA pruža u okviru pojedinog paketa. U većim paketima razine podrške je naravno veća.

Kada se agencije žele promovirati ili sudjelovati na natječaju, plaćaju naknadu u tokenima i prelaze u premium model. U ovom trenutku na platformi je oko 60 premium agencija koje pitchaju na spomenutih 70 projekata. U prosjeku klijenti očekuju 4 agencije po pitchu, tako da to nije loš omjer, smatra Goran.

Ključna je fleksibilnost

“Tokeni vrijede godinu dana. Ideja je da agencijama omogućimo fleksibilnost, da se na projekte mogu prijaviti u trenutku kada to same žele. Kroz tu slobodu dobivamo zadovoljnije klijente”, dodaje.

Kompanije pak plaćaju kada na platformi objavljuju projekt.

“Ako plaćate u trenutku objave projekta, potvrđujete da ste ozbiljni, da ne postavljate projekt na stranicu tek reda radi, da vidite kakav će biti odziv. Tako osiguravamo što veći potencijal pravih projekata i umanjujemo rizik da će agencije biti nezadovoljne”, tumači Goran.

“Agencije plaćaju na ulasku kada žele pitchati. Jer želimo da klijenti ne budu prenatrpani slučajnim agencijama koje su se prijavile tek tako. Htjeli smo da agencije prije prijave razmisle je li projekt za koji se prijavljuju doista za njih.”

TDA ne uzima proviziju od dogovorenog posla. “Takav model omogućava nam skalabilnost i nepristranost pri odabiru. Mi smo tu da naručitelja brzo i efikasno povežemo s najboljom agencijom koja zadovoljava njegove potrebe. Dogovor je stvar klijenta i agencije, odnosno na agenciji je da osvoji posao”, poručuje Goran.

Autentični projekti i kvalificirane agencije

“Kada usporedite koliko bi agencije trebale uložiti da bi došle do klijenta, mi smo znatno jeftiniji”, ističe. “Osim toga, osiguravamo da klijenti dobiju agencije koje doista žele osvojiti natječaj. Mi smo si kroz takav poslovni model osigurali da možemo živjeti, a osigurali smo najbolje korisničko iskustvo za obje strane. S jedne imamo autentične projekte, a s druge agencije koje su zainteresirane i kvalificirane za te projekte.”

Još jedna prednost platforme TDA su vjerodostojne recenzije. “Drugačije je kada objavite recenzije na svojim stranicama ili ako imate verificirane recenzije na neovisnoj stranici”, kaže Goran.

Svaka agencija na svom profilu može postaviti studiju slučaja na kojem je radila, i koji ne mora biti odrađen kroz TDA platformu. Kroz TDA se nakon toga postavlja par pitanja klijentu i kroz taj proces se formira ocjena koja je vidljiva na portalu. Te reference i ovjerene ocjene agencije mogu koristiti prilikom prijave na natječaj.

“To je dobar prodajni alat za agenciju jer pokazuje da je klijent bio zadovoljan kako je određen projekt, a za potencijalnog klijenta je dobro što može vidjeti je li agencija radila nešto što odgovara njegovim željama i potrebama”, razlaže naš sugovornik. Dodatnu težinu ocjeni daje B2B odnos, odnosno to što za nju jamče klijenti svojim imenom ili pozicijom unutar poduzeća.

Dva pristupa klijentima

Klijente, kaže Goran, dijele na transformativne i predtransformativne kompanije. Transformativne kompanije su već u procesu digitalne transformacije i žele taj proces nadograditi ili ubrzati, a predtransformativne su tradicionalne kompanije koje tek počinju ulaziti u digitalnu transformaciju s marketinško-prodajnim ili proizvodno-prodajnim aktivnostima.

“Ovisno o tipu, imamo dva različita pristupa razgovorima”, tumači Goran, “Jedan je jako edukativni, kada moramo korisniku objašnjavati digitalnu transformaciju, a s kompanijama koje su veće digitalno transformirane fokusirani smo na veliki broj informacija koje dobivamo od naših agencija. Kod njih je važan taj brainstorming moment kroz koji im pomažemo unaprijediti ideju kroz stvari koje mi možemo vidjeti zahvaljujući velikom broju informacija od strane naših agencija.”

Dodaje da TDA ima širok profil klijenata te da će u sljedećih deset godina broj digitalnih usluga rasti, a profil kupaca mijenjat će se u skladu s tim.

“Gledamo klijentove potrebe i ono što tržište nudi. Bitno je da imamo moć i snagu, lepezu usluga kako bi klijentu ponudili ono što on traži. U nekim od 38 vertikalama ćemo nuditi manje, u nekima više”.

Cilj – ultranišne agencije

Najčešće se traže tradicionalne usluge digitalnog marketinga: web development i dizajn, razvoj aplikacija, brending, društvene mreže, SEO analitika, odnosi s javnošću. Slijede specijalizirane usluge poput strojnog učenja ili umjetne inteligencije.

Goran dodaje kako su počeli promicati i usluge videoprodukcijskih kuća koje proizvode sve više sadržaja za klijente koji se promoviraju kroz video kanale: YouTube, Vimeo, Facebook…

Kroz brzinu, dinamiku i fleksibilnost želimo stvoriti ultranišne agencije koje će jako ciljano gađati potrebe klijenata. Agencije su često prisiljene širiti svoj profil usluga i time izlaze iz svoje komforne zone, onoga u čemu su najbolje i što vole raditi. Svojim pristupom želimo omogućiti da agencije dobivaju dovoljno fokusiranog posla da mogu prelaziti iz širih profila u ultranišne agencije.

Ako imate brzinu i fleksibilnost, vjerujemo da će klijenti češće uzimati i specijalizirane agencije, sukladno trenutnim potrebama, umjesto da uzimaju velike agencije za cijelu lepezu usluga. Manje agencije mogu riješiti problem u kraćem roku za manje novaca.”

Irska u fokusu

TDA ima klijente širom svijeta, ali trenutno sužuje geografski lijevak kako bi lakše provodili marketinške aktivnosti. Teško je s ograničenim proračunom istovremeno na odgovarajući način pokrivati velika tržišta kao što su, na primjer, Hong Kong i New York.

“U fokusu nam je sad Irska. Tamo imamo ured i to nam je još jedno domaće tržište”, kaže Goran. “Irska se pokazala jako dobrim tržištem iz ekonomskih razloga, zbog jezika, zbog mentaliteta ljudi koji je sličan našem…” Dodatni razlog je veliki broj poduzeća koji zbog Brexita seli iz Ujedinjenog Kraljevstva u Irsku,

Što se tiče agencija, lokacija nije primarni faktor. Većinom je riječ o stranim agencijama, ali svoje usluge putem platforme TDA nudi i 20 do 30 domaćih.

Minimalna vrijednost projekta na koju TDA cilja je 5000 eura. To je procijenjena granica između freelancerskih i agencijskih projekata. Time ujedno TDA štiti agencije od premalih budžeta, dodaje Goran.

U timu je, s uredom u Dublinu, trenutno 22 ljudi. “Uvijek tražimo ljude za prodaju, marketing i development”, dodaje Goran.

Dodatni impuls – multikulturalnost tvrtke

Ističe da je u timu više od 50 posto žena te da u Zagrebu rade ljudi iz Brazila, Pakistana, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Afrike…

“Mnogim strancima se Hrvatska sviđa ili žele ostati ovdje, no teško se uklapaju zbog jezika. Malo je tvrtki poput naše u kojima se govori engleski. A nama različite kulture daju bolji pregled, dodatni impuls i snagu. Stranci koji žive u Hrvatskoj žele doći k nama, a mi se trudimo da im ponudimo okruženje u kojem će se osjećati kao kod kuće”, objašnjava direktor TDA.

Kada je bio spreman na novi iskorak, TDA je počeo pregovore s fondom rizičnog kapitala Fil Rouge Capital. Oni su, kao i Funderbeam, osvježavajuća priča među ulagačima, ističe Goran. “Postali smo im prva investicija i sada je na nama da pokažemo da su dobro investirali.”

Ulaganje Fil Rouge Capitala i nova kampanja na Funderbeamu osigurat će da se tim TDA posveti daljnjem rastu i razvoju.
“Mi smo jednostavni, nemamo kompleksne patente ni napredene tehnologije u koje bismo morali ulagati. Novac ulažemo prvenstveno u ljude i kroz takvo ulaganje ulažemo u rast poduzeća, marketinških i prodajnih aktivnosti”, zaključuje Goran Deak.

“Cilj nam je postaviti se kao lider na tržištu odabira digitalnog partnera. Želimo biti globalni igrač, ali to ćemo ostvariti iz Hrvatske. Imat ćemo urede po svijetu, ali glavni ured će biti u Hrvatskoj.”


Sadržaj omogućila Addiko banka