IBM i financijska tvrtka CLS pokreću trgovinu aplikacijama utemeljenim na blockchainu

Želja je stvoriti ekosustav koji će povezivati financijske institucije i proizvođače aplikacija. Financijske institucije će na raspolaganju imati testirane i pouzdane aplikacije, a proizvođači softvera olakšanu distribuciju prema sektoru

103
LedgerConnect

IBM i CLS, tvrtka specijalizirana za pružanje usluge na deviznom tržištu, udružili su snage i znanje kako bi stvorili trgovinu aplikacija utemeljenih na tehnologiji distribuiranih zapisa (ili distribuirane knjige, odnosno na distributed ledger technology) za financijske institucije. IBM raspolaže tehnološkim znanjem, a CLS ima razgranatu mrežu financijskih institucija s kojima već godinama gradi povjerljiv odnos.

Platformu su nazvali LedgerConnect i za sada je u fazi provjere inovativnog koncepta (proof of concept) kako bi se dokazalo da je komercijalno primjenjiva. Platformu već koriste Citigroup i Barclays te još sedam financijskih institucija koje to još nisu spremne javno potvrditi. Banke su pomogle dizajnirati LedgerConnect te odabiru i testiraju aplikacije koje rade na platformi.

LedgerConnect za sada podržava samo aplikacije utemeljene na tehnologiji Hyperledger Fabric distribuiranog zapisa. Hyperledger Fabric razvijen je u okviru projekta Zaklade Linux koja potiče suradnički i otvoreni pristup razvoju blockchaina. Hyperledger Fabric ima sve osobine blockchaina, ali razlikuje se po privatnosti i dozvolama. Umjesto za blockchain uobičajenog otvorenog sustava bez dozvola koji dopušta anonimni pristup mreži, Hyperledger Fabric omogućava pristup samo pouzdanim članovima.

U budućnosti će LedgerConnect podržavati i druge distribuirane zapise kao što su Ethereum ili R3’s Corda, priopćile su dvije tvrtke.

“Corda i Hyperledger Fabric su dvije tehnologije oko kojih zamjećujemo najveću aktivnost, barem kada je riječ o bankarstvu i financijskim tržištima”, rekao je Keith Bear, potpredsjednik za globalna financijska tržišta u IBM-u. Northern Trust je, na primjer, izgradio svoje blockchain rješenje za upravljanje venture capital fondovima na Hyperledger Fabricu.

U IBM-u kaže da surađuje s dobavljačima kako bi osigurali da njihove aplikacije budu podržane na Hyperledger Fabricu te testirali sigurnost i performanse aplikacija prije nego što budu certificirane. CLS je pak na raspolaganje stavio svoju klijentsku mrežu banaka.

Izgradnja ekosustava

Ideja je da banke koje su se opredijelile za Hyperledger Fabric dobiju mjesto na kojem će im na raspolaganju biti testirane aplikacije koje rade na toj platformi. S druge strane, Ledger Connect bi autorima aplikacija trebao olakšati distribuciju prema bankama.

“Pokušavamo stvoriti sigurnu, robusnu i skalabilnu mreža na kojoj već postoji određeni broj korisnika, a zatim kroz trgovinu aplikacijama omogućiti razvojnim programerima i pružateljima usluga da implementiraju svoje proizvode tako da banke dobiju reguliranu, pouzdanu i sigurnu poslovnu infrastrukturu, da ne moraju provjeravati i brinuti o svakom pojedinačnom dobavljaču”, tumači Ram Komarraju, voditelj inovacija i dostava rješenja CLS-a za American Banker.

CLS se nada da će mu LedgerConnect omogućiti širenje izvan područja usluga na deviznom tržištu na koje su do sada bili fokusirani.

Nekoliko aplikacija već je dostupno na LedgerConnect i banke ih koriste. Među njima je Synswap, alat za upravljanje portfeljom over-the-market derivata (prodaja derivata na sekundarnom tržištu), te OpenRiskova aplikacija za upravljanje maržama i kolateralima.

Nekoliko aplikacija je u statusu pilot-projekta, uključujući aplikaciju ‘Upoznaj svog klijenta’ (know-your-customer) koju je razvio IBM i testira ju u Singapuru. U procesu testiranja su i aplikacije tvrtki mPhasisBaton Systems, Calypso, Copp Clark i drugih.

LedgerConnect bi trebao biti osobito koristan za male tvrtke u početnoj fazi razvoja Synswapa, koji je nedavno uspješno završio akceleratorski ciklus u Barclaysovom akceleratoru u New Yorku.

“Oni su još uvijek u ranoj fazi razvoja i nemaju sredstva za izgradnju mreže banaka kako bi implementirali svoju aplikaciju”, pojašnjava Keith Bear. “Startup tvrtki teško je ugovoriti razgovore s nekoliko velikih banaka odjednom i dogovoriti sve detalje suradnje i funkcioniranje bankarske mreže koja će koristiti aplikaciju Synswap.”

Financijska industrija postaje svjesna važnosti blockchaina

Platforma utemeljena na zajedničkom razvoju trebala bi ohrabriti tvrtke koje zbog troškova i vremena zaziru od usvajanja tehnologije distribuiranih zapisa da se ipak priklone novim rješenjima.

“Očekujemo da će LedgerConnect povećati efikasnost sustava i učinak ekonomije razmjera u odnosu na pojedinačne mreže”, rekao je Alan Marquard, glavni strateg i direktor razvoja u CLS-u za Computer Weekly.

Financijska tvrtka ‘Robert Half’ nedavno je objavila kako je većina vodećih financijskih institucija već prepoznala značenje blockchaina za financijsku industriju.

“Ćak 85 posto čelnika financijskih institucija vjeruje da će blockchain puni utjecaj na industriju financijskih usluga ostvariti do 2022. godine”, navodi se u izvješću ‘Roberta Halfa’. “Oni koji se već implementirali blockchain izvještavaju o pogodnostima, prije svega pri autoriziranju korisnika (54%), o povećanoj transparentnosti (54%) i bržim transakcijama (42%).”