MIT razvio robota koji sortira otpad na temelju dodira

Do sada su se roboti prilikom razvrstavanja otpada oslanjali na vizualnu metodu, no znanstvenici sveučilištas MIT i Yale razvili su robota koji se prilikom razvrstavanja stakla, papira i metala oslanja na dodir

61
RoCycle
(photo: Jason Dorfman, Computer Science and Artificial Intelligence Lab/MIT)

Istraživači sveučilišta MIT i Yale osmislili su novu metodu primjene robota za razvrstavanje otpada namijenjenog recikliranju.

Do sada su se roboti prilikom razvrstavanja otpada oslanjali na vizualnu metodu  prepoznavanja različitih materijala koju je razvila tvrtka AMP Robotics. Njihov sustav primjenjuje se u tvornici za reciklažu u Denveru, ali i u pametnim kantama za smeće kao što su TrashBot i Oscar koje u su namijenjene kućnoj ili uredskoj upotrebi.

No, RoCycle sustav oslanja se isključivo na senzore i dodir, odnosno osjetilnu (soft) robotiku kako bi prepoznao i sortirao staklo, plastiku i metal.

“Sama kompjuterska vizija nije dovoljna da strojevi dobiju ljudsku percepciju, tako da je osjet dodira od vitalne važnosti“, tumači profesorica Daniela Rus s MIT-a.

Oslanjanje na samo optički proces razvrstavanja predmeta nije dovoljno pouzdano jer vrsta  materijala nije vizualno nego fizičko svojstvo  koje se temelji na dodiru, navode znanstvenici u članku “Automated Recycling Separation Enabled by Soft Robotic Material Classification“. Znanstvenici planiraju sustav nadograditi kamerom kako bi dodatno povećali pouzdanost robotskog sustava za recikliranje.

Najčešći način razvrstavanja otpada je izdvajanje predmeta s transportne trake. U takvom načinu rada RoCycle je postigao točnost od 63 posto.

RoCycle se može pričvrstiti na bilo koju robotsku ruku. Priključak je napravljen od auksetika, materijala koji prilikom rastezanja postaje u sredini čvršći, za razliku od većine materijala koji prilikom rastezanja u sredini postaju rijeđi. Takav materijal omogućuje robotskoj ruci da se prilagodi.

Senzori prvo odrede veličinu predmeta, a zatim senzori tlaka mjere kolika je sila potrebna da bi se dohvatio predmet. Ova informacija se koristi kako bi se odredila vrsta materijala od koje je predmet napravljen.

Istraživanje će uskoro biti predstavljeno na međunarodnoj konferenciji o robotici u Seolu.


Sadržaj omogućila Addiko banka