Naslovnica Tehnologija

Tehnologija

Novosti iz svijeta tehnologije i informacijskog poslovanja

Digitalna transformacija i poslovni procesi, tehnologija i informacijska sigurnost, poslovanje u oblaku, upravljanje i pohrana podataka..

U operativne sustave iOS, Android, MacOS i Windows 10 ugrađene su neke funkcionalnosti koje nam promjenom boje zaslona iz bijele u narančastu mogu pomoći da smanjimo naprezanje očiku i lakše zaspimo.
Hrvatski telekom započeo je s postavljanjem optičke infrastrukture na području Slavonskog Broda. Projekt je vrijedan 19 milijuna kuna, radovi bi trebali završiti krajem listopada, a prvi korisnici priključeni početkom studenog.
Međunarodni tim astronoma pod vodstvom profesorice Jane Greaves sa Sveučilišta u Cardiffu otkrio je u atmosferi Venere rijedak kemijski spoj koji su možda proizveli živi organizmi, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature Astronomy.
Huawei je prošlog četvrtka lansirao drugu verziju svog operativnog sustava HarmonyOS koji će od iduće godine pokretati pametne telefone kao alternativa Googleovom Androidu.
Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Grad Rijeka i Ericsson Nikola Tesla započeli su šestomjesečni projekt SumBOOST (Sustainable Urban Mobility Boost Smart Toolbox), vrijedan 1,3 mil. kuna od kojih je 84 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima EU-a
U uspostavi terenske organizacije, izgradnji i optimizaciji mreže značajnu ulogu imaju stručnjaci Ericsson Nikola Tesla (ENT) Grupe. Dosadašnje aktivnosti uključivale su i primjenu različitih alata, vođenje implementacije te izradu izvedbene dokumentacije.
EcoStruxure Power Design je softver za izračun i konfiguraciju električnih mreža i razvodnih ormara koji olakšava rad projektantima zahvaljujući dodatnoj funkciji smartifikacije ("Make it Smart!") koja pomaže u optimalnom izboru opreme,
Kineski tehnološki divovi Huawei i ZTE proglašeni su prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Kinesku opremu ne koristi niti jedan veliki američki operator, ali koriste ju brojni mali, ruralni operatori kojima je ona bila pristupačnija od opreme europskih proozvođača
NASA je poznata po akronimima za svoje robote i uređaje, no ovoga puta nadmašila je samu sebe. Optimism je akronim za "Operational Perseverance Twin for Integration of Mechanisms and Instruments Sent to Mars”
Istraživanje kompanije Ookla pokazalo je da bugarski telekomunikacijski operator Vivacom ima najbržu mobilnu mrežu u Europi, objavila je United Grupa u čijem sastavu posluje Vivacom.
Dugoročni cilj je povezati elektrode s mozgom kako bi se mogli masovno očitavati neuronski signali. Prikupljanje ogromnih količina podataka omogućilo bi Neuralinkovom softveru da nauči kako mozak komunicira s ostatkom tijela, što bi u konačnici omogućilo replikaciju nekih funkcija.
Facebook je objavio da će njegov Portal podržavati Zoom, BlueJeans, Webex i GoToMeeting. Iako odustaje od ekskluzivnosti vlastite paltforme Workplace, Facebook očekuje da će ovako privući veći broj poslovnih korisnika
IBM je udvostručio performanse svojih kvantnih računala u usporedbi s prošlogodišnjim modelom. Time je napravljen još jedan korak prema obećanim revolucionarnim računalima. Ali to je samo mali korak, a suparnici im već dahću za vrat, piše portal CNET. Osnovni element...
U najnovijoj obavijesti o ažuriranju mobilne aplikacije Instagram korisnicima se poručuje da "postoji novi način da pošalju poruku na Instagramu".
Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) lansiran je iz Cape Carnaverala 12. kolovoza 2005. godine i još uvijek je aktivan. NASA je ovog tjedna obilježila godišnjicu tog događaja objavom najboljih slika “Crvenog planeta” koje je Orbiter snimio.
Nova serija čipova Tiger Lake, službeno nazvana Intel Core procesori 11. generacije, predstavljena je u četvrtak. Proizvođačima računala ponudit će brži čip s boljom grafikom i racionalnijom potrošnjom baterije.

NAJNOVIJE

VeeMee

Hrvatski startup VeeMee vam otkriva što jedete

Funkcionalnost koja omogućuje prepoznavanje i verifikaciju svvježih prehrambenih proizvoda bez deklaracije i QR-koda predstavljena je u Lisabonu, na najvećem svjetskom sajmu online rješenja.

ODABRANO

X
X