Naslovnica Biznis Financije

Financije

zaštitimo hrvatsku kunu

Počelo prikupljanje potpisa za referendum protiv uvođenja eura

Počelo je prikupljanje potpisa za referendumsku inicijativu "Zaštitimo hrvatsku kunu", koju su pokrenui Hrvatski suvernisti uz podršku nekoliko manjih stranaka. Traže da se odgodi uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj dok se o tome ne izjasne građani.

Grad Rijeka dobiva 29,33 mil. kn za sufinanciranju provedbe EU projekata

Riječ je o sredstvima iz državnog proračuna namijenjenim realizaciji različitih EU projekata, poput energetskih obnova osnovnih škola i Muzeja Grada Rijeke, projekata od kulturnog značaja te poduzetničkih inkubatora.
prijetnje financijskim tržištima

Zeleni i kripto rizici nove su prijetnje financijskim tržištima

Zeleni rizici, odnosno rizici povezani s mogućim (ne)uspjehom klimatskim promjena, krizom prirodnih resursa, ekstremnim vremenskim uvjetima i gubitkom biološke raznolikosti, te rizici zbog rasta ulaganja u kriptovalute nove su prijetnje financijskim tržištima.
e-Pristojbe

Pristojbe i naknade mogu se platiti karticama na šalterima županijskih i matičnih uprava

Više nema potrebe za kupovinom i korištenjem biljega, već je određene pristojbe moguće platiti kreditnom/debitnom karticu na šalteru županijskih i matičnih uprava. Omogućeno je i plaćanja pojedinih elektroničkih usluga dostupnih kroz portal e-Građani.

Hrvati mjesečno za štednju u prosjeku izdvajaju 549 kuna

Hrvatski građani u prosjeku mjesečno za štednju izdvajaju 549 kuna, što je 70 kuna odnosno 15 posto više nego lani, pokazalo je istraživanje o navikama štednje u Hrvatskoj koje je provela agencija IMAS za potrebe Erste grupe.
trošarine male proizvođače alkoholnih pića

Ukidaju se trošarine za male proizvođače jakih alkoholnih pića

Vlada je na sjednici u četvrtak, 21. listopada, ukinula trošarine za male proizvođače jakih alkoholnih pića te je pojednostavnila administrativne postupke za oko 38 tisuća proizvođača. To je trenutno prihod proračuna od 5 mil. kuna godišnje.
online kupnja

Sve više ljudi kupuje online barem jednom mjesečno

Zadovoljstvo ispitanika digitalizacijom je na istoj razini kao i prošle godine a kao tri prioritetna segmenta u kojima bi htjeli vidjeti više inovacija i digitalnih usluga su zdravstvo, obrazovanje te javna uprava, pokazuje novo MasterIndex istraživanje.
rast kamatnih stopa

Da bi kamatne stope rasle, potreban je ekonomski oporavak i rast inflacije

Ako stopa inflacije bude duže vrijeme visoka, moglo bi doći do brže normalizacije monetarne politike, što znači da bi kod kredita s dospijećem od 20 ili više godina, jedan postotni poen rasta kamatne stope mogao povećati ratu kredita za otprilke 9,5 posto

Prosječni godišnji rast potrošačkih cijena od siječnja do rujna 1,8%

Uz mjesečni rast od 1,0 posto, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju za rujan u prosjeku su više za 3,3 posto u odnosu na isti mjesec 2020. Najviša je to stopa godišnje inflacije od ožujka 2013. godine.
EU natječaj

Isplaćeno 49,94 mlrd kuna dodijeljenih sredstava iz fondova Europske unije

Ukupno je isplaćeno 6,57 milijardi eura (49,94 mlrd. kn) odnosno 61,24 posto dodijeljenih sredstava te je ovjereno 5,36 milijardi eura (40,77 mlrd. kuna) odnosno 49,98 posto dodijeljenih sredstava.
HPB

HPB Invest omogućio zamjenu udjela između nekih fondova bez naknada

HPB Invest od 15. listopada 2021. omogućava svim svojim ulagateljima zamjenu udjela bez naknada između sljedećih fondova: HPB Obveznički, HPB Bond plus, HPB Global i HPB Dionički fond.
Petra Bašić Jantolić

Petra Bašić Jantolić: Želimo biti tamo gdje su naši klijenti

"Nismo banka koja sjedi i čeka. Želimo biti tamo gdje su naši klijenti", kaže Petra Bašić Jantolić, direktorica Razvoja poslovanja s klijentima u Addiko banci s kojom smo razgovarali o promjenama koje je u odnosu s klijentima donijela pandemija.
platne kartice

Kako koristimo debitne i kreditne kartice

Od 8,79 milijuna kartica izdanih u Hrvatskoj, aktivno je 4,84 milijuna ili 55 posto. Oko 3,5 milijuna kartica ili 40 posto je neaktivno, a prosječno je mjesečno blokirano 5 do 6 posto odnosno oko 550 tisuća kartica
stambeni krediti

Na godišnjoj razini stambeni krediti u kolovozu porasli za 10,3 posto

Ukupni krediti stanovništvu krajem kolovoza dosegnuli su 140,5 milijardi kuna što predstavlja rast od 0,1 posto u odnosu na srpanj te 4 posto u odnosu na kolovoz 2020. U odnosu na kraj 2020. ukupni krediti stanovništvu viši su za 3,2 posto (+4,3 mlrd kuna).
Zagrebačka banka

Dolazi modernija i jednostavnija m-zaba

Klijenti Zagrebačke banke uskoro će na raspolaganju imati novu, moderniju i jednostavniju aplikaciju za mobilno bankarstvo.. Nova m-zaba aplikacija dolazi u modernijem dizajnu koji nudi bolje korisničko iskustvo uz zadržavanje svih funkcionalnosti.
kriptovaluta

Promet u hrvatskim kripto mjenjačnicama premašuje 1,2 mlrd kn

Hanfa je provela online anketu o ulaganjima hrvatskih građana u kriptovalute, budući da samo prometi ostvareni putem hrvatskih kriptomjenjačnica u 2021. premašuju 1,2 milijarde kuna.

NAJNOVIJE

ODABRANO

eSport Potential BCI

eSport primjenom Brain Computer Interfacea može uštedjeti milijune

Uspjeli smo učiniti tehnologiju Brain Computer Interface vidljivijom, pokazali smo njene prednosti i za što se može koristiti - sada je izazov napraviti uređaj koji je dovoljno neintruzivan i koji će što preciznije registrirati moždane aktivnosti, kaže Kristijan Lucijetić
X
X