Naomi – virtualna asistentica koja čuva vaše mentalno zdravlje

Problemi mentalnog zdravlja smanjuju radnu produktivnost, a procjenjuje se da kompanije u Europi samo zbog depresije godišnje gube između 31 i 51 mlrd dolara. Virtualna asistentica Naomi pomaže konkretnim savjetom i emocionalnom podškom

311
aplikacija Naomi
Sandro Kraljević je uz Nikolinu Šaravanja i Marina Šabijana kooautor aplikacije Naomi

Mentalno zdravlje Svjetska zdravstvena organizacija definirala je kao stanje dobrobiti u kojem osoba ostvaruje svoje sposobnosti, može se nositi sa stresom svakodnevnog života, raditi produktivno i plodno te pridonositi zajednici.

Procjenjuje se da u svijetu od mentalnih poremećaja pati oko 450 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj su na drugom mjestu po broju dana bolničkog liječenja. Liječenje, smanjena produktivnost, bolovanja i invalidnost, psihološki i egzistencijalno opterećuju obitelj, ali istovremeno ekonomski i socijalno opterećuju društvo.

Znanstvenici ističu kako su mentalni problemi češći uzrok obolijevanja i preranog umiranja nego tjelesne bolesti, te procjenjuju da će depresija do 2030. godine prvi vodeći uzrok globalnog opterećenja bolestima. Zbog lockdowna i potresa u Hrvatskoj pritisak na mentalno zdravlje dodatno je pojačan.

>>Luana – virtualni asistent koji vam pomaže da promijenite loše navike

Potaknuti takvom situacijom Nikolina Šaravanja i Sandro Kraljević, psiholozi i edukanti kognitivno-bihevioralne terapije s velikim iskustvom u radu s različitim klijentima, osmislili su i kreirali Naomi, virtualnu asistenticu za mentalno zdravlje. Pridružio im se i Marino Šabijan, student medicine koji već ima iskustva u startup svijetu te je izradio aplikaciju za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Konkretni savjeti i emocionalna podrška

“Vidjeli smo da se, zbog novonastalih okolnosti u travnju 2020., veliki broj pojedinaca teško nosi sa situacijom, te im je potrebna adekvatna psihološka i emocionalna podrška. Htjeli smo napraviti nešto što će im pomoći u tome i što će im biti dostupno dvadeset četiri sata dnevno na njihovom pametnom telefonu”, kaže Sandro.

Naomi pomaže u rješavanju anksioznosti i briga, depresije i potištenosti, napadaja panike, ljutnje i frustracije novonastalim okolnostima, te poteškoća u spavanju

“Aplikacija je”, razlaže, “namijenjena svima onima koji se trenutno suočavaju s nekim oblikom psiholoških poteškoća, koje su zbog posljedica pandemije koronavirus u eksponencijalnom porastu. Konkretno, sustav pomaže u rješavanju anksioznosti i briga, depresije i potištenosti, napadaja panike, ljutnje i frustracije novonastalim okolnostima, te poteškoća u spavanju. Naomi korisniku daje konkretne savjete i prijeko potrebnu emocionalnu podršku.”

Sustav funkcionira tako da korisnika vodi kroz razgovor baziran na kognitivno-bihevioralnoj terapiji, postavljajući mu pažljivo kreirana pitanja te ga potičući na razmišljanje, kako bi sam došao do odgovora na izazove s kojima se suočava, tumači Sandro.

Osim postavljanja pitanja kako bi se došlo do odgovora, sustav u sebi sadrži i brojne druge opcije: korisniku daje stručne psihološke savjete i edukaciju, tehnike za rad na vlastitim mislima i emocijama, pomaže mu uspostaviti bolje i produktivnije navike, te mu je asistent u ostvarenju njegovih ciljeva.

Aplikacija će biti dostupna početkom ožujka

S izradom aplikacije Naomi počeli su u travnju 2020. godine, a Sandro ističe kako je ponosan što su prvu verziju uspjeli kreirati u samo pet dana cjelodnevnog rada. Ta prva verzija je svima bila besplatno dostupna preko Facebookovog Messengera u formi chatbota.
U listopadu ove godine napravili su korak dalje: službeno su otvorili tvrtku Naomi mental wellness j.d.o.o. te dobili prvu rundu investicije za izradu svoje mobilne aplikacije.

“Trenutno smo u fazi izrade mobilne aplikacije za Android i iOS uređaje. Očekujemo da će Naomi biti na storeovima početkom ožujka 2021.”, najavljuje Sandro.

Jedan od dugoročnih ciljeva jest nadopuniti Naomi dodatnim, specijaliziranijim sadržajem, “Vjerujemo da ćemo uskoro imati i pregršt tehnika za povećanje samopouzdanja, rješavanje konkretnijih – poslovnih i privatnih – problema, pomaganje ljudima u komunikaciji s ‘teškim’ osobama iz njihove okoline i slično. Sve što korisnicima treba jest pametni telefon i internetska veza.”

Sandro kaže da na domaćem tržištu ne postoji nijedna slična aplikacija, no ako pogledamo svjetsko tržište, tu je situacija složenija. “Postoji veliki broj aplikacija za mentalno zdravlje – najčešće je riječ o aplikacijama za meditaciju ili onima kojima je primarna funkcija spajanje sa stručnjacima (psiholozima). Međutim, još uvijek ne postoji nijedna aplikacija koja je bazirana na kognitivno-bihevioralnoj terapiji.”

Taj terapijski pravac je, tumači naš sugovornik vrlo strukturiran, mjerljiv i učinkovit, što je potvrdio veliki broj znanstvenih istraživanja. “Kombinirajući kognitivno-bihevioralnu terapiju s prepoznavanjem jezika korisnika (engl. natural language processing) Naomi im zaista nudi jedno ugodno i jedinstveno iskustvo, kako bi im nošenje s njihovim poteškoćama učinila jednostavnijim.”

Poslodavci godišnje zbog depresije gube milijarde

Nedavno su dobili prvu rundu investicije, te uskoro očekuju još jednu, a Sandro kaže kako im je drago da je važnost njihove aplikacije prepoznata te da je njen razvoj adekvatno financijski potpomognut.

Za Naomi postoji i konkretan interes. Autori aplikacije već su razgovarali s desetak hrvatskih kompanija, kojima se koncept Naomi učinio vrlo zanimljivim te su iskazale interes da je ponude svojim zaposlenicima.

“U tom smo trenutku naš poslovni model odlučili pretvoriti u B2B model”, ističe Sandro. “Naomi ćemo prvenstveno nuditi kompanijama – dok se ne prebacimo na inozemno tržište – te ćemo njihovim djelatnicima pomoći u tome da povećaju svoju radnu produktivnost i motivaciju. Najnovija istraživanja pokazuju da problemi mentalnog zdravlja dokazano smanjuju radnu produktivnost, te kompanije u Europi koštaju desetke milijardi eura.”

Neke procjene sugeriraju da samo zbog pada produktivnosti kao posljedice depresije poslodavci godišnje gube 31 do 51 milijarde dolara. Svjetski ekonomski forum navodi da će do 2030. godine globalna izdvajanja za rješavanje problema mentalnog zdravlja premašiti 6 bilijuna američkih dolara.

U planu apliciranje za EU fondove

Sandro Kraljević već pune tri godine uspješno vodi tvrtku za primijenjenu poslovnu psihologiju, Mind Lab d.o.o.

“Budući da sam psiholog po zanimanju te da sam nakon diplome završio na desetke dodatnih edukacija, odlučio sam još 2017. pokrenuti tvrtku koja će pomoći ljudima, u prvu ruku tvrtkama, unaprijediti poslovanje koristeći različita znanja i alate iz organizacijske psihologije.

U Mind Labu prvenstveno se bavim psihologijskim procjenama u svrhu razvoja djelatnika i menadžera, edukacijama i poslovnim treninzima iz područja mekih vještina, business i life coachingom te različitim oblicima psihološkog savjetovanja, baziranom na kognitivno-bihevioralnoj terapiji, neurolingvističkom programiranju (NLP) i mindfulnessu.”

Zagreb Connect odnosno Zagreb Startup Factory bio je prvi predakceleratorski program na kojem je tim koji stoji iza aplikacije Naomi sudjelovao. Sandro kaže kako su jako zadovoljni iskustvom te da im je u planu prijava za druge slične programe, ali i apliciranje za sredstva iz EU fondova.

“Naravno, očekivali jesmo jedno od prvih pet mjesta, ali usprkos tome što nismo odnijeli novčanu nagradu, dobili smo nešto puno vrjednije. Naučili smo pisati poslovni plan, usavršili smo tehniku našeg pitcha, ostvarili smo puno korisnih kontakata za daljnje poslovanje te, ono što je najvažnije, razvili smo naš proizvod, a i sebe kao tim.”
Nakon što “izbace” prvu verziju aplikacije, nastavit će s daljnjim usavršavanjem sadržaja kako bi ga što bolje prilagodili kompanijama i krajnjim korisnicima.

“Dugoročni nam je cilj da Naomi bude instalirana na mobilnom telefonu svake osobe koja želi raditi na sebi, kao i u svakoj kompaniji koja brine o mentalnom zdravlju i produktivnosti svojih zaposlenika”, poručio je Sandro u ime svog tima.