Valamar: Dioničari odobrili isplatu dividende od 0,22 eura po dionici

Dividenda će biti isplaćena 24. svibnja 2024. godine. Istovremeno je produljeno ovlaštenje Upravi Valamara da stječe vlastite dionice kroz narednih pet godina

18
Valamar dividende
Valamar - Istra Premium Camping Resort [Izvor: Valamar]

Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 posto više nego u prethodnoj godini. Dividenda će biti isplaćena 24. svibnja 2024. godine. Istovremeno je produljeno ovlaštenje Upravi Valamara da stječe vlastite dionice kroz narednih pet godina, objavili su iz kompanije.

U destinacije i društveni učinak uloženo 13,5 mil. eura

Valamar je devetu godinu zaredom objavio integrirano godišnje izvješće i postignuća u održivom poslovanju. U 2023. godini uloženo je 13,5 milijuna eura u destinacije i društveni učinak, odnosno u projekte koji izravno doprinose razvoju destinacija i kvaliteti života lokalnih zajednica u kojima posluje.

U 2023. godini 100 posto električne energije u Valamaru dolazi iz obnovljivih izvora.

Valamar je nastavio s dekarbonizacijom i smanjio emisije ugljika po zauzetoj smještajnoj jedinici za 72 posto u odnosu na baznu 2015. godinu. Čak 78 posto hrane i pića u Valamaru dolazi od domaćih proizvođača. Sklopljeno je i partnerstvo sa Svjetskom organizacijom za zaštitu prirode (WWF) u segmentu nabave održivih proizvoda iz ribarstva te zaštiti Jadranskog mora i očuvanja bioraznolikosti, što predstavlja prvu takvu suradnju u hotelskom sektoru u Hrvatskoj. Kompostirano je 347 tona biootpada te je zajedno s gostima posađeno preko 9.000 novih stabala u okviru donacijske kampanje „Easy as one, two, tree“.

Najpoželjniji poslodavac u turizmu

Već sedmu godinu uzastopno Valamar je proglašen najpoželjnijim poslodavcem u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj. U 2023. godini u svojim hotelima, ljetovalištima i kampovima zzaposlili su više od 8.000 zaposlenika, među kojima je njih čak 83% domicilno. Prošle godine uveden je novi program „Krov nad glavom“ kojim se zaposlenicima i stalnim sezoncima nudi dodatak za najam stana u destinaciji u kojoj su zaposleni. Od ove godine zaposlenici koji žive u destinacijama i oni koji se trajno dosele dobit će 400 eura neto u okviru mjere „Živi destinaciju“ kojom Valamar potiče cjelogodišnji rad i lokalno zapošljavanje.

Društvena odgovornost

Među najvažnijim društveno odgovornim inicijativama u 2023. godini ističu se osiguranje dodatnih vrtićkih mjesta u Poreču, pokretanje projekta „Valamar brine za marende fine“,  nastavak suradnje s ljetnim kampom DND Poreč, podrška umjetnicima kroz inicijativu slikarske kolonije te održavanje dugogodišnjeg humanitarnog programa „Tisuću dana na Jadranskom moru“ kojim je Valamar do sada ugostio više od 4.000 djece bez roditeljske skrbi, iz obitelji slabijeg imovinskog stanja te djece s posebnim potrebama i zdravstvenim poteškoćama.

Valamar je u 2023. godini dobitnik niza nagrada i priznanja, pa tako i priznanja Nacionalne nagrade za okoliš 2023 – GREEN PRIX u kategoriji „Utjecaj na zajednicu“ te Nagrade za građenje povjerenja javnosti dodijeljenu od strane PwC Hrvatska i Zagrebačke burze.