Kreće revitalizacija zapuštene poduzetničke zone na zapadu Osijeka

Dogovorili se grad i županija: Osijek će na zapadnom ulazu u grad, na prostoru zapuštene poduzetničke zone, dobiti novu sajamsku infrastrukturu. Investicija je vrijedna oko 300 mil kuna

98
gospodarski centar osijek

Osječko-baranjska županija potpisala je s Gradom Osijekom ugovor o zajedničkoj izgradnji gospodarskog centra vrijednog oko 300 milijuna kuna na sada zapuštenom prostoru poduzetničke zone na zapadnom ulazu u grad. Projekt će se financirati iz fondova Europske unije, a prva zgrada mogla bi se početi graditi početkom sljedeće godine.

Riječ je o prostoru koji Grad Osijek već godinama ne uspijeva privesti svrsi, odnosno pronaći način da potakne gospodarski razvoj. Dogovorom Županije i Grada na gradskom zemljištu gradit će se gospodarski centar koji bi trebao potaknuti razvoj osječkog i slavonskog gospodarstva.

“Uspjeli smo se napokon usuglasiti s Gradom Osijekom. Riječ je o novom sajamskom prostoru. To je ogromna investicija, veća od 300 milijuna kuna, koju ćemo financirati kroz fondove EU”. Rekao je župan Ivan Anušić.

Objekti osječkog sajma odavno nisu primjereni modernim zahtjevima pa bi novi prostor mogao Osijeku vratiti status sajamskog središta.

“Sajam ima multiplikacijski utjecaj. Na svaku kunu koja se zaradi kroz sajmovanje, ostale gospodarske aktivnosti, prvenstveno promet, ugostiteljstvo, hotelijerstvo i marketing dodatno prihoduju još osam kuna”, dodala je Ivana Katavić Milardović, pročelnica odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije.

Za prvu zgradu površine 5000 od ukupno 56 tisuća četvornih metara zatvorenog prostora koliko se planira izgraditi čeka se građevinska dozvola.

“U samoj zgradi će biti sajamski izložbeni prostor, prodajni prostor, kongresni centar, prostori za male i srednje poduzetnike te obrtnike, uredski prostori i servisne prostorije koje takva zgrada mora imati”, objasnila je Gabrijela Ćurković, pročelnica odjela za investicije Osječko-baranjske županije.