test prepoznavanja raka kože

Umjetna inteligencija (UI) može preciznije identificirati kancerozne stanice kože od iskusnih liječnika, pokazalo je istraživanje Europskog društva za medicinsku onkologiju (ESMO).

Kao što je detaljno objavljeno u nedavnom izdanju časopisa Annals of Oncology, znanstvenici su obučavali neuronsku mrežu umjetne inteligencije pomoću 100.000 slika stanica raka melanoma, kožnog znamenja od rođenja ili madeža.

Neuronska mreža testirana je s 300 dermoskopskih slika, pri čemu je 100 najtežih fotografija iz uzorka predano na analizu 58 dermatologa kako bi se njihovi zaključci mogli usporediti s dijagnozama umjetne inteligencije.

Većina liječnika imala je više od pet godina iskustva. Morali su dijagnosticirati potencijalni rak i, ako je nalaz pozitivan, odrediti terapiju.

Liječnici su ispravno klasificirali 87 posto melanoma i 71 posto nekanceroznih uzoraka, Umjetna inteligencija je ispravno identificirala 95 posto uzoraka raka.

Liječnici su ponovno razmotrili iste slučajeve četiri tjedna kasnije i – nakon što su dobili dodatne informacije o dobi i spolu bolesnika – ispravno identificirali 89 posto uzoraka raka i 76 posto uzoraka koji nisu kancerozni.

Istraživač Holger Haenssle izjavio je kako je uočljivo da je umjetna inteligencija uspješnija od dermatologa, iako je imala pristup samo slikovnim podacima.

Manje nepotrebnih operacija

Konvulzijska neuronska mreža [CNN] propustila je manje melanoma, što znači da je imala veću osjetljivost od dermatologa i pogrešno je dijagnosticirala manje benignih madeža kao maligni melanom. To znači da je imala veću specifičnost, a to bi rezultiralo s manje nepotrebnih operacija”, rekao je Haenssle.

“Ovi nalazi pokazuju da su istrenirane konvolucijske neuronske mreže sposobne zamijeniti dermatologe, uključujući i dodatno uvježbane stručnjake, prilikom dijagnosticiranja melanoma.”

Na temelju tih rezultata postoji mogućnost da tehnologija u budućnosti pruži dodatnu podršku liječnicima kako bi unaprijedili kliničku dijagnostiku, dodao je Haenssle.

“Većina dermatologa već koristi digitalnu demoskopiju za slikanje i dokumentiranje nalaza. Konvolucijska neurotestnska mreže može jednostavno i brzo procijeniti pohranjenu sliku te dati ‘stručno mišljenje’ o vjerojatnosti melanoma”, zaključio je Haenssle.