Zagreb dobiva četiri nova naselja na rubovima grada

Gradit će se na Volovčici, u Odri, Brezovici i Novom Brestju. Ukupna površina na kojoj će se graditi veća je od milijun četvornih metara

893
Zagreb nova naselja
Na Volovčici će se industrijska zona povrđine 119 tisuća četvornih metara prenamijeniti u prostor “mješovite namjene visokog urbanog standarda”

U Zagrebu bi uskoro trebala početi gradnja četiri nova naselja na rubovima grada. Gradit će se na Volovčici, u Odri, Brezovici i Novom Brestju. Ukupna površina na kojoj će se graditi veća je od milijun četvornih metara.

Na Volovčici će se sadašnja industrijska zona prenamijeniti u prostor “mješovite namjene visokog urbanog standarda”. Na 119 tisuća kvadrata gradit će se stambene zgrade, trgovine i vrtić.

Staro Brestje u Sesvetama trebalo bi uz sadašnjih tristo dobiti novih tisuću stanovnika. Planira se također gradnja dječjeg vrtića za oko dvjesto djece, park, trg, a ujedno će se “linearno valorizirati postojeći potok”, rekla je za HTV Sanja Jerković, pročelnica ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba.

Južno zagrebačko naselje Brezovica ima oko 98 posto zelenih površina. Na gotovo 300 tisuća četvornih metara gradit će se vrtić i stambene zgrade.

“Dodatni poticaj je bila inicijativa i želja Vijeća gradske četvrti koje je tražilo da se osmisle javno društveni sadržaji pout doma zdravlja, komercijalnih sadržaja i uslužnih djelatnosti s obzirom na to da Brezovica time oskudijeva”, rekla je Jerković.

U Odri bio se trebale graditi kuće u nizu, ne više od dva kata.

Odluke o izmjenama i dopunama četiri urbanistička plana koje su potrebne da bi gradnja počela prihvaćene su na posljednjoj sjednici Gradske skupštine.

>>Kako će Zagreb postati pametan grad