Francuski startup K-Ryole osmislio električnu dostavnu prikolicu za bicikle

"Pametni dodatak“ prikolici razvijen je kako korisnici K-Ryolea ne bi osjećali opterećenje dok vuku prikolicu čak ni ako masa tereta premašuje 250 kilograma. Ideja je da se korisnicima omogući prijevoz i isporuka razne robe koristeći bicikl na pedale

186
K-Ryole

Velike promjene uslijed tehnološkog razvoja nisu zaobišle ni  segment transporta. Usluge prijevoza koje nude Uber i Lyft, autobusi koji za gorivo koriste vodik, električni automobili samo su neke od inovacija u transportu. U Parizu startup K-Ryole želi promijeniti način prijevoza robe unutar grada primjenom električnih prikolica koje se priključuju na bicikle, piše CNBC.

“Naše prikolice uvelike se razlikuju od konvencionalnih jer imaju dva motora na kotačima prikolice i senzor na poluzi za vuču”, tumači Gilles Vallier, financijski direktor i suosnivač tvrtke K-Ryole.

“Pametni dodatak“ prikolici razvijen je kako korisnici K-Ryolea ne bi osjećali opterećenje dok vuku prikolicu čak ni ako masa tereta premašuje 250 kilograma.

Senzor koji mjeri opterećenje ključan je za njihov sustav. “Kada pokrenete bicikl, ubrzate. Senzor tereta registrira ubrzanje i šalje signal sustavu da motor ubrza. Prilikom kočenja senzor prepoznaje kompresiju i šalje signal da motor prikoči“, pojašnjava predsjednik Uprave i suosnivač tvrtke Nicolas Duvaut.

Od namirnica do teških predmeta

Ideja je da se korisnicima omogući prijevoz i isporuka razne robe, od namirnica do teških predmeta, koristeći bicikl na pedale.

>>Norveška pošta testira robote za dostavu pisama i paketa

>>Locodels: Želimo pridobiti na platformu sve gradske dostavljače u regiji

Riječ je o ideji koja bi mogla znatno promijeniti svakodnevni život. Naime, u europskim gradovima se svake godine isporuči pet milijardi paketa. Obujam isporuke svake godine raste i donosi nove izazove za dostavljače.

“Prometna zagušenja, problem parkiranja dostavnih vozila prilikom isporuke, buka i zagađenje samo su neki od problema. Zato smo razvili našu prikolicu koja omogućava isporuku paketa bez smetnji za susjedstvo“,  dodaje Vallier.

Promatramo li širu sliku, način dostave roba i usluga mogao bi se u bliskoj budućnosti drastično promijeniti. Mnogi već testiraju dronove i robote za dostavu, javljaju se servisi za dostavu koji primjenjuju prilagođen Uberov poslovni model…  Na ulicama je sve više električnih vozila – automobila, autobusa, skutera, kamiona. Sve to znatno će promijeniti način dostave robe konačnom korisniku.