Naslovnica Tehnologija

Tehnologija

Novosti iz svijeta tehnologije i informacijskog poslovanja

Digitalna transformacija i poslovni procesi, tehnologija i informacijska sigurnost, poslovanje u oblaku, upravljanje i pohrana podataka..

Trećinu ukupnog voznog parka osobnih vozila u EU 2030 činit će električna vozila, čime će EU biti globalni lider, s više električnih vozila od SAD-a i Kine, procjenjuje konzultantska kuća Horváth.
Tvrtka Volvo Construction Equipment počela je testirati prvi svjetski prototipa zglobnog tegljača na gorive ćelije, pod nazivom Volvo HX04. U švedskoj kompaniji kažu da komercijalizaciju strojeva na vodik očekuju u drugoj polovici ovog desetljeća.
Ako ste u određenim godinama, možda ste primijetili da više ne čitate tako brzo kao nekada. Možda je razlog slabiji vid ili kognitivne promjene. A možda je razlog u fontu.
Bez obzira koliko dugo koristite Gmail, vjerojatno ne koristite sve njegove prednosti. Ovo je mali savjetnik - ili podsjetnik - na nekoliko funkcionalnosti Gmaila koje većina ljudi nije uključila, ne zna za njih ili ih je jednostavno zaboravila.
Hrvatsku je u devet kategorija predstavilo 40 natjecatelja i natjecateljica u 14 timova iz cijele Hrvatske, uz podršku 11 mentora. Čak sedam timova kući se vratilo s vrijednim priznanjima - četiri zlatna, dva srebrna i jednim brončanim odličjem.
Naša potreba i navika da budemo online ima loš utjecaj na klimatske promjene: prema Global Carbon Projectu, da je internet država, bio bi na 4. mjestu u svijetu po emisiji ugljikova dioksida.
Rijeka u relativno kratkom vremenu uz Lürssenov inženjerski centar za brodogradnjudobila još jedan značajan tehnološki centar, a kompanija Ericsson Nikola Tesla konačno je uredima pokrila sva četiri najveća hrvatska grada.
Ulaganja u kibernetičku sigurnost poduzeća porast će sa 179 milijardi američkih dolara u 2022. na 226 milijardi dolara u 2027. godini, pokazala je nova studija tvrtke Juniper Research.
Cilj projketa vrijednog 114,7 milijuna kuna je postaviti temelje za modernizaciju, proširenje i implementaciju novih poslovnih IT sustava HZZO-a te uvesti učinkovitiji i kvalitetniji nadzor i upravljanje zdravstvenim sustavom.
Softverska tvrtka Utilis je, u suradnji sa zagrebačkim FER-om razvila je Cyber Conflict Simulator, napredni interaktivni simulator kibernetičkih napada pomoću kojeg je moguće značajno sniziti troškove i ubrzati obuku osoba nadležnih za njihovo suzbijanje.
U fokusu konferencije bile su financijske navike i očekivanja generacije Z. Istraživanje provedeno u suradnji s agencijom Ipsos pokazalo da su sigurnost podataka i fizička lokacija i blizina poslovnice generaciji Z najvažnije karakteristike prilikom odabira banke.
Na probnu vožnju dubrovačkim ulicama stigao je MAN-ov električni autobus. Po Europi ih trenutačno ih vozi oko sedamsto, a ovo će biti prvi u Hrvatskoj.
Google je nedavno uveo nova pravila i alate koji korisnicima omogućuju da brzo i jednostavno zatraže uklanjanje osobnih podataka – telefonskog broja, adrese e-pošte ili fizičke adrese – iz rezultata pretraživanja.
Globalna ušteda emisija ugljičnog dioksida ostvarena primjenom pametnih sustava u upravljanju prometom do 2027. dosegnut će 205 MMT (milijuna metričkih tona),  a to je povećanje od 41 posto u odnosu na 145,7 MMT u 2022.
Schneider Electric lansirao je novo rješenje namijenjeno metalurškoj i cementnoj industriji. Aplikacija koristi umjetnu inteligenciju i industrijski internet stvari na otvorenoj platformi, kako bi poboljšala održivost i operativnu učinkovitost.
Tehnologija je baza za kulturu pametnog koju tek treba izgraditi u našim gradovima i turističkim destinacijama, ali za koju ima sve više prostora posebice nakon pandemijskog iskustva tijekom kojeg je jačalo korištenje digitalnih alata.

PRATITE NAS

ObožavateljiLajkaj
SljedbeniciSlijedi

NAJNOVIJE

ODABRANO

Hrvatski startup za monitorning mora među četiri najbolja u EU

Hrvatski startup SeaCras, specijaliziran za praćenje kvalitete voda, ušao je među četiri finalista u kategoriji Monitoring kvalitete ocena i mora u sklopu programa Blueinvest, koji je EK pokrenula za poticanje i provedbu projekata Plave ekonomije.
X
X