Naslovnica Biznis Moja mirovina

Moja mirovina

Novi podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje mjesečnu statistiku prikazuju na transparentniji način. Podaci pokazuju i kako radni staž utječe na visinu mirovine.
dobrovoljni mirovinski fondovi
Vrijednost imovine pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova u prošloj godini porasla je za 2,7 milijardi eura. Od toga je 1,7 milijardi ostvareno na temelju ulaganja (prinosa), a oko milijardu eura je uplaćeno kroz doprinose iz plaća.
U dobrovoljne mirovinske fondove u prosincu 2023. uplaćeno je ukupno 42,2 milijuna eura odnosno 228,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec
dobrovojni mirovinski fondovi
Mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za studeni 2023. donosi podatke o stanju industrija pod nadzorom Agencije.
mirovinski kalkulator
Od početka sljedeće godine svi radno aktivni građani moći će uz pomoć "mirovinskog kalkulatora" dobiti uvid u svoju buduću mirovinu.
Glavni cilj je, tumači ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ojačati drugi i treći  mirovinski stup te povećati prinose mirovinskih fondova kako bi se osigurale veće mirovine budućim umirovljenicima.
dobrovoljni mirovinski fondovi
Još imate samo desetak dana - do 29. prosinca - da uplatom u dobrovoljni mirovinski fond ostvarite pravo na poticajna sredstva iz državnog proračuna.
mirovinska reforma
Vlada je uputila u saborsku proceduru konačne prijedloge izmjena i dopuna četiri mirovinska zakona, kojima se, kako je rekao ministar Marin Piletić, cilj povećati broj korisnika mirovina iz prvog i drugog stupa.
dobrovoljni mirovinski fondovi
Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova (DMF) u listopadu se smanjila za 5,6 milijuna eura  (0,5 % na mjesečnoj razini) te je iznosila 1,16 milijardi eura.
dobrovoljni mirovinski fondovi
Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova (DMF) u rujnu povećana je za 1,5 milijuna eura, odnosno za 0,1 posto na mjesečnoj razini, te je na kraju mjeseca iznosila 1,2 milijarde eura, navodi HANFA u mjesečnom izvješću.
dodatak od 27 posto
Vlada će idućeg tjedna predstaviti mini reformu sustava kapitalizirane štednje koja bi trebala povećati isplativost 2. stupa. U prvih osam mjeseci ove godine tek svaki petnik radnik koji je otišao u mirovinu prihvatio je dvostupnu mirovinu.
mirovinski fondovi
Mjesečni nominalni prinosi dobrovoljnih mirovinskih fondova (DMF) u srpnju kretali su se između  0,2 i 2,1 posto, a prinosi na godišnjoj razini između -0,3 i 9,9 posto, navodi se u Mjesečnom izvješću HANFA-e za srpanj.
mirovinski fondovi
Neto imovina dobrovolnjih mirovinskih fondova u lipnju se povećala za 23,2 mil. eura, odnosno za 2,1 posto, te je iznosila 1,13 mlrd eura. Od početka 2023. ukupna neto imovina DMF-ova povećala se za 193,4 mil. eura odnosno za 14 posto
Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova u svibnju se povećala za 9,6 milijuna eura, odnosno za 0,9 posto na mjesečnoj razini, te je iznosila 1,1 milijardu eura, navodi HANFA u svom redovitom mjesečnim izvješću.
Allianz je objavio drugo izdanje svojeg Izvješća o globalnim mirovinama u kojem je analizirano 75 mirovinskih sustava diljem svijeta. Hrvatski mirovinski sustav s ukupnom ocjenom 3,7 nalazi se u donjoj, slabijoj polovici.
Istraživanje Hanfe pokazalo je da se tek manjio dio građana pri planiranju mirovine, uz obvezno mirovinsko osiguranje, oslanja na druge mogućnosti štednje za mirovinu te u nedovoljnoj mjeri razmišljaju i o drugim izvorima prihoda.

PRATITE NAS

ObožavateljiLajkaj
SljedbeniciSlijedi

ODABRANO

NAJNOVIJE

Dragana Dilparić, Darling & Shegrts

Dragana Dilparić: Svatko od nas u sebi ima kreativni izvor, ja sam svoj otkrila...

Dragana Dilparić, 52-godišnja energična Zagrepčanka, otkrila nam je kako je napustila uspješnu karijeru u kozmetičkoj industriji i postala slastičarka te nas provela kroz svoj poduzetnički put. Njezina priča je inspiracija za sve koji razmišljaju o promjeni karijere u želji da slijede svoju strast
Renata Lovrenčić;

Renata Lovrenčić: Nestanak srednjeg građanskog sloja najveća je opasnost za poduzetnike

Na tržištu se primjećuje lagani nestanak srednjeg građanskog sloja koji su uvijek i svima bili najbolji kupci, istaknula je Renata Lovrenčić, pravnica koja je svoju strast prema cvijeću pretvorila u uspješan biznis
X
X