Naslovnica Biznis Financije

Financije

Obvezni mirovinski fondovi u travnju izgubili 718 mil. kn imovine

Neto imovina OMF-ova na kraju travnja 2022. iznosila je 131,4 milijarde kuna, što je za 717,8 milijuna kuna manje (0,54%) manje u odnosu na prethodni mjesec.
Target2-Securities

Hrvatsko tržište vrijednosnica postaje dio europske platforme za namiru

Hrvatsko tržište vrijednosnih papira postat će dijelom europske platforme za namiru vrijednosnih papira TARGET2-Securities. To će doprinijeti stabilnosti i učinkovitosti tržišta kapitala te osigurati napredniju i integriranu infrastrukturu za namiru vrijednosnih papira.

Sabor raspravlja o rebalansu proračuna

Prihodi se povećavaju za 6,6 milijardi kuna, a rashodi za gotovo 11 milijardi kuna, što bi značilo da će deficit opće države biti 2,8 posto BDP-a.

Članovima mirovinskih fondova vraćeno 55,6 milijuna kuna

Članovima obveznih mirovinskih fondova vraćeno je početkom svibnja 55,6 milijuna kuna prošlogodišnje zaračunate naknade za upravljanje.

Natječaj za sufinanciranje projekata koji pridnose komunalnom standardu

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je 12. svibnja Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnoga gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2022. godini.

Sabor izglasao Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj

Hrvatski sabor usvojio je u petak većinom glasova Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Zakon je podržalo 117 zastupnika, 13 ih je bilo protiv, a jedan zastupnik ostao je suzdržan.
Allianz Grupa

Allianz: Blagi pad operativne dobiti zbog posljedica prirodnih katastrofa

Ukupni prihodi Grupe Allianz u prvom tromjesečju ove godine porasli su za 6,2 posto u odnosu na uspredivo razdoblje 2021. godine i iznosili su 44 milijarde eura. Operativna dobit i dalje je solidna i iznosi 3,2 milijarde eura.
bitcoin

Bitcoin tijekom vikenda pao ispod 35.000 dolara

Bitcoin je tijekom vikenda nastavio padati nakon što je prošlog tjedna rasprodaja dionica na američkim tržištima izazvala kaos na tržištu kriptovaluta i srušila vrijednost bitcoina za otprilike 10 posto.
kreditni rejting Hrvatske

Fitch potvrdio kreditni rejting Hrvatske BBB i pozitivne izglede

Agencija Fitch potvrdila je kreditni rejting Hrvatske BBB i pozitivne izglede. Fitch procjenjuje da će oporavak turizma poduprijeti gospodarstvo u razdoblju manjeg izvoza, dok će ulazak u eurozonu ublažiti rizike financiranja.

InvestEU će omogućiti javne i privatne investicije vrijednije od 372 mlrd eura

InvestEU ima za cilj omogućiti više od 372 mlrd eura javnih i privatnih investicija u europsko gospodarstvo periodu od 2021. do 2027. godine. Ova ulaganja omogućit će se na temelju proračunskog jamstva EU u iznosu od 26,2 mlrd eura.

EBRD: 50 milijuna eura za podršku zagrebačkim komunalcima

Europska banka za obnovu i razvoj kreditom u iznosu od 50 milijuna eura podupire Grad Zagreb te osigurava sredstva za potporu gradskim trgovačkim društvima koja su pružatelji ključnih komunalnih usluga.
dizajn kovanice eura

Predstavljen dizajn nacionalne stranice kovanice od jednog eura

Najuspješnije idejno rješenje nacionalne strane na kovanici od jednog eura djelo je autora Jagora Šunde, a autori izvedbenog rješenja su David Čemeljić i Frano Zekan.
povjerenje građana u banke

Je li kriza narušila povjerenje građana u banke?

Nedavna kriza sa Sberbankom nije izazvale veće "poremećaje" na hrvatskom bankarskom tržištu, pokazalo je istraživanje agencije Improve
Erste

Erste očekuje u Hrvatskoj inflaciju od 7,5% i rast BDP-a za 2,7%

Erste Group u nizu zemalja srednje i istočne Europe očekuje da će u 2022. stopa inflacije doseći visoke jednoznamenkaste ili čak dvoznamenkaste brojke, čak do 11,7 posto u Češkoj. To će utjecati na kupovnu moć, a potom i na rast BDP-a.
povrat poreza na dohodak

Od 2. svibnja počinje isplata povrata poreza na dohodak za 2021.

Od ponedjeljka, 2. svibnja, kreće isplata povrata poreza na dohodak za 2021. godinu, Povrat poreza će najvećim dijelom provesti do kraja svibnja. Pravo na povrat poreza ostavrilo je gotovo 664 tisuće građana.

RBA prognoze: Usporavanje rasta, ubrzanje inflacije

Iako je izravna izloženost Hrvatske Rusiji i Ukrajini prilično niska, neizravni nepovoljni učinci rata, sankcija i kontra sankcija su neizbježni prvenstveno kroz značajno više cijene, vanjsko trgovinski kanal te kroz pogoršanje pokazatelja optimizma.

PRATITE NAS

945ObožavateljiLajkaj
SljedbeniciSlijedi

NAJNOVIJE

ODABRANO

Hrvatski startup za monitorning mora među četiri najbolja u EU

Hrvatski startup SeaCras, specijaliziran za praćenje kvalitete voda, ušao je među četiri finalista u kategoriji Monitoring kvalitete ocena i mora u sklopu programa Blueinvest, koji je EK pokrenula za poticanje i provedbu projekata Plave ekonomije.
X
X