Od 763 zahtjeva za obnovu nakon potresa niti jedan nije došao do Fonda

Ravnatelj Fonda za obnovu grada Zagreba i okolice tvrdi da isplata iz Fonda na temelju zahtjeva za obnovu nema jer iz Ministarstva graditeljstva još nije stigao niti jedan zahtjev. Ministar graditeljstva Darko Horvat tvrdi da to nije točno

30
Damir Vanđelić
Damir Vanđelić

Ministarstvo graditeljstva zaprimilo je 763 zahtjeva za obnovu objekata oštećenih u potresu, a u Fond za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije još nije stigao nijedan zahtjev, izvijestio je u srijedu ravnatelj Fonda Damir Vanđelić.

Dodao je da se Fond u međuvremenu bavi isplatom novčanih naknada za hitne popravke, od kojih su dosad isplaćene 242, te osiguravanjem privremenog smještaja.

No, ministar graditeljstva Darko Horvat na novinarsko pitanje o tome da još uvijek nije isplaćen niti jedan zahtjev za obnovu odgovara: “Ne bih se složio s vama. Ako želite pune i relevantne informacije,onda na takav način morate postaviti pitanje”.

Vanđelić na ponovljeno pitanje odgovara da iz Fonda isplata zahtjeva za obnovu nema,a da Ministarstvo graditeljstva “to ne može raditi”. “To je neki nesporazum.”

Na pitanje odobrava li Ministarstvo graditeljstva zahtjeva za obnovu dovoljno brzo, Vanđelić odgovara: “Ja smatram da me Ministarstvo graditeljstva nimalo ne bojkotira. Dali su mi jedan broj ljudi. Očekujem da mi odobre i drugi dio zaposlenika. Nama ne treba veliki broj zaposlenih jer mislim da smo se organizirali na relativno optimalan način i mislim da ćemo funkcionirati. Za sada me nitko ne bojkotira. Ako će me bojkotirati, ja ću vam se javiti”, rekao je Vanđelić.

Ministar Horvat rekao je u utorak također da je Vanđelić obećao kako se neće politički aktivirati, no ravnatelj Fonda za obnovu dan kasnije to opovrgava.

Vanđelić: Nisam rekao da se neću politički aktivirati

“Ja takvu izjavu nisam dao. To ste krivo čuli. Ako je netko drugi takvu izjavu, morate njega pitati za pojašnjenje”, odgovara Vanđelić.

“To nije bila izjava Darka Horvata. To je bila izjava gospodina Vanđelića. On je jučer vrlo egzaktno potvrdio da mu politički angažman u ovom trenutku nije prioritet, nego da mu je prioritet puni angažman oko ustrojavanja i funkcionalnosti Fonda”, tvrdi pak ministar Horvat.

Vanđelić tvrdi da nikome nije ništa obećao, ali da na ove lokalne izbore neće. No, nije opovrgnuo mogućnost političkog aktiviranja u budućnosti.

“Ja sam jučer rekao da se na ovim lokalnim izborima nemam namjeru politički aktivirati. Ne mogu uz ovaj posao koji radim voditi i kampanju. To je nemoguće. Dakle, na ovim lokalnim izborima se sigurno neću kandidirati.”

A kasnije?

“O tom potom. Hajdemo prvo vidjeti kako ću ovo napraviti. Ako ovo napravim loše, neću biti zadovoljan sam sa sobom, a vjerojatno ni vi sa mnom.”

No, najavio je da će Fond ipak voditi samo privremeno. Pitanje je samo koliko privremeno.

“Što bi bilo da umrem usred mandata? Bio bih neodgovoran ili mrtav. Dvije su varijante: odradim li posao loše, dajem otkaz što prije; odrađujem ga dobro, kažem uhodan je i to preuzme netko drugi.”

“Osim javnog interesa, ja kao netko tko je rođen u Zagrebu, tko se školovao u Zagrebu, kao netko čija se djeca školuju u Zagrebu, imam osobni interes da se obnova grada izvede efikasno, brzo i transparentno”, rekao je Vanđelić prilikom imenovanja za privremenog ravnatelja Fonda.

Natječaj za zamjenika ravnatelja Fonda za obnovu je poništen pa će se ponoviti.

Ured Fonda otvoren u Donjoj Stubici

Vanđelić se u Donjoj Stubici sastao s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom, njegovim zamjenikom Anđelkom Ferekom Jambrekom, gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem, načelnikom Gornje Stubice Jasminom Krizmanićem i načelnikom Marije Bistrice Josipom Miličkim, s kojima je razgovarao o aktivnostima vezanim uz obnovu zgrada oštećenih u potresu na području Krapinsko-zagorske županije.

Župan Kolar podsjetio je da je u Donjoj Stubici počeo raditi dislocirani ured Fonda za obnovu kako bi se pomoglo građanima pri ispunjavanju prijava. U tri tjedna 77 osoba tražilo je informaciju osobno, a obavljeno je 116 telefonskih poziva. To pokazuje, rekao je, da je itekako bilo potrebno otvoriti taj ured.

Kolar je istaknuo da je primio još dva zahtjeva za proglašenje elementarne nepogode, za općine Mariju Bistricu i Mače, a dosad je proglašena za Krapinske Toplice, Kumrovec, Tuhelj, Sveti Križ Začretje, Klanjec, Bedekovčinu, Desinić i Lobor.

“To je sada više od 40 milijuna na onih 75 milijuna koliko smo imali procjene od prvog potresa. Znači, mi smo na 115 milijuna kuna štete”, istaknuo je župan.

Na sastanku je dogovoreno da će statičari od ponedjeljka obići objekte koji su imali zelenu oznaku, no dodatno su oštećeni pa će, rekao je Kolar, vjerojatno prelaziti u žutu.

>>Vanđelić: Sporo podnošenje zahtjeva je najveća prepreka obnovi

>>Damir Vanđelić imenovan ravnateljem Fonda za obnovu