Naslovnica Biznis Moja mirovina

Moja mirovina

Neto imovina Obveznih mirovinskih fondova na kraju rujna 2022. iznosila je 129,4 milijardi kuna, što je za 3,1 milijardu kuna (2,3%) manje u odnosu na kraj kolovoza.
Neto imovina otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova krajem kolovoza iznosila je 7,73 milijarde kuna
Obvezno prebacivanje u C fond u zadnjim godinama radnog staža trebalo je, kao najsigurnije ulaganje, zaštititi buduće umirovljenike kao najsigurnije ulaganje, no pokazalo se da se imovinom u C fondovima upravljalo jako loše.
obiteljske mirovine
Dvije su ključne izmjene: dijelu umirovljenika mirovine će se povećati za 10 posto, a druga izmjena donosi mogućnost korištenja dijela mirovime umrlog supružnika uz zadržavanje osobne mirovine.
Ministarstvo financija pokrenulo je proces savjetovanja o zakonu o paneuropskom mirovinskom proizvodu koji će donijeti konkurenciju postojećim mirovinskim fondovima trećeg stupa.
Neto imovina DMF
Ukupne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) u travnju 2022. iznosile su 55,47 milijuna kuna, odnosno 14,2 post manje u odnosu na prethodni mjesec.
Neto imovina OMF-ova na kraju travnja 2022. iznosila je 131,4 milijarde kuna, što je za 717,8 milijuna kuna manje (0,54%) manje u odnosu na prethodni mjesec.
Dioničko društvo Professio Energia, u pretežnom vlasništvu obveznih mirovinskih fondova, krajem 2021. preuzelo je sve poslovne udjele u tvrtkama koje operativno upravljaju vjetroelektranama Danilo i Rudine, ukupne instalirane snage 77 MW.
prinos mirovinskih fodova
Ukupna imovina pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova krajem 2021. godine dosegnula je 133 milijarde kuna i veća je za gotovo 12 posto ili 14 milijardi kuna nego u prethodnoj godini.
PBZ Croatia osiguranje, društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondovim, prilikom određivanja strategije ulaganja za fondove pod svojim upravljanjem preširoko je  određivalo strategiju ulaganja po klasama i podklasama imovine, navodi Hanfa.
mirovinski sustav
Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova predlaže liberalizaciju ulaganja mirovinskih fondova uz manju vezanost za državne obveznice te jačanje privatne mirovinske štednje u odnosu na sustav generacijske solidarnosti.
Sve više je društveno odgovornih poslodavaca u Hrvatskoj koji izdvajaju dio dobiti i svojim radnicima uplaćuju dio dobrovoljne mirovinske štednje
Za mirovinske fondove procijenjen je očekivani porast neto imovine za 3,5 posto u ovoj i 6,3 posto u idućoj godini
HRMOD
U prvi su se stup vratili osiguranici koji su prosjeku imali 101.000 kuna na računu o obveznom mirovinskom fondu
Danas je među umirovljenicima i veliki broj onih koji su u mirovini gotovo jednako dugo kao što su i radili, a u nekim slučajevima i duže.
drugi mirovinski stup
Oko 97 posto naših građana uopće sami ne biraju društvo za upravljanje, odnosno fond u kojem će štedjeti za mirovinu, što govori o nepovjerenju građana u mirovinski sustav

PRATITE NAS

ObožavateljiLajkaj
SljedbeniciSlijedi

NAJNOVIJE

ODABRANO

Marina Martinić Kavur Genos

Marina Martinić Kavur: Majčinstvo bi se trebalo računati kao iskustvo u managementu

Naše tijelo uz kronološku dob ima i biološku dob te one najčešće nisu iste, pojasnila nam je doktorica znanosti molekularne biologije Marina Martinić Kavur, voditeljica istraživanja i razvoja GlycanAgea
X
X