Konsolidirani prihod United Grupe u 2023. porastao na 2,79 milijardi eura

Rast je prvenstveno rezultat kontinuiranog širenja baze mobilnih postpaid pretplatnika na ključnim tržištima Grupe, potom, snažne potražnje za b2b IT rješenjima i opremom te rasta United Media podržanog povećanjem oglašavanja i prodaje medijskih usluga

30
United Grupa
Ilustracija: United Grupa

Telekomunikacijska i medijska tvrtka United Grupa ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini. Grupa je ostvarila rast prihoda tako i EBITDAal-e od 7 posto, dosegnuvši 2.791 milijuna eura prihoda, odnosno 988 milijuna eura EBITDAal-e. Uzimajući u obzir prodaju portfelja tornjeva Grupe iz kolovoza 2023., ostvaren je usporedivi organski rast EBITDAal-e, u 2023. godini, od 10 posto.

United Grupa posluje na osam tržišta jugoistočne Europe, a u njenom su vlasništvu u Hrvatskoj Telemach te N1 i Nova TV.

Generalno, sve su poslovne jedinice ostvarile snažan organski rast prihoda. Rezultat je to prvenstveno kontinuiranog širenja baze mobilnih postpaid pretplatnika na ključnim tržištima Grupe, potom, snažne potražnje za b2b IT rješenjima i opremom, posebno u Grčkoj, te rasta United Media podržanog povećanjem oglašavanja i prodaje medijskih usluga. EBITDAal-a je rasla na temelju istih čimbenika koji su doprinijeli snažnom rastu prihoda, kao i proaktivnom upravljanju troškovima koje je omogućilo Grupi da, unatoč inflacijskom pritisku, održi maržu EBITDAal-e na 35 posto.

„Godina 2023. doista je bila godina strateških integracija naših akvizicija u Grčkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj, pri čemu su sve glavne inicijative, poput optimizacije troškova, dovršene do kraja godine. Dodatno, naša daljnja ulaganja u optičku i 5G tehnologiju, kao i ključne akvizicije spektra, pridonijele su osnaživanju naše pozicije na svim ključnim tržištima“, rekla je Victoriya Boklag, izvršna direktorica United Grupe.

Integrirani poslovni model kao ključna razlika

United Grupa kontinuirano ostvaruje dugoročni rast. U 2023. više od 5,30 milijuna kućanstava oslanjalo se na njihove širokopojasne i telekomunikacijske usluge, dok su njezine mobilne usluge koristile više od 7,34 milijuna pretplatnika, navodi se u priopćenju kompanije.

Uz to, United Media doseže do 8,2 milijuna kućanstava putem svojih kanala, dok interni tim za produkciju sadržaja stvara sadržaj za svoje Pay-TV kanale, povećavajući pretplate. United Media trenutno proizvodi blizu 50 posto ukupnog sadržaja u svom TV portfelju, uključujući FTA (zemaljske) i Pay-TV operacije (osim sportskih kanala).

Od 2000. godine Grupa je dovršila gotovo 150 novih akvizicija, od kojih je pet dovršeno  u 2023. godini. U veljači 2024. uspješno je dovršena akvizicija tvrtke Bulsatcom EOOD, trećeg najvećeg pružatelja fiksnih telekomunikacijskih usluga u Bugarskoj. Ova važna akvizicija omogućit će tvrtki proširenje u segmentu kućanstava u Bugarskoj.

Potencijal za daljnji rast

United Grupa je zabilježila u 2023. značajno poboljšanje operativnog novčanog toka, na temelju rasta EBITDAal-a i smanjenja CAPEX-a (s 27% udjela u prihodima u 2022. godini na 23 posto u 2023. godini, dijelom potaknuto smanjenjem kapitaliziranih zaliha akumuliranih u očekivanju poremećaja opskrbnih lanaca tijekom godina pandemije COVID-a).

U 2023. iiskoristili su snažnu potražnju za infrastrukturom telekomunikacijskih tornjeva te su prodali dio portfelja tornjeva za iznos od 1,2 milijarde eura. Ta su sredstva korištena za značajno smanjenje zaduženosti kompanije čime se oslobodio novčani tok za budući rast.

Tako se 31. prosinca 2023. neto zaduženost (omjer neto duga Grupe i anualizirane prilagođene EBITDAal-e u posljednja dva kvartala) smanjila na 4,20x, u usporedbi s 4,96x koliko je iznosila 31. prosinca 2022. godine. Agencije za ocjenjivanje kreditnog rejtinga potvrdile su ocjenu United Grupe kao B2 (stabilno) / B (pozitivno) (Moody’s / S&P).

Tijekom 2023. United Grupa osigurala je poziciju drugog najvećeg mobilnog operatora u Sloveniji, investicije United Grupe u svjetlovodnu mrežu do kuća (FTTH) potaknule su da postanu drugi najveći pružatelj FTTH mreže u Grčkoj, a akvizicija Bulsatcoma dodatno je učvrstio poziciju United Grupe kao najvećeg operatora u Bugarskoj, navodi se u priopćenju.