Predstavljena digitalna platforma ePečat i ePotpis

Platforma će građanima i poduzetnicima omogućiti da tijelima javne uprave podnose dokumente u elektroničkom obliku. Projekt je vrijedan 22,47 milijuna kuna i financiran je iz Kohezijskog fonda Europske unije

157
ePečat
Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i glavni direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić [Izvor: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva]

U Novinarskom domu u Zagrebu predstavljena je nova digitalna platforma – e/m Pečat i e/m Potpis – koja bi uskoro trebala zaživjeti u okviru sustava eGrađani. Platforma će građanima i poduzetnicima omogućiti da tijelima javne uprave podnose dokumente u elektroničkom obliku. Projekt je vrijedan 22,47 milijuna kuna i financiran je iz Kohezijskog fonda Europske unije.

“Ova platforma namijenjena je prvenstveno tijelima državne i javne uprave, ali i gospodarstvu i građanima, kako bi lakše brže i kvalitetnije digitalnim putem komunicirali s državnom upravom”, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. “S druge strane, platforma pruža gotovo rješenje za sva tijela kojima za razvoj elektroničkih usluga za građane treba elektronički potpis i elektronički pečat. Njenom primjenom omogućena je digitalizacija, transformacija postupaka koji se danas provode u papirnatom obliku ili dolaskom na šalter u elektroničku uslugu. Platforma potiče razvoj usluga koje građani mogu obavljati bez ograničenja radnog vremena i koja im pruža dodatnu sigurnost za korištenje usluga iz vlastitog doma ili s mobilnih uređaja.”

Jure Sertić, glavni direktor Agencije za komercijalnu djelatnost koja je na međunarodnom natječaju odabrana za izradu platforme, istaknuo je kako će zahvaljujući ovoj platformi hrvatski građani s elektroničkom osobnom iskaznicom, odnosno mobilnim identitetom, imati priliku koristiti uslugu kakva još nije zaživjela ni u cijeloj Europskoj uniji.

“Uvjeren sam kako će uspješna implementacija ovog projekta značajno doprinijeti daljnjoj digitalizaciji društva i ubrzavanju procesa, na korist svih naših građana”, poručio je Sertić.

Implementacija Platforme za e/m-Potpis i e/m-Pečat podržat će servise za elektroničko potpisivanje i pečatiranje dokumenata sa svih platformi i uređaja, kao i validaciju (provjeru) tih elektroničkih potpisa i pečata. Uvođenjem novih informacijskih rješenja i e-Usluga u javnoj upravi povećat će se efikasnost poslovanja i smanjiti troškovi dostave dokumenata.