Grupa Končar: Neto dobit u 2020. dvostruko veća nego 2019. godine

Prihodi od prodaje proizvoda i usluga lani iznosili 2,97 milijardi kuna, a udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznosi više od 62 posto od čega dvije trećine u zemlje Europske unije

23
Grupa Končar
[foto: Točka Na I Media]

Grupa Končar u prošloj je godini ostvarila ukupne konsolidirane prihode u iznosu od gotovo 3,2 milijarde kuna, što je za 6,8 posto više nego 2019. godine, dok je neto dobit i više nego udvostručena i iznosi 115,2 milijuna kuna, navodi se u poslovnom izvješću objavljenom u srijedu na Zagrebačkoj burzi.

“Unatoč brojnim negativnim utjecajima koje je pandemija prouzročila (rast cijena sirovina i usluga prijevoza, otežano ugovaranje novih poslova zbog zabrane i ograničavanja putovanja) grupa Končar je u 2020. godini ostvarila dobre rezultate i u najvećoj mjeri ostvarila zadane planove. Uz predanost svojih zaposlenika, kompanija je potvrdila da je dovoljno agilna i sposobna prilagoditi se nepredviđenim i izvanrednim situacijama”, ističe predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Gordan Kolak u komentaru izvješća.

Ukupni konsolidirani prihodi grupe Končar u 2020. iznosili 3,19 milijardi kuna i veći su 202,4 milijuna kuna ili 6,8 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni rashodi porasli su za 5,5 posto, na 3,08 milijardi kuna.

Dobit prije oporezivanja iznosi 111,2 milijuna kuna i više je nego dvostruko veća od dobiti ostvarene u 2019. godini.

U 2020. Grupa Končar ostvarila je neto dobit od 115,2 milijuna kuna. U usporedbi s prethodnom godinom neto dobit je veća za 63,1 milijun kuna odnosno za 121,3 posto.

Udio izvoza u prihodima od prodaje veći od 62 posto

U izvješću se naglašava kako je dio tvrtki iz Končareva sustava lani ostvario znatno veće prihode u odnosu na prethodnu godinu iako najveći dio proizvodnje plasiraju na inozemna tržišta na kojima su se zbog pandemije također provodile ograničavajuće epidemiološke mjere. Tako su prihodi od prodaje proizvoda i usluga lani iznosili 2,97 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu ranije porast za 5,8 posto ili za gotovo 162 milijuna kuna.

Na domaćem tržištu prihodovano je 1,12 milijardi kuna, što je pad za 3,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na inozemnom tržištu porasli za 12,1 posto, na 1,85 milijardi kuna.

“Uz dobre financijske rezultate, Končar je tijekom 2020. godine realizirao brojne poslove na inozemnom ali i domaćem tržištu. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznosi više od 62 posto od čega dvije trećine u zemlje Europske unije. Upravo to je pokazatelj konkurentnosti proizvoda i rješenja grupe Končar u području energetike i transporta”, ističe predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak u komentaru izvješća.

Na domaćem tržištu puštena je u rad Sunčana elektrana Vis. Ključni elementi i sustavi razvijeni su i proizvedeni u Končaru. S tvrtkom HŽ Putnički prijevoz potpisan je dodatak ugovoru iz 2014. godine prema kojem će Končar isporučiti još 12 elektromotornih vlakova, a krajem godine i novi ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka – 11 gradsko-prigradskih i 10 za regionalni promet.

Ugovoreni novi poslovi vrijednosti 3,73 milijarde kuna

Glavna izvozna tržišta Grupe Končar u prošloj godini bila su švedsko (259,6 milijuna kuna ili 14,1 posto ukupnog izvoza), njemačko (225,6 milijuna kuna ili 12,2 posto ukupnog izvoza), austrijsko (123,5 milijuna kuna ili 6,7 posto) te bugarsko (91,2 milijuna kuna ili 4,9 posto od ukupno ostvarenog izvoza).

U prošloj godini društva grupe Končar ugovorila su nove poslove u vrijednosti 3,73 milijarde kuna, što je za 655,4 milijun kuna ili 21,3 posto više nego u 2019. godini. Omjer ugovorenih i realiziranih poslova za 2020. godinu (book-to bill ratio) iznosi 1,26. Stanje ugovorenih poslova (backlog) na zadnji dan 2020. godine iznosi 4,16 milijardi kuna, što je za 22,4 posto više u odnosu na stanje na početku godine.

“U narednom razdoblju grupa Končar veliki potencijal vidi u obnovljivim izvorima energije te dodatnom smanjenju štetnog utjecaja na okoliš, ali iskoraku u digitalizaciji postojećih proizvoda i usluga te proizvodnih kapaciteta. Osigurana likvidnost, niska razina zaduženosti te dobra ugovorenost za naredno razdoblje zasigurno će olakšati ostvarenje predviđenih planova i ciljeva”, zaključuje predsjednik Uprave Gordan Kolak u komentaru izvješća.