Naslovnica Biznis Moja mirovina

Moja mirovina

dodatak od 27 posto
Vlada će idućeg tjedna predstaviti mini reformu sustava kapitalizirane štednje koja bi trebala povećati isplativost 2. stupa. U prvih osam mjeseci ove godine tek svaki petnik radnik koji je otišao u mirovinu prihvatio je dvostupnu mirovinu.
mirovinski fondovi
Mjesečni nominalni prinosi dobrovoljnih mirovinskih fondova (DMF) u srpnju kretali su se između  0,2 i 2,1 posto, a prinosi na godišnjoj razini između -0,3 i 9,9 posto, navodi se u Mjesečnom izvješću HANFA-e za srpanj.
mirovinski fondovi
Neto imovina dobrovolnjih mirovinskih fondova u lipnju se povećala za 23,2 mil. eura, odnosno za 2,1 posto, te je iznosila 1,13 mlrd eura. Od početka 2023. ukupna neto imovina DMF-ova povećala se za 193,4 mil. eura odnosno za 14 posto
Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova u svibnju se povećala za 9,6 milijuna eura, odnosno za 0,9 posto na mjesečnoj razini, te je iznosila 1,1 milijardu eura, navodi HANFA u svom redovitom mjesečnim izvješću.
Allianz je objavio drugo izdanje svojeg Izvješća o globalnim mirovinama u kojem je analizirano 75 mirovinskih sustava diljem svijeta. Hrvatski mirovinski sustav s ukupnom ocjenom 3,7 nalazi se u donjoj, slabijoj polovici.
Istraživanje Hanfe pokazalo je da se tek manjio dio građana pri planiranju mirovine, uz obvezno mirovinsko osiguranje, oslanja na druge mogućnosti štednje za mirovinu te u nedovoljnoj mjeri razmišljaju i o drugim izvorima prihoda.
Finax
Slovačko investicijsko društvo Finax je prvo društvo ovlašteno za pružanje takve usluge u Hrvatskoj, registrirano u Slovačkoj i potom notificirano kod Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga
Od 9. siječnja 2023. dostupne su dvije nove e-Usluge Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koje će korisnicima omogućiti jednostavnije i brže ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja.
Arena mudra mirovina
Arena Hospitality Group d.d. prva je turistička kompanija u Hrvatskoj koja postaje pokrovitelj zatvorenog dobrovoljnog mirovinskog fonda.
Neto imovina Obveznih mirovinskih fondova na kraju rujna 2022. iznosila je 129,4 milijardi kuna, što je za 3,1 milijardu kuna (2,3%) manje u odnosu na kraj kolovoza.
Neto imovina otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova krajem kolovoza iznosila je 7,73 milijarde kuna
Obvezno prebacivanje u C fond u zadnjim godinama radnog staža trebalo je, kao najsigurnije ulaganje, zaštititi buduće umirovljenike kao najsigurnije ulaganje, no pokazalo se da se imovinom u C fondovima upravljalo jako loše.
obiteljske mirovine
Dvije su ključne izmjene: dijelu umirovljenika mirovine će se povećati za 10 posto, a druga izmjena donosi mogućnost korištenja dijela mirovime umrlog supružnika uz zadržavanje osobne mirovine.
Ministarstvo financija pokrenulo je proces savjetovanja o zakonu o paneuropskom mirovinskom proizvodu koji će donijeti konkurenciju postojećim mirovinskim fondovima trećeg stupa.
Neto imovina DMF
Ukupne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) u travnju 2022. iznosile su 55,47 milijuna kuna, odnosno 14,2 post manje u odnosu na prethodni mjesec.
Neto imovina OMF-ova na kraju travnja 2022. iznosila je 131,4 milijarde kuna, što je za 717,8 milijuna kuna manje (0,54%) manje u odnosu na prethodni mjesec.

PRATITE NAS

ObožavateljiLajkaj
SljedbeniciSlijedi

ODABRANO

NAJNOVIJE

Marsela Car

Marsela Car: Čovječanstvo ne bi napredovalo da su se čekala idealna rješenja

Iako Hrvatska malo kasni za zapadom i generalno imamo manje resursa za nabavu opreme, naša prednost je da smo dosta snalažljiv narod pa uspijemo često pronaći dobra zaobilazna rješenja, kaže doktorica znanosti i programerka Marsela Car

Mateja Dumbović: Ako ja ostanem u Hrvatskoj i budućim generacijama bit će lakše ostati

Dr. sc. Mateja Dumbović s Opservatorija Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu većinu svoje dosadašnje znanstvene karijere posvetila sunčevim olujama i svemirskoj prognostici. Znate li što su to sunčeve oluje?
X
X