Katarina Pranjić
Katarina Pranjić, PwC Hrvatska

Katarina Pranjić, stručnjakinja za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma u Odjelu za porezne usluge PwC-a u Hrvatskoj, stekla je svjetski priznat certifikat CAMS (Certified Anti-Money Laundering Specialist), koji izdaje najveće međunarodno udruženje certificiranih stručnjaka za sprječavanje pranja novca ACAMS (Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists).

Katarina je druga osoba u Hrvatskoj koja je stekla ovaj prestižni certifikat, prvi među društvima „velike četvorke“. U prosincu 2016. ispunila je ACAMS-ove zahtjeve vezane uz osobine, iskustvo i obrazovanje potrebne za stjecanje certifikata, položivši opsežan ispit čime je potvrdila svoje znanje o borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Certifikat CAMS, odnosno uvjerenje kojim se potvrđuje status specijalista u borbi protiv pranja novca, zlatni je standard među certifikatima u tom području i međunarodno je priznat i uvažen od strane financijskih institucija, vlada i regulatora zbog značajnog doprinosa zaštiti financijskog sustava od pranja novca.

Katarina Pranjić se društvu PwC Hrvatska pridružila 2012. U okviru Odjela za porezne usluge u bila je odgovorna za pomaganje klijentima u primjeni preporuka državnih nadzornih tijela nakon obavljenih nadzora, savjetovanje klijenata o upravljanju rizicima pri primjeni procedura sprječavanja pranja novca i provođenje edukacija.

U daljnjem radu namjerava se posvetiti razvoju usluga za sprječavanje pranja novca (AML) u PwC-u Hrvatska, radu na projektima AML-a unutar globalne mreže PwC-a, unaprjeđenju suradnje lokalnih i međunarodnih stručnjaka, čime će obveznicima u Hrvatskoj nuditi pomoć u provedbi zakonskih mjera i osvještavati javnost o važnosti suzbijanja pranja novca i financiranja terorizma.

U slobodno vrijeme Katarina Pranjić surađuje s Gradom Velikom Goricom unutar Kluba mladih, gdje je jedna od voditeljica Debatnog kluba za srednjoškolce.

PwC globalno pomaže svojim klijentima unaprijediti i osnažiti postojeće programe sprječavanja pranja novca, nudeći razna tehnološka i savjetodavna rješenja. Uz nova rješenja PwC nudi edukaciju, interne AML revizije te mnoge druge usluge u skladu s globalnim trendovima u suzbijanju rizika kojem su poduzeća izložena.

Posljednjih godina PwC se i u Hrvatskoj sve više bavi uslugama vezanim uz prevenciju i suzbijanje financijskog kriminala, okupljajući multifunkcionalne timove domaćih i međunarodnih stručnjaka za financijsku forenziku i informacijske tehnologije, porezne savjetnike i pravnike, a zahvaljujući Katarinom certifikatu dodatno će upotpuniti ponudu.