Evo tko su hrvatski šampioni u proizvodnji kobasica i salama

Načelnik općine Sv. Petar u Šumi dr.sc. Mario Bratulić, koji je i posebni savjetnik ministrice poljoprivrede, istaknuo je da su na ocjenjivanje stigli odlični proizvodi te da je kvaliteta hrvatskih kobasica i salama svake godine sve bolja

231
Dani hrvatskih kobasica i salama

Dodjelom nagrada i priznanja u Hiži od klobasica u Svetom Petru u šumi završeni su u petak , 10. prosinca, prvi “Dani hrvatskih kobasica i salama” koji se održavaju u sklopu projekta “S klobasicom u EU”. Dodijeljena su priznanja ovogodišnjim hrvatskim šampionima u sedam  kategorija kobasica i salama. Podijeljeno je osam šampionskih nagrada, 60 zlata i devet srebra, piše Istriaterramagica.eu.

Načelnik općine Sv. Petar u Šumi dr.sc. Mario Bratulić, koji je i posebni savjetnik ministrice poljoprivrede, istaknuo je da su na ocjenjivanje stigli odlični proizvodi te da je kvaliteta hrvatskih kobasica i salama svake godine sve bolja. Najavio je kako će se iduće godine trajanje manifestacije produžiti.

Ovogodišnji šampioni na Danima hrvatskih kobasica i salama su:

  • OPG Milan Udovičić iz Žminja za istarsku kobasicu i kosnicu,
  • Azzri d.o.o. iz Pazina za salamu od boškarina,
  • Super-mes d.o.o. iz Samobora za salamu od divljači,
  • Histris d.o.o. iz Sv. Petra u Šumi i Premes d.o.o. iz Tinjana za istarsku kobasicu s tartufima u kategoriji specifične kobasice.
  • Kulen Novosel iz Gata za najbolju kulenovu seku,
  • OPG Sabljak iz Andrijaševaca za najbolju slavonsku kobasicu
  • posebnu nagradu za najbolju istarsku klobasicu proizvedenu u domaćinstvu osvojio je Otavio Pamić iz Sv. Petra u Šumi.

Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije istaknuo je nužnost pojačanog uzgoja i prerade što proizvodima daje dodanu vrijednost ali i iznimnu kvalitetu istarske enogastro ponude koja je postala pravi mamac za turiste te je najavio da će istarska kobasica s oznakom zemljopisnog podrijetla uskoro biti zaštićena na razini EU.

Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede naglasio je potrebu zaštite autohtonih proizvoda od čega je Hrvatska na EU listi već zaštitila 31 proizvod. Barać je podsjetio na napore koje je ministarstvo poljoprivrede učinilo za naše proizvođače u krizi izazvanoj Covid-19 te najavio kako se proizvođači mogu javiti Ministarstvu za pomoć u stočarskom sektoru za što je, zbog velikog poskupljenja stočne hrane na svjetskom tržištu, izdvojeno dodatnih 171 milijun kuna. Zahtjevi se mogu predati još do ponedjeljka 13. prosinca.

Pokrovitelji “Dana hrvatskih kobasica i salama” bili su Ministarstvo poljoprivrede, Istarska županija – Odjelu za poljoprivredu, Udruga proizvođača istarskog pršuta i tvrtka Tehnofood iz Karlovca.