Tankerskoj plovidbi odobrena objava ponude za preuzimanje Atlantske plovidbe

Cijena koju se Tankerska plovidba u ponudi za preuzimanje obvezuje platiti po dionici iznosi 53,60 eura za redovnu dionicu društva

18
Atlantska-plovidba
Atlantska plovidba je brodarska tvrtka osnovana 1955. čija se flota sastoji od 12 brodova [Izvor: Atlantska plovidba]

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je na sjednici održanoj u srijedu donijelo rješenje kojim se odobrava zahtjev društvu Tankerska plovidba iz Zadra objavljivanje ponude za preuzimanje društva Atlantska plovidba iz Dubrovnika. Cijena koju se Tankerska plovidba u ponudi za preuzimanje obvezuje platiti po dionici iznosi 53,60 eura za redovnu dionicu društva.

Prema provedenoj analizi trgovanja te potvrdi Zagrebačke burze o prosječnoj cijeni dionica Atlantske plovidbe utvrđeno je da je ponuđena cijena u skladu s odredbama Zakona o preuzimanju dioničarskih društava.

Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala je 27. listopada 2023., jer je u procesu dokapitalizacije Tankerska plovidba kupila dodatnih 683.501 redovnih dionica Atlantske plovidbe. Time je s ukupno 39,10 posto udjela u temeljnom kapitalu i 39,19 posto dionica s pravom glasa postala najveći dioničar Atlantske plovidbe. Prije dokapitalizacije Tankerska plovidba već je bila vlasnik 6,45 posto redovnih dionica s pravom glasa Atlantske plovidbe.

Upravno vijeće je na sjednici usvojeno je i rješenje kojim se društvu Aminess iz Novigrada odobrava prospekt izdanja javne ponude do najviše 8.407.079 novih redovnih dionica tog društva, za iznos do najviše 37.999.997,08 eura.

Ujedno Hanfa je donijela i odluku o mirovinskom društvu koje je za svaku kategoriju obveznih mirovinskih fondova ostvarilo najveći prinos prilagođen riziku u prošloj godini. Riječ je o posebnom izračunu određenog Pravilnikom Regosa, a određuje kako se u sljedećih godina raspoređivati novi osiguranici koji u predviđenom roku nisu sami odabrali u koji obvezni mirovinski fond žele ulagati.