Naslovnica Biznis Financije

Financije

obvezni mirovinski fondovi

Nastavlja se oporavak obveznih mirovinskih fondova

Prinosi Mirexa od početka godine iznose 0,1% za kategoriju C, 4,2% za kategoriju B i 7,6% za kategoriju A, dok su anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova iznosili 7,5% za Mirex A, 5,5% za Mirex B i 4,8% za Mirex C1 na kraju lipnja 2021.
dobrovoljni mirovinski fondovi

Prinosi mirovinskih fondova trećeg stupa u 2021. od -0,3 do 7,6 posto

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) u lipnju 2021. iznosile su 60,5 milijuna kuna, što je 11,1 posto više u odnosu na svibanj.
finacijske korekcije

Hrvatska u plusu za 42 mlrd kuna u odnosu na uplaćeno u proračun EU

U razdoblju od 2013. godine do 15. srpnja 2021. razlika između uplaćenih sredstava iz proračuna EU u proračun RH i sredstava uplaćenih iz Proračuna Republike Hrvatske u proračun Europske unije iznosi 42,28 milijarde kuna u korist proračuna
Manuela Čelić Marušić

Znate li da čak 96 posto novozaposlenih ne bira svoj mirovinski fond

Velik dio mladih niti ne zna u koji fond se sredstva uplaćuju niti koliki im je iznos na računu. Zašto takva inertnost i nebriga za vlastiti novac?

Fina: Glavnica duga poduzeća u 2021. smanjena za pola milijarde kuna

Ukupan iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata, evidentiran u Očevidniku o redoslijedu osnova za plaćanje, iznosio je 4,4 milijarde kuna (glavnica), što je za 498,9 milijuna kuna (10,1%) manje u odnosu na stanje krajem prosinca 2020. godine.
Covid-19 financijsko izvješće

Pandemija nas natjerala u dug kako bismo podmirili svakodnevne potrebe

Prema istraživanja koje je u europskim zemljama provela EOS Grupa, od početka pandemije svaki je peti ispitanik bio prisiljen zadužiti se, a isto tako, svaki peti nije bio u mogućnosti platiti nastala dugovanja.

Crikvenica: Aplikacija za uvid u detalje proračuna od 1. prosinca

Gradsko vijeće Grada Crikvenice većinom glasova donijelo je zaključak kojim se inicira izrada besplatne aplikacije za građane pomoću koje bi oni imali transparentniji uvid u detalje trošenja javnih sredstava.
M San Grupa

M San Grupa izdala 200 mil. kuna obveznica uz prinos od 2,07 posto

Prikupljena sredstva M San grupa planira upotrijebiti za refinanciranje postojećeg kratkoročnog i dugoročnog duga, financiranje obrtnog kapitala te daljnju izgradnju brendova MS Energyja i Vivaxa

Završeno glasovanje za motive na hrvatskim kovanicama eura

Predloženi su karta Hrvatske, hrvatski grb, kuna, Dubrovnik i glagoljica., a vrijedilo bi razmisliti i o liku Nikole Tesle. HNB-ova komisija će do kraja tjedna izabrati konačne simbole te raspisati natječaj za idejna rješenja.
rast BDP

HNB procijenio rast BDP-a u drugom kvartalu na oko 18 posto

HNB u drugom tromjesečju očekuje snažnu stopu rasta BDP-a, vjerojatno oko 18 posto, što je u znatnoj mjeri posljedica baznog razdoblja drugog tromjesečja 2020., kad je zabilježen snažan pad.
PayPal

PayPal pet puta povećao tjedno ograničenje za kupnju kriptovaluta

Korisnici PayPala sada mogu kupiti bitcoin i druge digitalne valute u vrijednosti od 100.000 američkih dolara tjedno. Prethodno je kupnja bila ograničena na 20.000 dolara. Također, ukinuto je godišnje ograničenje od 50.000 dolara.
kriptovaluta

Ovo je deset najtrgovanijih kriptovaluta u lipnju

S mjesečnim volumenom trgovanja od gotovo 1,5 bilijuna dolara u lipnju, odnosno s 300 milijardi dolara prometa više od bitcoina, tether je u lipnju nesumnjivo bio najvažnija valuta na globalnom kripto tržištu.
Payoneer

Plaćanje online obrazovanja preko platforme Payoneer poraslo 56 posto

Rad na daljinu postao je "novo normalno", a mnogi su počeli tražiti nove mogućnosti za posao učenjem novih specijalnosti i pružanjem usluga online. Jedan od najuspješnijih sektora je sektor online obrazovanja
ECB

ECB će monetarnu politiku uskladiti sa “zelenim” politikama

U srednjoročnom razdoblju ECB bi mogao sve više kažnjavati "smeđe sektore" i izdavatelje u svojim kupnjama i ponovnim ulaganjima imovine, što predstavlja odmak od dosadašnje "tržišne neutralnosti".
mirovinski fondovi

Osnovana Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova

Cilj udruge je zastupanje interesa hrvatskih građana ulagatelja u obvezne mirovinske fondove, aktivno zagovaranje interesa osiguranika i kapitalizacije individualne mirovinske štednje hrvatskih građana, uspostava platforme dijaloga zainteresiranih sudionika,

Iznosi manji od 100 kuna najčešće se plaćaju debitnom karticom

Na prodajnom mjestu najradije plaćamo karticama, beskontaktno plaćanje je postalo standard, a online kupujemo sve češće, pokazalo je online istraživanje MasterIndex o navikama korištenja financijskih usluga među klijentima banaka u Hrvatskoj.

NAJNOVIJE

ODABRANO

Restep - Fizio Tech

Istarski medtech Fizio Tech razvio još jednu inovaciju u fizioterapiji

Nakon uređaja koji automatizira fizioterapetski proces i omogućava digitalno praćenje rehabilitacijskog procesa kod osoba s bolnim stanjem kuka, istarski medtech Fizi Tech predstavio je uređaj koji fizioterapeutima pomaže u terapiji osoba koje su imale operativni zahvat ili ozljedu na donjim ekstremitetima.
X
X